Hoe Bescherm Je Mac tegen Ransomware

0
54
rawf8/Shutterstock

macOS is een relatief goede reputatie voor de veiligheid als gevolg van Apple ‘ s strakke greep, maar geen platform is veilig voor aanvallen. Ransomware is slechts één voorbeeld van, en het is een groeiend probleem. Hier is hoe om je Mac veilig.

Het Begrijpen Van Wat Ransomware Doet

Zoals de naam al doet vermoeden, ransomware neemt uw computer, of de informatie die is opgeslagen op het, gegijzeld en eisen een losgeld voor zijn veilige terugkeer. Wat vooral in het begin Windows ransomware werd bekend om de toegang tot uw machine volledig. Echter, een meer gemeenschappelijke aanpak is om uw gegevens te coderen met een sleutel die je niet kent.

Met uw computer of gegevens gegijzeld, eisen gesteld worden dan voor de betaling om toegang te herstellen. Dit rantsoen kan in cash worden verzonden via een draad service, zoals PayPal of Western Union of gift card codes voor diensten als Xbox Live, of zelfs de Bitcoin of andere onvindbare cryptocurrencies.

Terwijl ransomware kan herstellen toegang tot uw computer of uw gegevens als u eenmaal hebt betaald, er is geen garantie. Sommige ransomware is bekend om gegevens te verwijderen, geheel, waardoor het ophalen onmogelijk. Dat is waarom het een slecht idee om ooit te gaan met een scam zoals deze.

Helaas, veel mensen schamen ze werden opgesteld in de eerste plaats, dat maakt het spelen samen met de zwendel nog meer verleidelijk. De snode manieren waarop de ransomware verspreidt, maakt het nog meer waarschijnlijk het slachtoffer zal betalen om je gezicht te redden.

Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je jezelf kunt beschermen. Net als vele andere online oplichting, het beste wat je kunt doen is voorkomen dat activiteiten die een risico vormen in de eerste plaats.

GERELATEERD: Wilt Overleven Ransomware? Hier is Hoe om Uw PC te Beschermen

Voorkomen Van Illegale Software

Een van de belangrijkste vectoren voor de verspreiding van ransomware is van illegale software. In juni 2020, Malwarebytes ontdekt de ransomware “ThiefQuest” (oorspronkelijk genaamd “EvilQuest”) verstopt in een installatieprogramma voor een gekraakte versie van Little Snitch. Er werden ook suggesties die de malware had zijn weg gevonden naar illegale versies van DJ software zoals Ableton Live en Mixed in Key 8.

Deze installateurs verspreid via BitTorrent na oorspronkelijk geplaatst worden op een russisch forum gewijd aan het delen van gekraakte software. Deze torrents worden gedeeld ver en breed, en gevolgd door de “mainstream” trackers, zoals The Pirate Bay. U hoeft niet naar het kammen van het internet voor twijfelachtige forums om te struikelen over een aantal potentieel besmette installateurs.

Sinds piraten vaak het wijzigen van de installatie-bestanden of extra patches ontworpen om te kraken van de apps in kwestie, piraterij vormt een reële bedreiging van uw computer besmet met malware. Zelfs als een torrent lijkt legitiem is of wordt uitgebracht door een groep die u bekend bent met, je weet nooit wat je aan het downloaden bent.

Wees ook op uw hoede van de software doorgegeven rond door vrienden of bekenden als u niet weet de bron. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te installeren van dure software gratis, het kan kosten u veel meer dan de prijs van een licentie.

Wij adviseren u zoeken naar alternatieven die goedkoper zijn, of ga voor open-source software. Je zou zelfs willen geven een Netflix-achtige oplossing, zoals SetApp een keer te proberen.

Wees Voorzichtig Online

Het is niet alleen illegale software dat zich verspreidt malware. Zowat elk uitvoerbaar bestand kan een bedreiging, dus het is een goed idee om het gebruik van gezond verstand wanneer u de software downloaden en installeren. Dit is een van de redenen introduceerde Apple Gatekeeper, die voorstander van de Mac App Store en apps ondertekend van gecertificeerde Apple-Ontwikkelaars.

Wanneer u probeert een toepassing te installeren die breekt deze regels, Gatekeeper zal u vertellen de app niet geïnstalleerd kon worden omdat het niet van een vastgesteld ontwikkelaar. U kunt ervoor kiezen om dit te negeren (onder systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy). Echter, u vervolgens het nemen van enig risico in het draaien van software die kunnen overal vandaan komen.

Het is echter belangrijk te weten, dat de overgrote meerderheid van unsigned software is niet schadelijk. Voor een app te worden Gatekeeper-compliant, de maker moet zich inschrijven als Apple developer en betalen $99 per jaar. Als gevolg hiervan zijn veel legitieme projecten blijven unsigned vanwege budgettaire beperkingen. Dit is met name het geval van open-source projecten, die gebaseerd zijn op vrijwillige programmeurs die alleen bij hun tijd.

Als je het vertrouwen van een ontwikkelaar, dan kunt u gebruik maken van een MD5-hash controleren van de legitimiteit van een bestand. De meeste ontwikkelaars zijn onder andere een alfanumeriek, cryptografische hash, naast een download link. Als de hash van het gedownloade bestand overeenkomt met de meegeleverde door de ontwikkelaar, weet niemand heeft geknoeid met het bestand.

Het is ook waar dat, hoewel alle apps in de Mac App Store zijn Gatekeeper-vriendelijk, malware is verschenen in zowel de iOS en de App Store in het verleden. Over het algemeen, hoewel, omdat de software in de App Store is onderworpen aan een hoger niveau van controle, het is veiliger.

Een Vaste Back-up Plan

Back-ups zijn belangrijk. In een ideale wereld, moet u een back-up van lokaal naar een externe schijf via Time Machine. Er moet ook een externe internet back-up op zijn plaats in geval van een brand of een andere gebeurtenis vernietigt zowel uw computer en Time Machine schijf.

Als het gaat om ransomware, back-ups zijn zelfs nog belangrijker. Er zijn een paar regels te volgen, hoewel. Ten eerste, moet u de stekker uit uw Time Machine-back-up wanneer het niet in gebruik is. Voor macOS Catalina, software toegang zou hebben tot alle, maar de meest gevoelige onderdelen van uw systeem schijf, inclusief eventuele aangesloten externe schijven.

Terwijl Catalina loopt terug de meeste van dat, het is nog steeds mogelijk voor aanvallers om het omzeilen van dergelijke beveiligingen. We hebben voorbeelden gezien in het verleden van malware Gatekeeper omzeilen en het omzeilen van de Integriteit van het Systeem Bescherming.

Altijd uitgaan van het ergste en het verbreken van de Time Machine schijf wanneer uw back-up is voltooid.

Beter nog, voorkomen dat het installeren van software of updates terwijl een back-up plaatsvindt. Als uw back-up schijf is permanent verbonden via het netwerk of via een soort van storage array, kunt u deactiveren wanneer het niet in gebruik is. Klik met de rechtermuisknop op uw bureaublad en kies ‘Verwijderen’.

Als je Mac geïnfecteerd raakt en u een back-up klaar om te gaan, kunt u het nuke alles opnieuw installeren van mac os, en herstellen van al uw persoonlijke bestanden. Echter, als je Mac is besmet en uw back-up schijf is gemonteerd, uw back-up schijf kan worden gegijzeld, ook. Als u een versie van het mac os besturingssysteem dat ouder is dan Catalina, dit risico is verhoogd.

Nogmaals, een cloud-gebaseerde back-up oplossing kan uw heiland in dit scenario. Enkel ben zeker om te kiezen voor een provider die inclusief versiebeheer, zodat u kunt terugkeren naar een niet-versleutelde versies van uw bestanden als het ondenkbare gebeurt.

Overweeg Anti-Malware Software

We hebben het al eerder gezegd en we zeggen het nog eens: je hoeft er niet echt antivirus-software voor de Mac. “Hand-holding” technologieën, zoals de Gatekeeper en de Integriteit van het Systeem Bescherming, zijn er om uw computer te beschermen. Apple is onzichtbaar malware scanner, XProtect, loopt ook constant in de achtergrond, de kritische alles wat je doet.

Dat is niet te zeggen dat anti-malware programma ‘ s niet hun plaats op de macOS. Veel mensen voelen zich meer comfortabel wetende dat er een extra laag van beveiliging van hun systeem. Sommige van deze apps kunnen je helpen identificeren van potentiële bedreigingen, zodat u ze kunt vermijden.

Voor de basisfuncties van het verwijderen van malware, overweeg dan Malwarebytes (we houden de Windows-versie, te). De gratis versie zal u helpen verwijderen bekend nasties, terwijl de betaalde versie (die je waarschijnlijk niet nodig) biedt real-time bescherming.

We hebben het nog niet getest in de rest van het veld, maar AV-Test beveelt het volgende in juni 2020:

 • Avira Antivirus Pro
 • Bitdefender Antivirus voor Mac
 • ClamXAV
 • F-Secure SAFE
 • Kaspersky Cyber Security
 • Norton Antivirus
 • Trend Micro Antivirus

Ben je bezorgd over de ransomware en andere bedreigingen voor je Mac? Borstel over de basics van online veiligheid te beschermen tegen virussen, hackers en dieven op de baai.

GERELATEERD: heeft U Behoefte aan een Antivirus op een Mac?

LEES VERDER

 • “Hoe Bescherm Je Mac tegen Ransomware
 • “Hoe Vastmaken en Losmaken van Extensies uit de Chrome Toolbar
 • “Het Maken van Voorwaardelijke Formules in Adobe Acrobat
 • “Het Maken van Aangepaste Sneltoetsen voor Elke Mac App
 • “Hoe om te Schoppen de Mensen Uit Uw Netflix-Account