AWS är Dold Prissättning: Förvaltas EC2-Tjänst

0
108

AWS är känt för att ha mycket uppmätt prissättning, men vissa tjänster som RDS bara betalt för EC2 exempel använder tjänsten för datorer. Men dessa tjänster gör upcharge, och du får mindre prestanda per krona jämfört med en DIY-lösning.

Servern Är Tjänsten

Denna prismodell är vettigt från AWS slut. Låt oss ta RDS-som ett exempel—en bra tjänst som gör att köra och hantera databaser lätt. Om AWS ville sälja den som en traditionell PaaS-program, de skulle ha svårt att prissättning av det som en enda månatlig betalning.

Istället AWS märken upp priset på de servrar som tjänsten körs på toppen av den, placera dem i en speciell klass som är specifika för tjänsten. Till exempel, m5.stor blir db.m5.stort. Denna kod kan vara en hel del. För RDS, priset för en m5.large dom går upp från $0.096 per timme till $0.171 per timme—en 80-procentig ökning. För minnet optimerad r5 lineup, markup är 90%.

När du betalar dubbelt så mycket per månad för att använda en hanterad tjänst kan det vara mer meningsfullt att göra det själv på EC2. Databaser är inte så svårt att ställa upp, och medan bördan faller du för att hålla upp med underhåll, prissänkningen innebär att din dollarn är på väg mot mer prestanda om du gör det själv. Du kan köra två r5.2xlarge fall till priset av en db.r5.2xlarge.

Med allt detta sagt, skäl finns fortfarande att använda AWS managed services. Om du är ett stort företag, som kör databaser är en enorm uppgift som innebär en hel del personal för att göra saker som AWS RDS kan göra för dig. Du måste betala dem för personalen, så när arbetsmarknaden kostnaderna överstiger core-för-core-pris öka, RDS blir billigare vid en viss brytpunkt.

Men om du är en småföretagare, du bör nog överväga att göra det själv, och inte växer för dyra enterprise-lösning.

Hur Mycket Extra Ska Du Betala?

Här har vi undersöka hur mycket markup AWS är att lägga till varje tjänst. Priserna är beräknade baserat på nuvarande us-east-1 (N. Virginia) prissättning.

RDS—AWS premium databas service. För allmänna ändamål fall är markerade upp till 80%, och minnesoptimerad fall är markerade upp till 90%. Om du våren för reserverat fall, även på en tre-års kontrakt med RDS är fortfarande märkt en ökning med 55%.

DocumentDB—AWS klon av MongoDB, erbjuds som en hanterad tjänst. En r5.2xlarge exempel kostar 120% mer än EC2. En EC2 r5.4xlarge exempel kostar mindre än DocumentDB är 2xlarge variant.

Neptunus—AWS premium grafdatabas. Det är 176% dyrare än EC2. Det är värt att notera att Neptunus är proprietär, så du kan inte köra det på EC2. Men öppen källkod grafdatabaser som Neo4j finns tillgängliga som ett alternativ.

Aurora—Redan dyrare än RDS, Aurora, särskilt dåligt och börjar 130% dyrare än on-demand EC2. En tre-årsperiod hjälper lite, med den billigaste du kan köra Aurora kommer in på 87%. Det är “Aurora Serverlösa,” men det är egentligen bara en autoscaling konfiguration för Aurora. AWS inte erbjuder en riktigt serverlösa databas i form av DynamoDB, men det är svårt att säga hur mycket dyrare Dynamo är jämfört med EC2, som det avgifter som baseras på användning ensam.

Fargate—AWS service för att köra hanterade containrar program utan att behöva oroa servrar. Du betalar helt enkelt $0.04048 per vCPU och $0.004445 per GB per timme. Detta gör att direkta jämförelser är lite svårt, men att lägga upp specifikationer för allmänt ändamål 16 core 64 GB m5.4xlarge exempel uppgår till $0.93216 per timme. Jämfört med m5.4xlarge marknaden pris av $0.768 per timme, det är en ökning med 20 procent. Men Fargate ansökningar endast använda så mycket resurser som de behöver, så att du sannolikt kommer att minska marginalerna ner en bit. Generellt, Fargate är prissatta ganska bra för vad det är värt, och du ser ännu större besparingar med hjälp av Fargate Plats Instanser.

Elasticsearch—En tjänst för att söka igenom loggfiler. Det körs på EC2 på en 47% uppmärkning. Trots AWS-y klingande namn, Elasticsearch är öppen källkod och utvecklas av Elastisk NV, så att du kan köra det själv på EC2 för mycket billigare.

SageMaker—AWS service för att köra maskinen lärande i molnet. Du brukar använda GPU-accelererade fall som AWS p3: s laguppställning. Prissättning är uppdelat i ett par delar—för att bygga modeller, det är en 40% ökning jämfört med EC2. Utbildning modeller är samma ökning med 40%. Men, i båda dessa scenarier, som du debiteras endast medan den instans som faktiskt används till att bygga eller tåg modeller, och inte för alla setup-tid i samband med att köra det själv. Med hög timme kostnaderna för p3 lina, detta uppväger priset tillräckligt för att göra SageMaker billigare i praktiken. För utbildning modeller minst, när du kör modellen i produktion, kommer du att se samma ökning med 40% för att göra det hela i SageMaker.

Elastisk Inferens—Kör ML slutledning är ofta mycket billigare än att köra träning, så att du inte behöver en full Tesla V100 GPU för att distribuera dina ML-modeller. AWS erbjuder GPU acceleratorer som kan knytas till att köra EC2-instanser. Den billigaste p3 GPU, p3.2xlarge, kostar $3.06 per timme att köra, och kommer med 8 kärnor, 61 GB RAM-minne och 16 TFLOPS av GPU-prestanda. För en korrekt jämförelse till GPU-bara EI acceleratorer, dra ut den virtuella processorer och RAM-kostnader. Samma spec skulle m5.4xlarge kostar $0.768, så den beräknade kostnaden för en enda V100 GPU är ca $2.292, ge eller ta, vilket är ca $0.143 per TFLOP. Den billigaste EI accelerator, som ger en enda TFLOP av prestanda, kostar $0.120—en 16% minskning över EC2 pris. 4 TFLOP alternativet är ännu bättre: en 40% minskning över EC2. Om du kör maskinen lärande, EI är den väg att gå.

Lightsail—AWS för nybörjare. Utformad för att ha no-nonsense prissättning, Lightsail erbjuder enkla månatliga planer och ett mycket enklare sätt att hantera servrar för mindre moln-kunniga människor där ute. Den billigaste plan kommer in på bara $3,50 per månad för 512 MB RAM, 2 vCPUs, och 20 GB för SSD-utrymme. En t2.nano exempel skulle kosta $4 per månad, med 20 GB disk som kostar 2 dollar per månad, vilket gör Lightsail 41% besparingar på denna nivå.

Gå upp till något mer rimligt ger olika resultat. Den $80 nivåer omfattar 8 vCPU, 16 GB RAM-minne och 320 GB för SSD-utrymme. Samma spec skulle a1.2xlarge exempel kostar $153 att köra, och EBS volym kostar $32. En annan vinst för Lightsail på 56% kostnadsbesparingar. Visst, du sannolikt kommer att se denna typ av sparande, antingen via reserverat fall eller plats instanser med automatisk skalning, men Lightsail kräver inget engagemang eller tekniska installationen.