Är Det Värt att Köpa en Mirrorless Kameran Ännu?

0
130
Valentin Valkov/Shutterstock.kom

Canon meddelade nyligen två nya mirrorless kameror—EOS R5 och EOS R6. De är inställda på att vara Canons bästa kameror någonsin, men är de tillräckligt bra för att folk ska köpa en mirrorless kamera? Vi tror…. Kanske. Men förmodligen, ja. Här är varför.

Digitala Systemkameror Är Döende

Under de senaste åren, Canons gått all-in på mirrorless kameror, medan DSLR-linjen har i stort sett försmäktade. Titta bara på när full-frame DSLR line-up var senast uppdaterad:

  • Canon 1D X Mk III (2020)
  • Canon 5DS och 5DS R (2015)
  • Canon 5D Mk IV (2016)
  • Canon 6D Mk II (2017)

Eftersom alla dess full-frame digitala systemkameror (bar 1D X Mk III) har uppdaterats, Canon har släppt fyra helt nya full-frame mirrorless kameror:

  • Canon R5 (2020)
  • Canon R6 (2020)
  • Canon RP (2019)
  • Canon R (2018)

Och, samtidigt som det var en gång en Canon 5D Mark V i ledningen, utvecklingen har tydligen slutat. Visst, crop-sensor Canon EOS 90D var väl fick när den lanserades förra året, men det är klart att Canons fokusera på sin mirrorless lineupen. Även 90D är bäst när det används som en mirrorless kamera, vilket är förvånande eftersom det till stor del har samma interna som mirrorless (och billigare) Canon EOS M6 Mk II, som släpptes samtidigt.

Så, varför detta händer?

Mirrorless Är Framtiden

Min 30-åriga EOS 620 använder samma objektiv som en helt ny Canon DSLR.

DSLR-kameror är byggda på gamla plattformar. Canon debuterade EF-mount 1987 medan Nikons F-mount släpptes första gången 1959. Det är en fullständig decennium innan månlandningen!

Både Canon och Nikon fick stor användning av sina gamla objektiv plattformar. De har upprepas och utvecklas på dem, men de har mestadels drabbat gränserna för vad de kan åstadkomma inom den fysiska begränsningar. Det finns hundratals av EF-mount och F-mount som finns—och det är inte mycket mer som kan göras.

En av de mest populära objektiv som används av professionella fotografer är 24-70mm f/2,8-zoom. Det är en stor arbets-objektiv med en rad och bländare som gör att du skjuta det mesta. Det har varit en liten utvecklingen och tweaks, men både Canon och Nikon ‘ s erbjudanden är på gränsen för vad de kan göra för optiskt—och har varit så under många år.

När Canon och Nikon lanserade sin första mirrorless kameror, de båda debuterade helt nya objektiv fästen, utan samma gamla begränsningar. Detta innebar att deras befintliga sortiment av linser inte var förenligt med deras nya kameror utan en adapter, men de kan också göra nya och intressanta saker. Canon 28-70mm f/2, till exempel, är ofta hyllas som en av de bästa objektiv som någonsin—och det kan aldrig göras för digitala systemkameror. I nära nog alla sätt, det är ett bättre objektiv än en av Canons 24 70-talet.

Under de närmaste åren (och, sannolikt, decennier) vi får se kamera tillverkarna driva det nya objektivet fästen till sina gränser—men de kommer inte att träffa dem på ett tag. Framtida linser kommer att ha en större bländaröppning, lösa bilder med högre upplösning, och dra nytta av vad annan teknik kommer ner linjen. Det är dessa tekniska fördelar som garanterar mirrorless kameror kommer att vinna.

Mirrorless Mognar Snabbt

Alla crazy linser Canon och Nikon pratade om var spännande tillbaka 2018 när vi senast tog en allvarlig titt på huruvida eller inte mirrorless kameror var värt att köpa, men de var oftast inte tillgänglig. Framtiden såg kul, men denna såg ut … svårt.

Canon hade precis släppt en mirrorless kamera och fyra objektiv när Nikon lanserade två kameror och tre linser. Sony hade varit att utveckla mirrorless kameror ett tag, men att byta format som fortfarande verkade som svårt att sälja för alla, men de tidigaste adopters eller yrkesverksamma som ville några av fördelarna med mirrorless redskap och var beredda att betala stora pengar. Nu har saker och ting förändrats.

Canon har precis släppt sin andra generation av mirrorless kameror och objektiv har bandet gått från fyra till 15, inklusive några mer prisvärda alternativ. Nikon har precis meddelat nybörjar Z 5, och förväntas släppa en ny high-end mirrorless kamera snart. Plus, dess objektivsortiment är på samma sätt bredda. Det kommer att ta ett tag för det finns så många alternativ som det är med digitala systemkameror, men saker och ting är inte längre fullt så begränsad.

Vilket betyder att det nu bara kan vara dags att byta.

Om Du ska Köpa Ny, Köpa Mirrorless

Låt oss vara tydliga, om du är i marknaden för en ny high-end kamera, bör du antagligen gå mirrorless. Det är där all utveckling satsat. Både Canon och Nikon kan fortsätta att släppa digitala systemkameror för en stund, men de ska vara dyra och under funktionalitet jämfört med en liknande mirrorless digitalkamera.

Till exempel Canons bara släppt $2500 R6 använder samma sensor som $6500 flaggskepp DSLR—1D X Mk III. R5 gör saker ingen DSLR på marknaden kommer i närheten av att matcha. De är bättre kameror, och de är bättre värden.

Ja, att byta kamera plattformar har en kostnad. Du kommer att behöva byta ut dina linser eller använd en adapter, vilket kommer att ställa dig tillbaka mellan $100 och $250. För att göra saken mer invecklad om du skjuter Nikon minst, adaptrar kan inte vara fullt kompatibel med äldre redskap. Men, även fortfarande, nu är det verkligen svårt att rekommendera den som betalar tusentals dollar för en helt ny DSLR—särskilt när de är fyra år gammal.

Om Du Vill ha en Affär, Gå till Second Hand

Men, bara för att nya digitala systemkameror är en allt dålig affär, det betyder inte att plattformen är helt död. Det är en stor möjlighet för alla som inte behöver den senaste redskap och har ett öga för en affär.

Kameror sista år och linser sista decennier—det är därför det är en så hälsosam second hand-marknaden. Sjukvårdspersonal skulle känna press att uppgradera varje par år, men de flesta människor kan bli av med en fem-år-gamla (eller äldre) kropp. Jag gör alla mina arbete med en Canon 5D Mk III—det lanserades 2012.

Som proffs och rika amatörer byta till mirrorless kameror, det kommer att bli en hel del relativt nya digitala systemkameror och hög-slutet av linser för försäljning på andrahandsmarknaden. Om du inte är i en position att göra övergången ännu sig själv, det finns en hel del som talar för att ta tillvara de möjligheter som skapas av de människor som finns. Jag är verkligen kommer att hålla mina ögon på en begagnad 5D Mk IV eller kanske till och med en EOS-R.

Men Behöver Du att Köpa?

Du kanske har märkt att jag har varit med fokus på high-end-kameror i den här artikeln, och det beror på att det är den kameran på marknaden som är kvar.

Under det senaste decenniet, kameran marknaden har kollapsat. Försäljningen har minskat med 87 procent sedan 2010, till stor del på grund av smartphone-kameror. När de blir mer kapabla, det blir mindre och mindre anledning för den genomsnittliga personen att köpa en dedikerad kamera. Den enda del av marknaden håller starkt, eller åtminstone inte kollapsa så snabbt, har varit mirrorless och DSLR kameror. Tillverkar även visar tecken på att röra sig bort från deras nybörjar crop-sensor kameror för att enbart fokusera på prosumer och professionella redskap.

Om du inte är beredd att investera en bra bit av kontanter och en hel del tid i en high-end kamera, det är inte riktigt en hel del poäng för att få en. Smartphone-kameror är nu så gott som, för det mesta, du kommer verkligen inte kunna se skillnad mellan bilder—särskilt inte om du bara dela med dig av ditt arbete på sociala medier. Om något extra krångel med hjälp av en stor kamera är mer benägna att störa du att få bilden.

Så, nu är det verkligen dags för mirrorless kameror. Digitala systemkameror kommer att stanna kvar ett tag och kommer att ha en mycket god andrahandsmarknaden, men plattformen är på väg ut. Om du ska köpa, är det förmodligen bör vara en mirrorless—om du ska köpa till alla.