Är en Böjd Skärm Bättre? Fördelarna Vs. Nackdelar

0
76

Datorskärmar har kommit en lång väg. Färg, upplösning och uppdateringsfrekvens och bara om alla andra bilden metriska har nått otroliga höjder. Vilket innebär att övervaka beslutsfattare har att komma med nya funktioner för att locka användare till att köpa deras produkter. Böjda skärmar är ett sådant alternativ, men är en böjd skärm faktiskt bättre, eller är det bara en onödig gimmick?

Vi kan berätta för er just off the bat som böjda skärmar har faktiskt en hel del stora fördelar, men de kommer till några betydande kostnader. Låt oss titta på varför en del människor kan bråka om böjda skärmar och varför de kommando priser som de gör.

Samsung CF390 Serien Böjd Skärm

Inte Vi Bara Få Platt-Skärmar?

En traditionell LCD-eller OLED-panel är platt. I själva verket, som ni kanske minns, platt-tv-skärmar var en helig graal för många år. Katodstrålerör (CRT) skärmar har en konkav kurva till dem, vilket leder till förvrängning i kanterna av bilden. Crt uppnås planhet mot slutet av sin tid.

Om en platt-tv, fritt från distorsion, är en sådan uppskattad funktion, varför vill folk ha en böjd skärm på alla? Vad gör en böjd övervaka olika?

Det har att göra med den typ av krökning. Till skillnad från böjda Crt, böjd platta skärmar är bara böjd jämnt längs en gemensam axel. Förvrängning av bilden är naturligtvis oundvikligt, men böjda skärmar är konstruerade för att minimera detta. Åtminstone för den person som sitter på den avsedda utsiktsplatsen.

Vad är Poängen Med en Böjd Skärm?

Böjda skärmar är lägrade sig till oss med ett par viktiga påståenden om varför de är bättre.

Immersion är den främsta orsaken, och det är också anledningen till att dessa skärmar är också lägrade sig till personer som tycker om tv-spel. Det är ett sätt att efterlikna perifera seendet, naturligtvis på grund av att vi inte ser världen som en platt bild med definierade kanter. I stället har vi ett synfält med mjuka kanter som linda mer eller mindre en 180-grader horisontellt.

Medan en böjd skärm inte kommer att fylla ditt perifera seende, är det verkligen fyller mer av det än en platt bildskärm. Vilket innebär att du kan känna dig mer nedsänkt i spel som första person shooters.

Med mycket stora eller mycket stora skärmar, färgerna kan skifta om man tittar på de pixlar off-axis. En böjd skärm kan därför ge en mer färg-korrekt bild. Det gör detta genom att se till att varje pixel är vinklad mot dig på ett optimalt sätt. I teorin betyder det att du kommer att få en generellt bättre bild, men modern LCD-paneler redan minimera off-axis färg skiftar, så den totala nyttan av detta kan vara diskutabelt.

Krökning Avstånd

Medan alla böjda skärmar är inte hemma, de gör inte alla kurvan i samma grad. Bokstavligt.

Varje skärm har en “R” – betyg. Som 1800R, 2300R, 3000R och 4000R. I antal är det totala antal millimeter av den radie som du skulle få om du utökade bildskärmen i en komplett cirkel. Så om du tog med sig ett gäng 1800R skärmar och ordnat dem i en cirkel, radien av den cirkel skulle vara 1800mm.

Ju lägre nummer, desto mer böjda bildskärmen är. Enligt vad vi har läst, den båge av den mänskliga visuella fältet är om 1000R. Vilket innebär att en 1000R skärmen, förutsatt att det var tillräckligt bred, skulle väl att fylla i ditt perifera seende.

Sådana “ultra böjd” skärmar har först nyligen kommit till marknaden. Samsung T55 serie skärmar är den första 1000R exempel konsumenter kan köpa.

Samsung T55-Serien

Den allmänna tumregel är att du bör också sitter längre från skärmen än det radie betyg. Så, för en 1000R skärmen, den högsta rekommenderade läsavstånd är 1 meter.

Större Är Bättre

Även om du kan hitta böjda skärmar så liten som 24″, effekterna av skärmen krökning minska ju mindre du går. För att få någon form av verklig effekt från en liten böjd skärm, du skulle ha för att sätta det närmare ditt ansikte än vad som skulle vara bekväm.

Dell Marknadsföring USA LP Ultra Sharp 49″ Tv med Led-Upplyst Skärm

Skärmen krökning även att vettigare om bildskärmen har en bredare bildförhållande. Ultrawide eller bredare bildformat fungerar bra med böjd design, eftersom det hjälper till med att få hela bilden i ditt synfält. Mindre skärmar med diskret krökning kommer inte att göra mycket för din känsla av immersion, men kan dra dig från en färg konsistens synvinkel.

Det är en One-Viewer-Enhet

Eftersom en böjd skärm har ställts för att visa varje pixel för att betraktaren från en optimal vinkel, det innebär också att alla andra tittare inte får en bra utsikt. Detta är en av de viktigaste anledningarna till att stora, böjda tv-apparater har mer eller mindre misslyckats. Eftersom Tv är utformad för att vara bevakad av grupper av människor, förträngning optimal betraktningsvinkel val är inte en bra idé.

Så om du vill ha en skärm där du behöver visa något till medarbetare eller kunder, kanske du vill ompröva går för en böjd modell. Till det bättre eller till det sämre, en böjd skärm är bäst används som en single-viewer-enhet.

Det är Dyrare

Med tanke på två skärmar som annars är lika anges, kommer du att betala mer för en böjd skärm. Detta innebär att du antingen måste leva med lägre specifikationer i andra områden eller betala mer pengar för krökning om du inte är villig att kompromissa.

Vilka typer av avvägningar skulle du behöva göra för att hålla budget? Lägre upplösning, mindre panel storlek, lägre uppdateringsfrekvens, ingen HDR och nedre änden av panel-teknik är de viktigaste platserna kan man slarva.

Utrymmet Kan Vara Ett Problem

Böjda skärmar finns mindre utrymme effektiv än platta skärmar. Det kan inte vara en enorm skillnad, beroende på modell och kurvan, men utrymme är en bristvara på de flesta skrivbord.

Du kan inte heller vara i en position för att montera din böjd skärm mot en vägg eller på en monitor arm. Böjda skärmar att göra-lista stöd för VESA-fästen oftast behöver en adapter som gör att skärmen passar till platt VESA-fästen.

Det är ett Personligt Val

Så är en böjd skärm bättre? Detta är möjligen en av de mest subjektiva val i datorvärlden. Det är mycket viktigt att du verkligen testa med hjälp av en böjd skärm innan du tar steget. Inte alla kommer att uppleva böjda skärmar på samma sätt. För vissa människor är det troligt att vara distraherande, för andra är det kanske inte riktigt känns mer verklighetstrogen.

Om du köper från rätt återförsäljare, kan du oftast bara tillbaka skärmen inom ett par dagar för att köpa den om du inte gillar det. Ingen mängd för att berätta vilka fördelar kan du göra som böjda skärmar, men det är definitivt mer än en gimmick. Förhoppningsvis har du nu ha en klar uppfattning om vad böjda skärmar ta med till bordet och om det är något som kommer att göra någon skillnad för dig.