Processorer Avkodas: Förståelse Intels Mikroarkitektur Namn

0
42
Intel

Vad är ett namn? En hel del, faktiskt, om vi pratar om Intel-processorer. Intel använder intern kod namn som syftar till att dölja vad företaget arbetar på tills det är redo att go public. Så det är inte konstigt att dessa villkor inte är mycket betydelsefull för den oinvigde.

Varför Intel Kod Namn Fråga

Dessa kod namn oundvikligen att bli känd (Intel inte publicera dem), och om du gör lite forskning, kommer du att finna att de har en stor betydelse.

I själva verket, Intel kod namn kan ofta ge en bättre förståelse av Processorer än den officiella marknadsföring namn du ser i rutan. Låt oss se på den senaste Intel 10: e generationens bärbara processorer. Dessa Processorer består av flera CPU microarchitectures. Men, om du inte kan hänvisa till sin kod namn, den officiella namn bli lite förvirrande.

Ta Core i7-1065G7 och Core i7-10510U, till exempel: båda är mobila Processorer för bärbara datorer och andra enheter, och båda anses 10: e generation marker (därav “10” efter bindestreck). Men, G7 är en Is Sjön CPU, medan den andra är Komet Sjön.

De flesta människor som söker den “bästa” skulle gå med 10510U eftersom det har en högre klockfrekvens. Men, Intel hävdar en Komet Sjön bärbar dator chip är bättre för produktivitet och flertrådig arbetsbelastning, medan Ice Lake presterar bättre för AI och grafik.

Det är därför det hjälper att ha minst en översiktlig förståelse av Intels olika chip generationer när du beger dig ut för att köpa en ny PC eller laptop. Det är inte något du bör få hängas upp på, men att förstå kod namn kan hjälpa dig att tyda online recensioner, samt försäljning av material på butikshyllor och förpackningar.

RELATERAT: Intel 10: e Gen Processorer: Vad är Nytt, och Varför Det är viktigt

Intels Modell för Utveckling

En Intel Eller Sjön CPU. yishii/Shutterstock

Vi kan inte tala om kod namn utan att tala om hur Intel gör sina Processorer. För omkring ett decennium, Intel utvecklat sina processorer baserade på den berömda tick-tock-modellen. Varje år, Intel skulle införa en ny mikroarkitektur (går), och nästa, det krympt ner det (kryssa för). (Ja, det är faktiskt “tock-tick,” men det här är det enklaste sättet att förklara det.)

Tick-tock ersattes runt 2016 med process-arkitektur-optimeringsmodell (PAO). De dör shrink är det första steget i denna process, och sedan en ny struktur införs, precis som tick-tock-modellen. Då är det dock en optimering fas under vilken arkitektur är gjort bättre utan att behöva ta ett steg i tillverkningsprocessen.

PAO är inte nödvändigtvis en tre-års modell, men—optimering fas kan gå på obestämd tid, som vi har sett på skrivbordet eftersom 2015. Det verkar också de PAO modellen är inte en hård och snabb regel, som det ryktats om kommande desktop Processorer kan ha en ny design (“A”) innan en die krympa (“P”).

Så, vad är en chip-mikroarkitektur och dö krympa? I den mest förenklade form, mikroarkitektur är ett chip design. Varje ny CPU har antingen en helt omarbetad design eller en förbättrad version av en befintlig. En ny mikroarkitektur kan få nya funktioner och förbättringar i instruktioner per cykel/klocka (IPC) för att öka prestanda.

Dessutom, varje CPU använder i en tillverkningsprocess, t.ex 14nm, 10mn, eller 7nm (den “nm” står för “nanometer”). För våra syften kommer vi att titta på varje process som en marknadsföring sikt att veta om en ny CPU har gjort ett stort steg i chip, eller om det bara är en förbättring av en befintlig teknik.

I allmänhet, en övergång från en större till mindre nm-process (även kallad dö krympa) innebär bättre prestanda och mer effektiv energiförbrukning.

RELATERAT: Avkodning CPU Recensioner: A Beginner ‘ s Guide to-Processor Villkor

Det handlar Om Skylake för Nu

En Intel Skylake Dö. Intel

För att diskutera moderna Intel-Processorer, och vi har till att börja med Skylake—om du har läst någon CPU recensioner under de senaste fem åren, har du troligen sett det nämns.

Skylake processorer rullade ut 2015, som en uppföljning till Broadwell–en 14nm dö krympa (markera) på 22nm Haswell (Intel ‘ s pre-Skylake tock). Skylake var sista gången vi såg ett “tock” (en helt ny mikroarkitektur för desktop-Processorer).

Sedan dess har Intel-Processorer för stationära datorer har alla varit en optimering av Skylake eller en av Skylake s ättlingar. Detta har lett till bättre processorer, som de senaste generationerna har väckt mer kärnor och högre klockfrekvenser. Dessa har gett bättre resultat, men bas förbättringar och nya funktioner har varit mer sällsynta.

Efter Skylake kom Kaby Sjön, som var designad för att fylla luckan när Intels nästa “tick” (eller dö krympa) från 14nm att 10mn inte att panorera ut. Istället, Kaby Sjön rullas ut som en 14nm+ förbättring Skylake.

Eller Sjön för stationära datorer började rulla ut 2017, med hjälp av Intels så kallade 14nm++ processen. Sedan, servrar och high-end datorer fick Kaskad Sjön Processorer. Slutligen, år 2020, vi har fått Komet-Sjön, som är, igen, byggd på en 14nm++ processen. I skrivande stund, detta är den senaste processorer för stationära datorer, och de erbjuder några mycket fina prestanda förbättringar jämfört med sin föregångare. Toppen Processorer i denna generation har fler kärnor och förmågan att gå förbi en klockfrekvens på 5 GHz.

Men alla dessa-och utflyktsdisk – och bärbara förbättringar som kan spåras tillbaka direkt till Skylake, och det är inte nödvändigtvis en dålig sak, som vi nämnde tidigare. En ny Komet Sjön-S-chip för stationära datorer är definitivt ett bättre val än en original Skylake CPU.

Intel

Fortfarande, Intel fans och stationära PC-byggare väntar ivrigt på nästa hopp i CPU skrivbord design från företaget. Detta skulle kunna komma i slutet av 2020 eller tidigt 2021, med den nya Raket Sjön processorer.

Om aktuella rapporter är korrekta, Raket Sjön kommer att vara den största förändringen för att komma till Intel desktop Processorer i fem år. Enligt påståenden, det finns en ny mikroarkitektur skiljer sig från Skylake, men bygger fortfarande på en 14nm++ process som dess omedelbara föregångare.

Dubbel Namn

Precis som Intel desktop-Processorer ser ut att få en översyn, så gör dess namngivning system. Till exempel, om du tittar på Intel ‘ s Ark webbplats, du kommer inte hitta några produkter som anges som “Palm Cove.” Detta beror på att samtidigt som namnet hänvisar till CPU core design, några mobila Processorer som använder Palm Cove kärnor kallas Kanon Sjön.

Intel gjorde också detta år 2019 med Sunny Cove kärnor i Isen Sjön Processorer för bärbara datorer, som för oss tillbaka till vad är nästa för stationära datorer: Raket Sjön. Dessa nya desktop-Processorer, förväntas i slutet av 2020 eller tidigt 2021, enligt uppgift bygger på Willow Cove kärnor. Willow Cove är också grunden för 10mn++ Tiger Sjön bärbara Processorer väntas i mitten av 2020-talet.

Så, nu har vi två aktiva kod namn för Intel-processorer: en för core design och en för den nya generation av Processorer. Dessa namngivning av program som för närvarande följer mönstret för att ge den grundläggande mönster “Cove” beteckning, medan Processorer få en “Sjö” namn. Räkna inte med på att vik-att-sjön namnschemat för evigt, men det är en bra guide for nu.

Igen, kod namn inte är beskrivande i och för sig. Men om du lär dig vad som finns bakom namnen, de kommer att hjälpa dig att förstå vilken typ av Processorer är för närvarande tillgänglig från Intel.

Även om du inte lär dig namnen på alla kärnor och Processorer, och det är tillräckligt för att veta att det finns grundläggande mönster med kod namn som sedan blir Processorer med olika kodnamn. Beväpnade med bara lite allmän information, du kan bättre förstå vad sjutton alla dessa CPU recensioner talar om och köpa en bättre DATOR.

RELATERAT: Vad Gör “7nm” och “10mn” Betyder för Processorer, och Varför Gör De för Roll?

LÄS NÄSTA

  • “Kan Du Flytta Windows-10: s Anmälan Pop-ups?
  • “Processorer Avkodas: Förståelse Intels Mikroarkitektur Namn
  • “Hur man Skannar en Fil eller Mapp för Malware med Microsoft Defender i Windows 10
  • “Hur man Använder Kommandot whois på Linux
  • “Oroa dig inte: Windows 10 Kontrollpanel Är Säker (För Nu)