Cpu ‘s Gedecodeerd: het Begrijpen van Intel’ s Microarchitectuur Namen

0
70
Intel

Wat is in een naam? Veel, eigenlijk, als we het hebben over de Intel-processors. Intel maakt gebruik van een interne code namen ontworpen om te verbergen wat het bedrijf werkt aan totdat het klaar is om publiek te gaan. Het is dus geen wonder dat deze termen niet erg zinvol voor de niet-ingewijden.

Waarom Intel Code Namen Zaak

Deze code namen onvermijdelijk is geworden (Intel heeft ze publiceren), en als je een beetje onderzoek doen, je vindt ze hebben veel van de betekenis.

In feite, Intel, code namen kunnen zorgen vaak voor een beter begrip van de Cpu ‘ s toe dan het officiële marketing namen die je ziet op de doos. Laten we rekening houden met de meest recente Intel 10e generatie laptop-processors. Deze Cpu ‘ s zijn samengesteld uit meerdere CPU microarchitectures. Echter, tenzij u kunt verwijzen naar de code zijn de namen, de officiële namen een beetje verwarrend.

Neem de Core i7-1065G7-en Core i7-10510U, bijvoorbeeld: zowel zijn mobiele Cpu ‘ s voor laptops en andere apparaten, en beide worden beschouwd als 10e generatie chips (vandaar de “10” na de dash). Echter, de G7 is een Ijs Meer CPU, terwijl de andere Komeet Meer.

De meeste mensen op zoek naar de “beste” zou gaan met de 10510U omdat het een hogere kloksnelheid. Echter, Intel claimt een Komeet Lake laptop chip is beter voor de productiviteit en multithreaded workloads, terwijl het Ijs Meer presteert beter voor AI en graphics.

Dit is de reden waarom het helpt om op zijn minst een oppervlakkig begrip van de Intel verschillende chip generaties bij het kopje om te kopen een nieuwe PC of laptop. Het is niet iets wat je zou moeten krijgen hing op, maar het begrijpen van code namen kan u helpen bij het ontcijferen van online reviews, evenals marketing materialen in de winkelrekken en de verpakking.

GERELATEERD: Intel 10e Generatie Cpu ‘ s: Wat is Nieuw, en Waarom is Dit belangrijk?

Intel de Ontwikkeling van het Model

Een Intel Koffie Meer CPU. yishii/Shutterstock

We kunnen niet praten over de code namen zonder te praten over hoe Intel de Processors. Voor ongeveer een decennium, Intel ontwikkelde de processors gebaseerd op de beroemde tick-tock-model. Elk jaar, Intel zou de invoering van een nieuwe microarchitectuur (tak), en de volgende, het geslonken naar beneden (vink). (Ja, dat is eigenlijk een “tak-tik,” maar het is de eenvoudigste manier om het te verklaren.)

Tick-tock werd vervangen rond 2016 met de proces-architectuur-optimalisatie model (PAO). De die shrink is de eerste fase van dit proces, en vervolgens een nieuwe architectuur wordt geïntroduceerd, net als de tick-tock-model. Daarna, echter, er is een optimalisatie van de fase waarin de architectuur is beter gemaakt zonder dat u een stap in het productieproces.

PAO is niet per se een drie-jaar-model, maar de optimalisatie fase kunt gaan voor onbepaalde tijd, zoals we hebben gezien op de desktop sinds 2015. Het lijkt ook dat het PAO-model is geen harde en snelle regel, als het al geruchten komende desktop Cpu ‘ s zou kunnen hebben een nieuwe design (de “A”) voorafgaand aan een die krimpen (de “P”).

Dus, wat is een chip microarchitectuur en sterven krimpen? In de meest eenvoudige termen, microarchitectuur is een chip te ontwerpen. Elke nieuwe CPU heeft een volledig vernieuwde ontwerp of een verbeterde versie van een bestaand. Een nieuwe microarchitectuur kan zorgen voor nieuwe mogelijkheden, alsmede verbeteringen in de instructies per cyclus/klok (IPC), die de prestaties te verbeteren.

Bovendien, elke CPU maakt gebruik van een productieproces, zoals 14nm, 10nm, of 7nm (de “nm” staat voor “nanometer”). Voor onze doeleinden, zullen we kijken naar elk proces als een marketing term te weten of een nieuwe CPU heeft een sprong gemaakt in de chip, of als het gewoon een verbetering op een bestaande technologie.

Over het algemeen, een verschuiving van een grotere naar kleinere nm proces (ook wel een sterven krimpen) betekent betere prestaties en meer efficiënt energieverbruik.

GERELATEERD: Decoderen CPU Beoordelingen: A Beginner ‘ s Guide to Processor Voorwaarden

Het is Allemaal Over Skylake voor Nu

Een Intel Skylake Sterven. Intel

Te bespreken moderne Intel Cpu ‘ s, moeten we beginnen met Skylake—als u hebt gelezen op een CPU beoordelingen in de afgelopen vijf jaar, hebt u waarschijnlijk gezien het genoemde.

Skylake processors uitgerold in 2015, als een follow-up van Broadwell–een 14nm sterven krimpen (kruis) van de 22nm Haswell (Intel ‘ s pre-Skylake tock). Skylake was de laatste keer zagen we een “tak” (een geheel nieuwe microarchitectuur voor desktop-Cpu ‘ s).

Sindsdien is de Intel Cpu ‘s voor desktops hebben allemaal een optimalisatie van Skylake of één van Skylake’ s nakomelingen. Dit heeft geleid tot een betere processors, zoals de recente generaties hebben gebracht meer cores en hogere klok snelheid. Zij hebben gezorgd voor betere prestaties, maar op basis van de verbeteringen en nieuwe functies zijn zeldzamer.

Na Skylake kwam Kaby Meer, die was ontworpen om het gat te vullen als Intel ‘ s next “tick” (of sterven krimpen) van 14nm tot 10nm niet pan uit. In plaats daarvan, Kaby Meer uitgerold als een 14nm+ verbetering Skylake.

Koffie Meer voor desktops begonnen met het uitrollen van in 2017, het gebruik van Intel ‘ s zogenaamde 14nm++ proces. Dan, servers en high-end desktops kreeg Cascade Meer Cpu ‘ s. Ten slotte, in 2020, we hebben gekregen Komeet Meer, dat is, wederom, gebouwd op een 14nm++ proces. Op dit schrijven, dit zijn de nieuwste desktop-processors, en ze bieden een aantal zeer mooie prestatie verbeteringen ten opzichte van hun voorgangers. De top Cpu ‘ s in deze generatie hebben meer kernen en de mogelijkheid om te gaan in het verleden een kloksnelheid van 5 GHz.

Maar al deze desk – en laptop verbeteringen kunnen worden teruggevoerd direct op Skylake, en dat is niet per se een slechte zaak te zijn, zoals we al eerder. Een nieuwe Komeet Lake-S chip voor desktops is zeker een betere keuze dan een originele Skylake CPU.

Intel

Nog steeds, Intel fans en desktop PC bouwers zijn reikhalzend uit naar de volgende sprong in de CPU-ontwerp van het bureaublad van de vennootschap. Dit kan komen eind 2020 of vroeg in 2021, met de nieuwe Raket Meer processors.

Als de huidige rapporten correct Raket Lake zal de grootste verandering om te komen tot Intel desktop Cpu ‘ s in vijf jaar. Volgens de claims, het herbergt een nieuwe microarchitectuur onderscheiden van Skylake, maar nog steeds is gebaseerd op een 14nm++ proces net als zijn onmiddellijke voorgangers.

Dubbele Namen

Net als Intel desktop Cpu ‘ s kijk ingesteld op het ontvangen van een revisie, dus doen de naamgeving regelingen. Bijvoorbeeld, als je kijkt naar Intel ‘ s Ark site, vind je geen producten aangeduid als “Palm Cove.” Dit is omdat, terwijl die naam verwijst naar de CPU core design, de weinig mobiele Cpu ‘ s met behulp van Palm Cove-cores genoemd Kanon Meer.

Intel deed dit ook in 2019 met Zonnige Baai kernen in het Ijs Meer Cpu ‘ s voor laptops, die brengt ons terug naar wat het volgende voor desktops: Rocket Meer. Deze nieuwe desktop Processors, verwacht eind 2020 of vroeg in 2021, naar verluidt op basis van Willow Cove kernen. Willow Cove is ook de basis voor 10nm++ Tiger Lake laptop Cpu ‘ s naar verwachting medio 2020.

Dus, nu hebben we twee actieve code namen voor Intel-processors: één voor het ontwerp en voor de nieuwe generatie Cpu ‘ s. Deze naamgeving regelingen momenteel volg het patroon van het geven van de kern ontwerpen van een “Cove” benaming, terwijl de Cpu ‘ s krijgen een “Meer” naam. Reken er niet op dat cove-to-meer naamgeving eeuwig te duren, maar het is een handige gids voor nu.

Nogmaals, code namen niet beschrijvend is in en van zichzelf. Echter, als u te leren wat er achter de namen, ze zullen u helpen te begrijpen wat voor soort van Cpu ‘ s zijn momenteel beschikbaar van Intel.

Zelfs als je het niet leren van de namen van alle kernen en Cpu ‘s, het is genoeg om te weten dat er een kern ontwerpen met code namen, die vervolgens Cpu’ s met verschillende codes. Gewapend met net dat beetje algemene info, kunt u beter begrijpen wat de heck al die CPU beoordelingen zijn aan het praten over en de aanschaf van een betere PC.

GERELATEERD: Wat Doen “7nm” en “10nm” Betekenen voor Cpu ‘ s, en wat is het probleem?

LEES VERDER

  • “Kunt U Verplaatsen Windows 10 Kennisgeving van Pop-ups?
  • “Cpu’ s Gedecodeerd: het Begrijpen van Intel ‘ s Microarchitectuur Namen
  • “Hoe om te Scannen, een Bestand of Map voor Malware met Microsoft Windows Defender op 10
  • “Het Gebruik van de whois Commando uit op een Linux
  • “Maak je geen Zorgen: Windows-10 het Bedieningspaneel Is Veilig (Voor Nu)