Hur vill Ange DNS-Sökning För att i Ubuntu 18.04 med NetPlan

0
26

Innan Ubuntu 18.04, DNS-namnservrar skulle traditionellt konfigureras med hjälp av /etc/resolv.conf konfigurationsfilen. För en lång tid, är denna fil snabb och enkel konfiguration av DNS-namnservrar, som kan ses som ett exempel resolv.conf-fil nedan.

namnserver 1.1.1.1
namnserver 1.0.0.1

Med utgångspunkt i Ubuntu 18.04, nätverksinställningar, inklusive namnservrar är nu kontrolleras genom NetPlan gränssnitt. Även före 18.04, du var fortfarande tillåtet att göra ändringar till det ursprungliga resolv.conf, men filen var faktiskt var kontrollerad av NetworkManager och dess konfiguration filer, oftast ligger i /etc/network/interfaces katalog.

Så, vad föranledde denna förändring för att använda den nya NetPlan gränssnitt? Enkelhet och flexibilitet. Att använda en för människor läsbar YAML-fil gör att konfigurera komplexa nätverk konfigurationer mycket lättare att göra. Dessutom, felsökning är snabbare och fel är lättare att spåra.

Ändra Namnservrar i NetPlan

Med denna förändring av gränssnitt, hur gör vi faktiskt uppdatera namnservrarna för en Ubuntu-18.04 system? Istället för att använda /etc/resolv.conf, navigera till /etc/netplan, och du kan hitta en rad *.yaml-filer där. Om det finns ingen har definierat, bör du skapa en i det rekommenderade namngivning format, ##-namn.yaml, såsom 01-netconfig.yaml. NetPlan kommer att läsa dessa filer i följande katalog ordning och sedan av föregående nummer ordning.

  • /run/netplan/*.yaml
  • /etc/netplan/*.yaml
  • /lib/netplan/*.yaml

Hitta den Befintliga IP-Konfiguration

Innan du ändrar NetPlan nätverkskonfiguration, men det är klokt att lära sig vad den befintliga gränssnitt för konfiguration. NetPlan själv inte övervaka aktiv, är att vi i stället använda ip-kommando för att visa detta.

användare> ip-en

Resultatet bör se ut som liknar nedanstående skärmdump, men tänk på att varje nätverkskort kan vara olika beroende på system.

I denna konfiguration, kommer du att hitta din aktiva gränssnitt. I det här fallet, vi letar för eth0 konfiguration för tillämpningen av denna handledning.

Uppdatera Konfigurationen

Antingen kan du välja en befintlig YAML-fil för att redigera eller skapa en ny och lägga till följande konfiguration ändras på det sätt som krävs för att din konfiguration.

Denna konfiguration förutsätter att du använder en statisk IP-och eth0 är din primära gränssnittet som lärde sig från ovanstående ip-kommando.

nät:
version: 2
ethernet-nätverk:
och eth0:
adresser:
– 10.10.10.2/24
gateway4: 10.10.10.1
namnservrar:
adresser:
– 1.1.1.1
– 1.0.0.1
– 2606:4700:4700::1111
– 2606:4700:4700::1001
sök: []

De namnservrar som används här är de offentliga Cloudflare namnservrar, men använd någon som fungerar bäst för dig. Ingår IPv6-lösningar också.

Om du vill använda DHCP kan du ersätta statisk IP-konfiguration med dhcp4: ja under eth0 avsnitt.

Dessutom, om du använder DHCP, måste du ställa in en åsidosättning för namnservrar.

dhcp4-åsidosätter:
användning-dns: falskt

Du kanske märker att de adresser som finns listade i en lista under adresser, men det är möjligt att också definiera dessa adresser i en array-konfiguration samt.

adresser: [1.1.1.1, 1.0.0.1, “2606:4700:4700::1111”, “2606:4700:4700::1001”]

Renderarna

I vissa konfigurationer kan du se en renderare konfiguration anges. Det finns två tillgängliga typer: NetworkManager och networkd. Som standard, networkd används. Skillnaden är att Gnome är det GRAFISKA gränssnittet manager används av Ubuntu, medan networkd används av Systemd. Det är onödigt att definiera detta som standard konfiguration bör fungera i de flesta fall.

Testa NameServer Ändra

Efter konfigurationsfilen har skapats, kör följande kommando för att tillfälligt prova de nya inställningarna och återgå om det är en felaktig konfiguration.

sudo netplan försök

Om det är ett misslyckande, konfiguration kommer automatiskt att återgå efter 120 sekunder. Du kan öppna en andra skal att testa alla konfigurationer samtidigt som detta tillämpar. Om inställningarna fungerar som förväntat, kan du trycka enter för att hålla dessa inställningar eller återgå om de inte gör det. Detta gör du för att ändra konfigurationer tills det fungerar.

Att tillämpa Ändringen

Slutligen, efter att se till att de förändringar som är korrekta, de förändringar som behöver vidtas. För att göra detta, kör netplan gäller kommando som så.

sudo netplan tillämpas

Om gränssnittet är bara att byta namnservrar, en omstart är i allmänhet onödigt. Om större ändringar görs, så en omstart av systemet kan vara nödvändig för att åstadkomma förändringar.

Att föra Gränssnitt Upp och Ner

Tidigare, ifconfig användes för att få ett gränssnitt som är upp och ner. Som tidigare påpekats dock, ip-kommandot tar plats av ifconfig. I exemplet nedan, eth0 bringas ned och sedan upp igen.

ip-link set eth0 down
ip-link set eth0 up

Om eth0 är din enda gränssnitt, vara noga med att inte ta med gränssnittet ner utan att ha ett sätt att ansluta till systemet på distans.

Felsökning NetPlan

Vad händer när en konfiguration går fel? Det finns några sätt att utforska NetPlan konfiguration och räkna ut var ett fel kan ha uppstått. Ett sätt att avgöra om rätt konfiguration och aktivt användas för att kontrollera konfigurationen filer som genereras i /kör/systemd/nätverk. Till exempel, kan du navigera till katalogen och hitta en matchande *.nätverket konfigurationsfilen och kontrollera att konfigurationen stämmer överens med vad du förväntar dig.

Ytterligare ett kommando som fungerar bra för att verifiera att den genererade config är korrekt är att använda följande:

sudo netplan –debug generera

Tänk på att följande skärmbild kan vara olika beroende på din konfiguration.

Slutsats

NetPlan är en stor förändring i den befintliga Ubuntu nätverk, men det är avsett att förenkla och skapa mer flexibla konfigurationer. Med hjälp av en kombination av befintliga kommandon och den nya NetPlan ens kan vi snabbt skapa och hantera komplexa nätverk konfigurationer.

I och med införandet av ett YAML-baserad konfiguration och uppdateras förmågor genom ip-kommando, det är lättare än någonsin att skapa komplexa konfigurationer för att hantera även de mest unika situationer.