Vad är Skillnaden Mellan Linux-och Unix?

0
29
robert mcgillivray/Shutterstock.kom

Linux tog sin inspiration från Unix, men Linux är inte Unix—även om det är definitivt Unix-liknande. Vi kommer att förklara de stora skillnaderna mellan dessa två berömda operativsystem.

Samma Skillnad?

Linux är ett fritt och öppen källkod operativsystemet. Unix är en kommersiell produkt, som erbjuds av en mängd olika leverantörer-alla med sin egen variant, oftast dedikerade till sin egen hårdvara. Det är dyrt och stängd källkod. Men Linux och Unix göra mer eller mindre samma sak på samma sätt, eller hur? Mer eller mindre, ja.

Nyanser är något mer komplicerat. Det finns skillnader utöver de tekniska och arkitektoniska. För att förstå en del av de faktorer som har format Unix och Linux, vi måste förstå deras backstories.

Ursprunget av Unix

Unix är över 50 år gamla. Det utvecklades i Digital Equipment Corporation (DEC) assembler på en DEC PDP – /7, en inofficiell projekt på Bell Labs, som då ägdes av AT&T. Det var strax konverterad till en DEC PDP – /11/20 dator, för att sedan successivt sprida sig över andra datorer på Bell. En omskrivning i programmeringsspråket C lett till 1973 års Version 4 av Unix. Detta var viktigt eftersom de egenskaper för C-språket och kompilator betydde att det var nu relativt enkelt att anpassa Unix till ny dator arkitekturer.

I 1973, Ken Thompson och Dennis Ritchie fram ett papper om Unix på en konferens. Som ett resultat av begäran om kopior av Unix hälls i Bell. För att sälja operativsystem föll utanför AT&T är tillåtna omfattningen av verksamheten, de kunde inte behandla Unix som en produkt. Detta ledde till att Unix är distribuerade som källkod, med en licens. De nominella kostnaderna var tillräckligt för att täcka frakt och emballage och en “rimlig royalty.” Unix kom “som den är”, utan teknisk support och några buggfixar. Men det gjorde du får källkoden—och du kan ändra det.

Unix såg en snabb ökning inom akademiska institutioner. I 1975, Ken Thompson tillbringade ett sabbatsår från Bell vid University of California, Berkeley. Tillsammans med några doktorander, började han lägga till och förbättra sin lokala kopia av Unix. Utanför intresse i Berkeley tillägg ökade, vilket ledde till den första utgåvan av Berkeley Software Distribution (BSD). Detta var en samling av program och system ändringar som skulle kunna läggas in i ett befintligt Unix-system, men det var inte en fristående operativsystem. Senare versioner av BSD var hela Unix-system.

Nu blev det två större varianter av Unix, AT&T ström och BSD-stream. Alla andra Unix-varianter, såsom AIX, HP-UX och Oracle Solaris, är ättlingar till dessa. 1984, några av de restriktioner på AT&T var släppt, och de kunde productize och sälja Unix.

Unix blev sedan kommersialiseras.

Uppkomsten av Linux

Se kommersialisering av Unix som en ytterligare urholkning av de friheter som finns tillgängliga för pc-användare, Richard Stallman till att skapa ett operativsystem som bygger på frihet. Det är frihet att modifiera källkoden, för att distribuera modifierade versioner av programvaran, och att använda programvaran på något sätt användaren såg passform.

Operativsystemet kommer att replikera funktionalitet av Unix, utan att inkludera någon Unix. Han heter operativsystemet GNU, och startade GNU-Projektet 1983 för att utveckla operativsystemet. 1985 grundade han the Free Software Foundation för att främja, fond, och stöd för GNU-projektet.

Alla delar av GNU-operativsystemet gör goda framsteg—bortsett från kärnan. GNU-projektet utvecklare som arbetar på en mikrokärna som kallas GNU Hurd, men utvecklingen gick långsamt. (Den är fortfarande under utveckling idag, och att komma närmare en release.) Utan en kärna, det skulle vara något operativsystem.

1987, Andrew S. Tanebaum släppt ett operativsystem som kallas MINIX (mini-Unix) som ett pedagogiskt stöd för studenter som studerar operativsystem design. MINIX var en funktionell, Unix-liknande operativsystem, men det hade vissa begränsningar, särskilt med filsystemet. Efter alla, källkoden var tvungen att vara liten nog för att se var det täcks i en enda universitet termin. Vissa funktioner tvungen att offras.

För att bättre förstå de inre arbetet i Intel 80386 i hans nya DATOR, en student i datavetenskap heter Linus Torvalds skrev någon enkel uppgift-att byta kod som en lärande övning. Så småningom, den här koden blev en elementär proto-kärna som blev den första Linux-kärnan. Torvalds var bekant med MINIX. I själva verket är hans första kärna utvecklades på MINIX med Richard Stallman är GCC-kompilatorn.

Torvalds bestämde sig för att göra sitt eget operativsystem som övervann de begränsningar i den avsedda-för-undervisning MINIX. 1991 gjorde han sitt berömda uttalande om MINIX en Usenet-grupp, och bad om synpunkter och förslag på sitt projekt.

Linux är egentligen inte en Unix-klon. Om Linux var en klon av Unix, det skulle vara Unix. Det är det inte, det är ett Unix-liknande. Ordet “klon” förutsätter en viss liten del av den ursprungliga odlas i en ny cell-till-cell kopia av den ursprungliga. Linux skapades på nytt, att få se och känna av Unix, och att tillfredsställa samma behov. Det är mindre en klon, och mer en replicant.

Men hursomhelst, Linux är en kärna som söker ett operativsystem; GNU var ett operativsystem som söker en kärna. Med facit i hand, vad som hände sedan verkar oundvikligt. Det har också förändrat världen.

RELATERAT: Den Stora Debatten: Är det Linux och GNU/Linux?

Vem Gör den Utvecklingen?

Michael Vi/Shutterstock.kom

En Linux-distribution är summan av många olika delar, hämtade från många olika ställen. Linux-kärnan, GNU svit av grundläggande verktyg, och användaren-mark-program kombineras för att göra en livskraftig distribution. Och någon har att göra med att kombinera, underhålla och hantera—precis som om någon har för att utveckla kärnan, tillämpningar och grundläggande verktyg. Distribution utvecklare, och de samhällen i varje distribution, alla spelar sin roll i att föra en Linux-distributionen för att livet lika mycket som kärnan utvecklare gör.

Linux är resultatet av ett distribuerat samarbete som utförs av oavlönade volontärer, organisationer som Kanoniska och Red Hat, och industri-sponsrade individer.

Varje kommersiella Unix är utvecklat som ett enda sammanhängande enhet genom att använda in-house—eller hårt kontrollerade entreprenad—anläggningar utveckling. Ofta har dessa en unik kärna och är särskilt utformade för de plattformar som tillhandahålls av respektive leverantör.

Fri och öppen källkod derivat av BSD Unix ström, såsom FreeBSD, OpenBSD, och DragonBSD, använda en kombination av arv BSD-kod och den nya koden. De är nu community-projekt som stöds och lyckats mycket som Linux-distributioner.

Normer och Regelefterlevnad

I allmänhet, Linux är inte heller Single Unix Specification (SUS) kompatibel eller POSIX-kompatibel. Den försöker tillfredsställa både standarder utan att vara slav under dem. Det har varit en eller två—bokstavligen, en eller två undantag, såsom Inspur K-UX, en Kinesisk Linux som är POSIX-kompatibel.

En sann Unix, som den kommersiella erbjudanden, är kompatibel. Vissa BSD-derivat, inklusive alla men en version av macOS, är POSIX-kompatibel. De olika namn, såsom AIX, HP-UX och Solaris, är alla varumärken som innehas av deras respektive organisationer.

Varumärken och Copyright

Linux är ett registrerat varumärke som tillhör Linus Torvalds. Linux Foundation förvaltar varumärket på hans vägnar. Linux-kärnan och grundläggande verktyg som är släppt under olika GNU “copyleft” General Public license -] Licenser. Källkoden är fritt tillgänglig.

Unix är ett registrerat varumärke av the Open Group. Det är upphovsrättsskyddade, egna och sluten källkod.

FreeBSD är upphovsrättsskyddat av FreeBSD-Projektet, och källkoden är tillgänglig.

Skillnader I Användning

Från en användar-upplevelse perspektiv på kommandoraden, det är inte mycket tydlig skillnad. På grund av POSIX normer och regelefterlevnad, programvara skriven för Unix kan sammanställas för ett Linux-operativsystem med ett begränsat antal portnings ansträngning. Shell-skript, till exempel, kan användas direkt på Linux i många fall med liten eller ingen ändring.

Några av de kommandoradsverktyg har lite olika alternativ på kommandoraden, men i stort sett samma arsenal av verktyg som finns på plattformen. I själva verket, IBM AIX har en AIX-en Verktygslåda för Linux-Program. Detta gör att systemadministratören för att installera hundratals paket GNU (som Bash, GCC och så vidare).

De olika Unix-smakerna har olika grafiska användargränssnitt (GUI) som är tillgängliga för dem som gör Linux. En Linux-användare är bekanta med GNOME eller Matte kommer att känna sig första gången de stöter på skivorna för KDE eller Xfce, men de ska snart plocka upp det. Det är similarl med olika GUIs tillgängliga på Unix, som Motiv, Common Desktop Environment, och X-Windows-System. De är alla tillräckligt lika för att vara farbara med någon som är bekant med begreppen en liten miljö med dialogrutor, menyer och ikoner.

Du får lära dig mer om skillnader och samtidigt administrera system. Till exempel, det finns olika init mekanismer. Derivat av Unix System V och BSD strömmar har olika init system. Free BSD-varianter som upprätthålls BSD init system. Som standard Linux-distributioner kommer antingen att använda en init system som härrör från Unix System V eller systemd.

RELATERAT: Varför Linux systemd Är Fortfarande Sönd Efter Alla Dessa År

Stick Skift vs Automatisk

Om du kan köra bil, man kan köra den andra—även om det kommer att vara en bit stopp-start till att börja med.

Att sätta pris åt sidan, skillnader i filosofi, tillståndsgivning, utveckling av modell, kommunala organisationen, och den typ och stil av styrning är större och mer betydande än skillnaderna i kommandoraden flaggor mellan, säg, en version av grep och andra.

De största skillnaderna är inte de du ser på skärmen.

LÄS NÄSTA

  • “Windows 10 Säkerhet PSA: gör det Möjligt att Automatiskt Lagra Uppdateringar
  • “Hur den Nya ledningscentral i macOS Big Sur Fungerar
  • “Vad är Skillnaden Mellan Linux-och Unix?
  • “Inaktivera realtidsskydd i Microsoft Defender i Windows 10
  • “Hur Får Mermaid DIY Recept Från Pascal i” Animal Crossing: New Horizons