PSA: Alla Appar Kan Läsa Dina iPhone-och Android-Urklipp

0
68
DANIEL CONSTANTE/Shutterstock.kom

Har du sett nyheterna om TikTok? En ny privacy-funktion i iOS 14 visade att den Kinesiska sociala medier app var ständigt läser iPhone skrivunderlägg. Men det är inget nytt. Alla appar kan läsa din smartphone urklipp när de vill.

Vi Lärde Oss Bara Vad Appar Redan Gör

Vad TikTok gjorde inte ny. Det enda nya är att Apples iOS 14 uppdatering nu meddelar dig när ett program fångar innehållet i (pastor) från urklipp.

Naturligtvis, efter att människor har märkt företaget började få dåligt tryck, TikTok hävdade att det inte lagra data och rullat ut en uppdatering för att sluta läsa den. Men, som Engadget påpekar, många andra appar som gör samma sak—att ständigt läsa in data från urklipp.

Varför har Smartphones Låt Apps Läsa Urklipp?

När du kopierar något till urklipp, apps kan läsa innehållet i urklipp utan att du manuellt välja “Klistra in”. Detta är avsiktligt.

Till exempel när du kopierar ett spårningsnummer till din urklipp på iPhone eller iPad och öppna en paket-spårning app, det kan erkänna att du har ett spårningsnummer och erbjuder sig att lägga till den automatiskt. När du kopierar en web-adress (URL) till urklipp och öppna en webbläsare, kan erbjuda för att automatiskt gå till den adressen.

Det är bara mer bekvämt än att tvinga dig att peka på en “Klistra in” – knappen när du vill flytta något till en annan app.

Detta gäller till Apples iPhone och iPad samt Android. Vilken smartphone operativsystem du använder, appar kan läsa dina urklipp.

Den Kopierade Texten Kan Skickas till en fjärrserver

Men, som TikTok visat, apps kan också bara fånga innehållet i urklipp i bakgrunden och göra vad de vill med det. De kan skicka innehållet i urklipp till en avlägsen server.

Vi anklagar inte alla apps för att göra detta—vi säger bara att det är tekniskt möjligt och det finns ingenting som hindrar att det i iOS eller Android. Apps behöver inte be om tillstånd innan du läser din urklipp som de gör innan du läser dina kontakter, foton och plats.

Kopiera Privata Saker Är Riskabelt

Låt säga att du använder ett lösenord manager och du har att kopiera en online-bank lösenord eller kreditkortsnummer för att klistra in i en annan app. Om du lämnar att privat information om ditt urklipp andra appar du använder som TikTok—kan läsa urklipp och se till att data.

Det samma gäller för andra känsliga typer av uppgifter, såsom namn och adresser eller ens privata bilder. Appar öppnar du kan se vad som är på urklipp.

Det enda sättet att verkligen skydda dig själv när du har kopierat data är att rensa ditt urklipp genom att kopiera en del andra uppgifter. Du kan till exempel markera ett ord på en webbsida eller i en app och välj “Kopiera”.

Apples iOS och iPadOS, liksom Android, kommer inte ihåg en historia av objekt som du har kopierat till urklipp som Windows-10 kan. De bara se aktuella objekt på din urklipp, vilket är det sista du kopierade.

Detta är anledningen till att många password manager är ett program har en möjlighet att automatiskt rensa urklipp efter en tid. Till exempel, 1Password till iPhone har en “Rensa Urklipp” alternativ under Inställningar > Säkerhet som automatiskt kommer att klara saker du kopiera efter 90 sekunder. Lösenord och annan privat information kommer inte bara lurar på urklipp i timmar. Men vilken app du använder inom de första 90 sekunderna kan fortfarande läsa från urklipp.

På en Stationär eller Bärbar dator, Det är Olika Slag Av

Tekniskt, på en Windows PC eller Mac, vilken app du använder kan också läsa urklipp som helst.

Dock, på en traditionell skrivbordssystem, har du förmodligen tillgång till många tjänster via din webbläsare. Web apps kan inte automatiskt läsa urklipp utan din tillåtelse måste du manuellt klistra in på webbplatsen för att ge innehållet i urklipp till webbplatsen.

På en iPhone, iPad, eller Android-enhet använder du många appar som annars skulle vara webbplatser. På Facebook webbplats kan inte övervaka dina urklipp, men den Facebook-app på telefonen kan säkert.

Urklipp Är inte så Privat Som Du Tror

Apples nya kopiera-klistra in anmälningar i iOS-14 är en påminnelse om hur mycket tillgång till appar på våra telefoner verkligen har. Du kommer inte att se samma historier om Android någon gång snart, men det är bara för att Android inte har ett meddelande som talar om för dig när program läser från din c urklipp i bakgrunden.

I slutändan, det är en bra påminnelse om att du bör vara försiktig när man kopiera-klistra in privat information—och även när du installerar och välja att lita på apps.

Det finns inget sätt att installera en app för iPhone, iPad, eller Android utan också ger det behörighet att läsa från urklipp.

RELATERAT: Vad är Nytt i iOS 14 (och iPadOS 14, watchOS 7, AirPods, Mer)

LÄS NÄSTA

  • “Vad Är Patreon, och Hur Fungerar Det?
  • “PSA: Alla Appar Kan Läsa Dina iPhone-och Android-Urklipp
  • “Hur vill Avbryta Ditt YouTube-TV-Abonnemang
  • “Hur för att Ställa in Standard-Fil Dra och Släpp Beteende på Windows-10
  • “Hur man Använder pandoc för att Konvertera Filer på Linux kommandorad