Hur man Använder pandoc för att Konvertera Filer på Linux kommandorad

0
51
Fatmawati Achmad Zaenuri/Shutterstock

Du kan använda pandoc på Linux för att konvertera mellan mer än 40 filformat. Du kan också använda det för att skapa en enkel-dokument-som-code-systemet genom att skriva i en Wiki, lagring i git, och publicering i något av de format som stöds.

Konvertera dokument och Dokument-som-Kod

Om du har ett dokument i vilken som helst av pandoc många filformat som stöds, att omvandla den till en av de andra är hur lätt som helst. Det är ett praktiskt verktyg att ha!

Men den verkliga kraften i pandoc blir uppenbart när du använder det som grund för ett enkelt dokument-som-kod av systemet. Förutsättningen för dokument-som-koden är att anta att vissa av de tekniker och principer för utveckling av programvara och använda dem till att skriva dokumentation, särskilt för utvecklingsprojekt. Du kan använda det till utveckling av någon form av dokumentation, dock.

Utvecklare av programvara för att använda sina favorit-editor eller integrerad utvecklingsmiljö (IDE) för att skriva sina program. Den kod som de skrivit in sparas i textfiler. Dessa innehåller källkoden för programmet.

De använder en version control system, eller VCS (Git är de mest populära), för att fånga upp förändringar till källkoden som det utvecklats och förbättrats. Detta innebär att programmeraren har en komplett historik över alla versioner av filer källkod. Han eller hon snabbt kan få tillgång till någon tidigare version av en fil. Git lagrar filer i ett arkiv. Det är ett lokalt arkiv på varje utvecklare dator och en central, gemensam, fjärrarkiv det är ofta moln-värd.

När de är redo att producera en fungerande version av programmet, de använder en kompilator för att läsa källkoden och genererar en binär körbar.

Genom att skriva ditt dokument i en lätt, text-baserade markup language, kan du använda en VCS till version kontroll ditt skrivande. När du är redo att distribuera eller publicera ett dokument, kan du använda pandoc att generera så många olika versioner av din dokumentation som du behöver, inklusive webb-baserat (HTML), ord-om du behandlas eller typeset (LibreOffice, Microsoft Word, TeX), portable document format (PDF), e-bok (ePub), och så vidare.

Du kan göra allt detta från en uppsättning version kontrollerad, lätt text filer.

Installera pandoc

För att installera pandoc på Ubuntu, att använda detta kommando:

sudo apt-get install pandoc

På Fedora, det kommando du behöver är följande:

sudo dnf installera pandoc

Om Manjaro, måste du skriva:

sudo pacman -Syu pandoc

Du kan kontrollera vilken version du har installerat genom att använda väljaren –version:

pandoc –version

Med hjälp av pandoc Utan Filer

Om du använder pandoc utan några alternativ på kommandoraden, det accepterar även skrivit ingång. Du bara trycker på Ctrl+D för att visa att du är klar med att skriva. pandoc förväntar sig att du för att skriva i Wiki-format, och det genererar HTML-utdata.

Låt oss titta på ett exempel:

pandoc

Vi har skrivit några rader Wiki och är på väg att trycka på Ctrl+D.

Så snart som vi gör, pandoc genererar motsvarande HTML-utdata.

För att göra något vettigt med pandoc, även om vi verkligen behöver använda filer.

Wiki Grunderna

Wiki är en lätt markup language, och en speciell innebörd ges till vissa karaktärer. Du kan använda en vanlig text-editor för att skapa en Wiki-fil.

Wiki kan vara lätt att läsa, eftersom det inte finns några visuellt besvärligt taggar för att avleda uppmärksamheten från texten. Formatering i Wiki-dokumenten liknar den formatering som det representerar. Nedan är några av grunderna:

 • För att betona text med kursiv stil, linda in det i asterisker. *Detta kommer att betonas*
 • Att fet text, använd två asterisker. **Detta kommer att vara i fetstil**
 • Rubriker representeras av det antal tecken/hash-tecknet (#). Text separeras från hash av ett mellanslag. Använda en hash för ett topp-nivå rubriken, två för en andra nivå, och så vidare.
 • För att skapa en punktlista, börja varje rad i listan med en asterisk och infoga ett mellanslag före texten.
 • För att skapa en numrerad lista, börja varje rad med en siffra följt av en period, och sedan infoga ett mellanslag före texten.
 • För att skapa en länk, skriv namnet på webbplatsen i hakparenteser ([]), och URL-adressen i parentes [()] som så: [Länk till Hur man Geek](https://www.howtogeek.com/).
 • För att infoga en bild, skriv ett utropstecken omedelbart före parentes (![]). Typ någon alternativ text till bilden i parentes. Så, skriv sökvägen till bilden i parentes [()”]. Här är ett exempel: ![Nörd](HTG.png).

Vi kommer att täcka fler exempel på alla dessa i nästa avsnitt.

RELATERAT: Vad Är Wiki och Hur Använder Man Det?

Konvertera Filer

Filkonverteringar är enkelt. pandoc kan oftast räkna ut vilka filformat du arbetar med från sina filnamn. Här kommer vi att generera en HTML-fil från en Wiki-fil. -O (output) alternativet talar om för pandoc namnet på den fil vi vill skapa:

pandoc -o sample.html prov.md

Vårt urval Wiki-fil, prov.vd, innehåller den korta delen av Wiki som visas i bilden nedan.

En fil som heter sample.html skapas. När vi dubbel-klicka på filen, vår standard webbläsare kommer att öppna det.

Nu, låt oss skapa ett Öppet Dokument, Formatera text dokument som vi kan öppna i LibreOffice Writer:

pandoc -o provet.odt-prov.md

ODT filen har samma innehåll som HTML-filen.

En snygg touch är alternativ text för bilden är också används för att automatiskt generera en bildtext till bild.

Ange Filformat

-F (från) och t (att) alternativ används för att tala om pandoc vilket format som du vill konvertera från och till. Detta kan vara användbart om du arbetar med en fil format som delar en fil förlängning med andra liknande format. Till exempel, TeX och LaTeX både använda “.tex” förlängning.

Vi är också med-s (fristående) alternativ så pandoc kommer att generera alla LaTeX ingressen som krävs för att en handling ska vara en komplett, fristående, och välformade LaTeX-dokument. Utan -s (fristående) alternativ, produktionen skulle fortfarande vara välformade LaTeX som skulle kunna placeras i en annan LaTeX-dokument, det skulle inte tolka på rätt sätt som en fristående LaTeX-dokument.

Vi skriver följande:

pandoc -f wiki -t-latex -s -o provet.tex prov.md

Om du öppnar “prov.tex” – fil i en texteditor, kommer du att se den genererade LaTeX. Om du har en LaTeX editor kan du öppna TEX-filen för att se en förhandsvisning av hur LaTeX-kommandon för typsättning tolkas. Krympande fönstret för att passa bilden nedan gjort displayen ser trångt, men i verkligheten, det var bra.

Vi använde en LaTeX redaktör heter Texmaker. Om du vill installera den i Ubuntu skriver du följande:

sudo apt-get install texmaker

I Fedora för kommandot är:

sudo dnf installera texmaker

I Manjaro, använd:

sudo pacman -Syu texmaker

Konvertera Filer med Mallar

Du är förmodligen börjar förstå den flexibilitet som pandoc erbjuder. Du kan skriva och publicera i nästan vilket format som helst. Det är en stor bedrift, men de dokument som ser lite vanilj.

Med mallar kan du diktera vilka stilar pandoc använder när den genererar dokument. Du kan till exempel berätta pandoc att använda de formatmallar som har definierats i en av Cascading Style Sheets (CSS-fil) med –css-alternativ.

Vi har skapat ett litet CSS-fil som innehåller texten nedan. Det ändrar avstånd ovanför och nedanför den nivå header en stil. Det ändrar också sms: a färg till vitt, och bakgrundsfärgen till en nyans av blått:

h1 {
color: #FFFFFF;
background-color: #3C33FF;
margin-top: 0px;
margin-bottom: 1px;
}

Det fullständiga kommandot nedan—observera att vi även användas fristående alternativ (-s):

pandoc -o sample.html -s –css-prov.css-prov.md

pandoc använder enda stil från vår minimalistiska CSS-filen och lägger till den på den nivå som en header.

En annan finjusterande alternativ som du har tillgängliga när du arbetar med HTML-filer är att inkludera HTML-kod på din Wiki-fil. Detta kommer att vidarebefordras till den genererade HTML-fil som standard i HTML-koden.

Denna teknik bör vara reserverade för när du bara generera HTML-utgång, dock. Om du arbetar med flera olika filformat, pandoc kommer att ignorera HTML-markup för icke-HTML-filer, och det kommer att skickas till dem som text.

Vi kan ange vilka stilar som används när ODT-filer genereras också. Öppna ett tomt LibreOffice Writer dokument och justera rubrik och typsnitt för att passa dina behov. I vårt exempel har vi också lagt till ett sidhuvud och en sidfot. Spara dokumentet som “odt-mall.odt.”

Vi kan nu använda detta som en mall med –referens-doc alternativ:

pandoc -o provet.odt –referens-doc=odt-mall.odt-prov.md

Jämför detta med ODT exempel från tidigare. Detta dokument använder olika typsnitt, har färgade rubriker, och innehåller sidhuvuden och sidfötter. Men det var som genereras från exakt samma “prov.md” Wiki-fil.

Referens dokumentmallar kan användas för att indikera olika skeden av ett dokument produktion. Till exempel, du kan ha mallar som “Utkast” eller “Review” vattenstämplar. En mall utan en vattenstämpel skulle användas för en slutgiltig handling.

Generera Pdf-Filer

Som standard, pandoc använder LaTeX PDF-motor för att generera PDF-filer. Det enklaste sättet att se till att du har lämpliga LaTeX beroenden nöjd med är att installera en LaTeX-redigerare, till exempel Texmaker.

Det är ganska stor installera, men—Tex och LaTeX är båda ganska rejäl. Om din hårddisk utrymmet är begränsat, eller om du vet att du aldrig kommer att använda TeX eller LaTeX, kanske du föredrar att skapa en ODT filen. Sedan kan du bara öppna det i LibreOffice Writer och spara det som en PDF.

Dokument-som-Kod

Det finns flera fördelar med att använda Wiki som ditt skrivande och språk, bland annat följande:

 • Arbetar i filer med oformaterad text är snabb: De laddas snabbare än liknande storlek ordbehandlare filer, och tenderar att gå igenom dokumentet snabbare också. Många redaktörer, inklusive gedit , Vim och Emacs använder syntax-markering med Wiki-texten.
 • Har du en tidslinje med alla versioner av dina dokument: Om du lagra din dokumentation i en VCS, såsom Git, du kan lätt se skillnader mellan två versioner av samma fil. Detta är dock egentligen bara fungerar när filerna är plain text, eftersom det är vad en VCS förväntar sig att arbeta med.
 • En VCS kan registrera vem som har gjort ändringar och när: Detta är särskilt användbart om du ofta samarbeta med andra stora projekt. Det ger också en central lagringsplats för dokument som är sig själva. Många moln-värd Git tjänster som GitHub, GitLab, och BitBucket, har gratis nivåer i sina modeller.
 • Du kan skapa dina dokument i flera olika format: Med bara ett par enkla shell-skript, kan du dra i stilar från CSS och referensdokument. Om du lagra dina dokument i en VCS-arkiv som integrerar med Continuous Integration och Continuous Deployment (CL/CD) plattformar, kan de genereras automatiskt när programvaran är uppbyggd.

RELATERAT: Vad Är GitHub, och Vad Används Det För?

Slutliga Tankar

Det finns många fler alternativ och funktioner inom pandoc än vad vi har här. De omvandlingsprocesser för de flesta filtyper kan vara fixade och finjusteras. För att läsa mer, kolla in de utmärkta exempel på den officiella (och extremt detaljerade) pandoc webbsida.

LÄS NÄSTA

 • “Hur man Använder pandoc för att Konvertera Filer på Linux kommandorad
 • “Hur man kommer Runt en Trasig Tangent på en Windows-10 st
 • “Hur att Dölja Aktivitetsfältet i Windows 10
 • “Vad Gör Apples T2 “Security Chip” Göra i Din Mac?
 • “Kan Du Verkligen “Zoom och Öka” Säkerheten Film?