Declutter Mer Effektivt genom att Fråga “Hur Mycket Är Nog?”

0
91
Naty.M/Shutterstock

Om du frågar “Är detta fortfarande bra?” när du decluttering, du frågar fel fråga. Ska du fråga “Hur mycket är nog?”—här är varför.

Den största decluttering fällan av dem alla är att falla i fällan av att diskutera huruvida något är fortfarande “bra”—men det lov avgörs—i stället för att be om något (eller en grupp av somethings) är “tillräckligt.”

Vad gör den här enkla skillnaden se ut i praktiken? Jag har lite decluttering att göra i mitt eget hem, så jag kommer att ge dig en aktuell konkreta exempel.

Så länge en dator nörd, jag har massor av random dator utrustning i mitt hus jag håller på att sortera. Om jag hittar en låda med VGA-kablar, svaret på frågan “Är de fortfarande bra?” är “Ja”, vilket då skapar mentala motstånd för att få bli av med dem. Som barn, vi skällde ut för att slösa bort bra saker: att inte äta all vår mat med för mycket saker runt huset, och så vidare. De flesta människor hatar känslan av att vara slösaktiga eller bli av med något som är “bra”.

Men vad händer om jag omformulera frågan? Jag tycker att rutan av VGA-kablar. Jag istället fråga: “Hur många VGA-kablar är tillräckligt för mina behov?” Med tanke på att jag inte kör en retro computer museum och endast en visa i hela mitt dator-tung house är att använda VGA, jag troligtvis inte behöver någon eller kanske bara en som reserv. Så, svaret på frågan om hur många VGA-kablar jag behöver är “En”, om vi skall vara generösa och “Ingen” om vi skall vara lite mer kritisk.

Men, svaret på den frågan behöver inte vara några minimalistiska “en eller ingen” affär. Poängen med decluttering är inte att bli av med allt utan åtskillnad, de led av decluttering är att ta bort skräp—saker du inte vill ha eller behöver. Om upplevelsen av brist under pandemin har gjort dig illa till mods med mindre än en multi-månaders leverans av ofta används torra varor och icke-färskvaror i huset, då är svaret på “Hur mycket är nog?” i beaktande av, säg, tvättmedel eller tandkräm är inte “bara vad jag använder just nu” men “så mycket som jag behöver för tre månader.” Det är vad “Hur mycket är tillräckligt med tvättmedel?” ser ut för dig och det är inget fel med det.

Genom att bryta bort från fällan “Är det bra?” (vilket oundvikligen leder till att du inte ta bort röran från ditt hem) och flyttar till “Hur mycket är nog?”, du har ett bra sätt att rama in vad du tittar på. Då är det inte en fråga om huruvida eller inte de gamla juldekorationer är fortfarande “bra” eller om varje konstverk ditt barn någonsin skapats är “bra”, men bara om du inte har tillräckligt. Om du redan har tillräckligt med julpynt, varför hålla de som du inte använder? Om du har redan inramad vissa delar av teckningen ditt barn gjort, varför hålla askar och lådor av gamla finger målningar på vinden?

När omarbetningen detta sätt, det är mycket enklare att skicka saker som inte längre behövs ska återvinnas eller donerats, eftersom du vet att du har tillräckligt och om det är “fortfarande bra” eller inte är irrelevant.