Declutter Meer Effectief door te Vragen “hoeveel Is Genoeg?”

0
32
Naty.M/Shutterstock

Als u de vraag “Is dit nog goed?” als je decluttering, je vraagt de verkeerde vraag. Je moet stellen is: “hoeveel is genoeg?”—hier is waarom.

De grootste decluttering val van allemaal is te vallen in de val van het debat over het al of niet iets is nog steeds “goed”—maar die goedheid is bepaald—in plaats van te vragen als er iets (of een groep van dingen) is “genoeg.”

Wat betekent dit simpele verschil in de praktijk? Ik heb een beetje decluttering te doen in mijn eigen huis, dus ik geef je een actuele concreet voorbeeld.

Als een lange tijd een computer-geek, ik heb ton van willekeurige computer-apparatuur in mijn huis ben ik momenteel sorteren. Als ik een doos van VGA-kabels, het antwoord op de vraag “Zijn ze nog steeds goed?” “Ja”, die maakt vervolgens mentale weerstand om zich te ontdoen van hen. Als kinderen, zijn we veroordeeld voor het verspillen van goede dingen: het niet eten van al ons voedsel, het gebruik van te veel spullen rond het huis, enzovoort. De meeste mensen hebben een hekel aan het gevoel van verspilling of het wegwerken van iets dat “goed”.

Maar wat als ik herformuleer de vraag? Ik vind het vak van VGA-kabels. Ik plaats de vraag stellen: “hoeveel VGA kabels zijn genoeg voor mijn behoeften?” Gezien het feit dat ik niet actief een retro computer museum en op slechts een weergave in mijn hele computer-zware huis is via VGA, ik waarschijnlijk niet meer nodig hebt of misschien slechts één als reserve. Dus, het antwoord op de vraag: ‘hoeveel VGA kabels ik nodig heb is “Één” als we gul zijn en “Geen” als we een beetje meer van cruciaal belang.

Maar, het antwoord op de vraag hoeft niet te worden een aantal minimalistische “één of geen deal. De punt van decluttering is niet om zich te ontdoen van alles, zonder onderscheid, de punt van decluttering is het verwijderen van rommel—dingen die je niet wilt of nodig hebt. Als de ervaring van tekorten tijdens de pandemie heeft u ongemakkelijk met minder dan een multi-maand levering van gebruikte droge goederen en niet-bederfelijke in het huis, dan is de vraag ‘ hoeveel is genoeg?” met betrekking tot, zeg, wasmiddel of tandpasta is niet “net wat ik gebruik nu” maar “zo veel als ik je nodig hebt voor drie maanden.” Dat is wat “hoeveel is genoeg wasmiddel?” eruit ziet voor u, en er is niets mis mee.

Door het doorbreken van de val van “Is het goed?” (die onvermijdelijk leidt u niet verwijderen rommel van uw huis) en de overgang naar ‘ hoeveel is genoeg?”, je hebt een handige manier om het frame van wat u aan het bekijken bent. Dan is het niet een kwestie van wel of niet die oude kerstversiering zijn nog steeds “goed” of als elk kunstwerk van uw kind ooit gemaakt “goed” is, maar alleen of je wel of niet genoeg. Als je al genoeg kerstversiering, waarom houden die u niet gebruikt? Als u al een ingelijste een aantal kunstwerken van uw kind gemaakt, waarom houden dozen en dozen van oude vinger schilderijen op de zolder?

Wanneer herschreven op deze manier is het veel makkelijker om het verzenden van dingen die niet meer nodig uit om te worden gerecycled of geschonken, omdat je weet dat je genoeg hebt en of het ding is “nog steeds goed” is of niet, is irrelevant.