Waarom Heeft de Turbo-Knop Vertragen Uw PC in de jaren ’90?

0
69
Benj Edwards

In de jaren 1980 en ’90 veel IBM PC-klonen opgenomen een knop op de behuizing met het opschrift “Turbo” dat eigenlijk vertraagd op uw PC wanneer u ingedrukt. We onderzoeken waarom het nodig was, wat het deed, en wie zet het er in de eerste plaats.

Aanval van de Snelle Klonen

De eerste IBM Personal Computer, uitgebracht in augustus 1981 een 8088-processor die draaide op 4.77 MHz. Concurrenten, zoals Compaq, snel reverse-engineering van de machine, onder licentie van Microsoft MS-DOS-besturingssysteem, en hun eigen IBM PC-compatibele computers.

Een marketing foto van de IBM PC 5150, circa 1981. IBM

Deze kloon machines vaak extra functies die ontbraken van de IBM-PC serie tegen een veel lagere prijs. Sommige inbegrepen geïntegreerde poorten voor randapparatuur, meer RAM-geheugen, en real-time klokken, met behoud van software compatibiliteit. Sommige van de vroege kloon fabrikanten nam er nog een en produceerde veel snellere machines. Bijvoorbeeld, verschillende modellen gebruikt een 8 MHz Intel 8086-chip die was ongeveer twee tot drie keer zo snel als de originele IBM PC ‘ s CPU.

Nieuwe Pc ‘ s Waren Te Snel voor Bestaande Toepassingen

Deze snelheid te verhogen introduceerde een probleem. De meeste ontwikkelaars van toepassingen in het begin van de jaren ’80 niet verwacht dat de IBM PC’ s zou een neerwaarts compatibel platform, of dat de prestaties van de lucht in schieten. Als gevolg hiervan hebben de meeste software applicaties en games gemaakt voor de IBM-PC werden specifiek is afgestemd op de 5150 de 4.77 MHz kloksnelheid. Als iemand probeerde ze uit te voeren op hogere snelheden (als 8 MHz of buiten), sommige van deze vroege programma ‘ s werd instabiel. Veel games onbespeelbaar werd snel.

Begin van de IBM PC CPU accelerator kaarten dit probleem opgelost door het opnemen van een fysieke schakelaar op de achterkant, zodat de machine om te schakelen tussen de accelerator de maximum snelheid en een 4.77 MHz compatibiliteit modus. Op sommige PC-klonen, je kan zelfs gebruik maken van het BIOS-niveau sneltoetsen zoals Ctrl+Alt+Plus en Ctrl+Alt+Backslash, om te schakelen tussen de CPU-snelheid-modi.

Deze waren nog niet aangeduid als “turbo” – modi, al; maar dat innovatie in marketing was net om de hoek.

Voer de Eagle Turbo PC (en de Turbo-Knop)

Rond juli 1984 in Los Gatos, Californië, een PC-kloon fabrikant met de naam Eagle Computer introduceert een nieuwe productlijn genaamd Eagle PC Turbo. Elk model opgenomen voor een snelle, 8 MHz 8086 CPU, en een nieuwe functie: een Turbo-knop op het voorpaneel. Wanneer ingedrukt, verplaatst u de computer tussen 8 en 4,77 MHz kloksnelheid.

De druk op en merkte op hoe roman Eagle ‘ s innovatie was in de tijd. In haar 11 December 1984 probleem, PC Magazine spoot over de Eagle PC Turbo snelheid:

“In feite, het is zo snel dat de Eagle had om een voorpaneel druk op de knop om te vertragen activiteiten door het invoegen van extra wachten staat wanneer dat nodig is voor de PC-compatibiliteit.”

Dat artikel heeft ook de enige bekende foto van de Adelaar PC Turbo en de oer-Turbo-knop op het web beschikbaar zijn.

PC Tech Tijdschrift wees ook op de aankomst van de Adelaar PC Turbo lijn in de juli 1984 probleem:

“De 8086-gebaseerde machine heeft een ‘Turbo’ – knop op het voorpaneel. Druk op de knop en de machine schakelt de PC/XT compatibel kloksnelheid van 4.77 Mhz 8 Mhz.”

Het is mogelijk dat een andere fabrikant gebruikt de term “Turbo knop” voorafgaand aan Eagle computer. Echter, na een uitputtende zoektocht door de vroege jaren 1980 computer tijdschriften, denken we dat het onwaarschijnlijk is.

Het woord “turbo” is een afkorting van “turbocompressor,” dat is wat maakt verbrandingsmotoren sneller gaan. In de jaren ’80 was het gebruikelijk voor commerciële marketing afdelingen van toepassing zijn van het woord “turbo” om de producten aan te duiden voor extra snelheid of kracht. Geen fabrikant zou ooit zijn voorzien van een grote knop met het opschrift “Langzaam” op de voorkant van zijn snelle nieuwe PC, dus “Turbo” is een slimme keuze op Eagle ‘ s deel.

Een paar jaar na de introductie van de Adelaar Turbo PC (wanneer de versnelde PC klonen werden goedkoop genoeg om massa-markt items), “turbo” plotseling werd de generieke industrie term voor deze CPU vertraging hebben. Dit is waarschijnlijk omdat andere PC-fabrikanten gekopieerd en zet het in de off-merk commodity PC gevallen en moederborden.

In 1988, Turbo knoppen waren overal.

Turbo Knoppen Ontplofte in Populariteit

Drie voorbeelden van generieke 386-PC tijdperk gevallen met turbo knoppen. Benj Edwards

In de vroege tot midden van de jaren 1990, de gemiddelde CPU-kloksnelheid van IBM PC-compatibele computers sprong in de stratosfeer. Ze verhuisde van ongeveer 16 MHz tot ongeveer 100, met haltes bij de 20, 33, 40 en 66 MHz langs de weg. Dit was Turbo knoppen absoluut essentieel om te spelen begin van de PC-games, die nog minder dan tien jaar oud zijn op het moment.

Sommige PC-gevallen is zelfs voorzien van een twee-cijferig, gesegmenteerde LED-display dat er geschakeld tussen de turbo en non-turbo numerieke klok snelheden wanneer u de drukte op de Turbo-knop. Interessant is dat deze functie werd vaak geconfigureerd op de LED-module. Dus, kunnen deze worden geconfigureerd om het even welk aantal, waaruit blijkt dat dit nog een marketing gimmick.

Moderne Software Links de Turbo-Knop Achter

Op een bepaald punt, de meeste ontwikkelaars begonnen met het schrijven van nieuwe software met de CPU-snelheid in het achterhoofd. Deze programma ‘ s zouden het meten van de systeem klok snelheid, en de invoering van een vertraging is, indien nodig, om het programma draait op de ontworpen tempo. Dit werkt zelfs als u het programma hebt uitgevoerd op een veel snellere CPU geïntroduceerd na de specifieke software.

Als die programma ‘ s mainstream werd, en de erfenis van de jaren 1980 werd de software minder vaak gebruikt, minder en minder mensen gebruikt de Turbo knoppen.

Rond het Pentium tijdperk in de midden-tot-eind van de jaren 1990, veel generieke Pc ‘ s en bouw-uw-eigen-behuizingen gestopt, inclusief Turbo-knoppen. In de lage marge wereld van de commodity-Pc ‘ s op dat moment, alle overbodige functies meestal een beetje van de stof vrij snel om kosten te besparen.

In 2000, de Turbo-knop had in principe uitgestorven op nieuwe machines. Rond die tijd, als mensen willen vertragen DOS-programma ‘ s, die ze vaak gebruikte software toepassingen, zoals Mo’Slo of CPUKILLER plaats.

De Leeftijd van de Turbo beëindigd had, maar de consument-niveau CPU overklokken was net om de hoek. Het eens en voor altijd bewezen dat je een echte “turbo mode” die eigenlijk versneld machines, in plaats van te vertragen mogelijk was na alle.

LEES VERDER

  • “Waarom Heeft de Turbo-Knop Vertragen Uw PC in de jaren ’90?
  • “Hoe om te Stoppen met Slack Meldingen in het Weekend
  • “Hoe om te Stoppen met Strava van het Maken Van Uw huisadres Openbaar
  • “Het Integreren van Uw iPhone met een PC met Windows of Chromebook
  • “Het Maken van Google-Auto-Verwijderen van Uw Web-en Locatie-Geschiedenis