Det är Dags för Apple att Ge Mac en Pekskärm

0
58
Apple; Illustration Michael Crider

Det är 2020, och du fortfarande inte kan peka på skärmen på din Mac. Konstigt, eller hur? Det är en av de saker som man antog var fast år sedan, som Bluetooth-anslutning eller ozonskiktet. Men här är vi: trots Apples banbrytande moderna pekskärmar och de flesta nya bärbara datorer som kommer med dem som standard, Mac är fortfarande trotsig i sin frånvaro.

Under Huden

Saker och ting är på väg att ändras, dock. Senare i år kommer Apple att börja övergång Mac-dator lineupen till sin egen egenutvecklade ARM-baserad hårdvara—samma typ av sak som driver iPhone och iPad. Apple meddelade detta på sin WWDC-event tidigare i veckan, vid sidan av Big Sur, en ny version av macOS som lånar massor av visuell design element från iPad.

Och, det är mer än en skin-djup förändring: varje Mac som kör på Apple i silicon kommer att kunna köra iOS och iPadOS apps naivt. Bara öppna App Store, ladda ned dem, och de är redo att gå. Detta är stort, naturligtvis. Ansluta en mobil butik med bokstavligen miljontals premade program på din plattform, som historiskt sett har halkat efter konkurrenterna i fråga om program val, är en win-win. Försökte Google—ja, fortfarande försöker—att göra samma sak med Android-appar som körs på Chromebook. Microsoft längtade efter en enhetlig programvara plattformen, även om det inte gick att skapa ett. Det verkar vettigt.

Apple

Så, redo att köra din favorit iPhone-och iPad-appar på din Mac. Men inte är redo för att röra vid dem. Tillkännagivandet gav ingen indikation på att macOS skulle få pekskärm stöd (utöver den nominella nyttan av Beröring Bar på MacBook). Programledaren gick så långt som att använda apps demo, Monument Valley 2, Fender Spela, och Lugn, med en Magic Trackpad. Det var precis lika svårt som i “använda en mus för att styra touch-baserade program” ljud.

Apple

Spärra vissa stora överraskning mellan nu och slutet av året, det ser ut som Apples långvariga ovilja att touch-aktiverad desktop operativsystem kommer att fortsätta med oförminskad styrka.

Rätt till Gorilla-Armar

Varför? Det svindlar. Det är även Jengas och Slagskepp sinnet. Det är inte som om Apple inte ser värdet av beröring som ett paradigm: det är hela den mobila strategin bygger på det, och MacBooks är fortfarande anses vara den gyllene standarden när det kommer till pekplatta noggrannhet och gester. Nuvarande MacBook Pros doppa tårna i touschscreens med en unik Touch listen högst upp på tangentbordet visar att Apple är inte heller helt stöts inte heller helt såld på pekskärmar för full-makt-operativsystem.

När ämnet för pekskärmar om Mac är öppnad förpackning, Steve Jobs uttalande att “pekskärm bärbara datorer inte fungerar” är uppvuxen. “Vi tänkte att om det här för flera år sedan. Vi har gjort massor av användare att testa på detta, och det visar sig att det inte fungerar,” Jobs sade i en 2010-Apple keynote. “Tryck på ytor som inte vill vara vertikala! Det ger bra demo, men efter en kort tid du börjar trötthet … din arm vill falla av. Det fungerar inte. Det är ergonomiskt fruktansvärt.” Jobs gav den horisontella trackpads och Magic Mouse som Mac är porten till multitouch-funktionalitet.

En serie av 2000-talet patentansökningar ge tilltro till sin hävdar att Apple gjort sin hemläxa. Men 10 år av långsam, klumpig, och i slutändan uppnå framsteg i Windows och ganska mycket alla andra operativsystem har visat Jobb fel. Folk gillar verkligen pekskärmar på bärbara datorer, och även de som inte brukar använda dem (som jag!) ser dem inte som en nackdel.

En del av det är på grund av att vi blir mer och mer touch-fokus som användare, som våra telefoner att bli vår främsta inkörsport till det digitala världen. (Tack, Apple!) Och, en del av det beror på att den form av omständigheter utanför telefoner och surfplattor är att böja på trycket. Det konvertibla vik-back pekskärm laptop är nu minst lika populär som en konventionell clamshell, och “true” – tabletter med add-on-tangentbord som Surface Pro och Lenovo Duet är på stark frammarsch över Windows och ChromeOS. Även allt-i-ett-datorer, kusiner av iMac gång bort, är att omfamna touch-gränssnitt mer än någonsin tidigare.

Ytan series skakade upp den bärbara marknaden och visat att pekskärmar är här för att stanna. Microsoft

Människor vill röra vid sina skärmar, även om full-drivna maskiner. Mjukvara och hårdvara är att låta dem göra det—överallt utom på Mac-datorer.

Apple Är Att Argumentera Med Sig Själv

Men ta inte mitt ord för det. Även Apple säger att pekskärmar kan göra seriöst arbete: det är hela poängen med iPad Pro line, jumbo-skärmad dyra iPad som är tippad som en ersättare till en vanlig bärbar dator. “Din nästa dator är inte en dator. Det är ett magiskt stycke glas,” Apple stolt deklarerar i dag på iPad Pro.

Apple

Från sin super-powered ARM hårdvara till sin multitasking gränssnitt till sin Yta-liknande tangentbord och pekplatta uppgradera, iPad Pro nu har allt som en nästa generations ARM-baserade MacBook kommer—plus en pekskärm. “Vad är en dator?” frågar flickan i sin inledande ad, visar en värld där barn inte ens känna igen en datorenhet utan pekskärm. Hur berättar.

Så, vilka är det? Touch-baserade gränssnitt gör allt som en traditionell bärbar dator kan, eller är de sfärer av “riktiga” arbete som är reserverade för endast ett tangentbord och en mus? Apples designers gränssnitt verkar lite förvirrad, eftersom varje tum av macOS Big Sur har fått en iPad Pro-stil visuella makeover, av sin egen antagning. Droppande med design språk iPad, macOS sig nu ber användarna att nå ut och beröra det … och då säger dem inte. Det är ett tvång att konkurrenterna är mer än glada att njuta.

Baserat på förhandsvisning av Big Sur levereras på WWDC, Apple inte kommer att övergången macOS till att pekfunktion, eller ens ta emot dem som vill prova på det någon gång snart. Gränssnittet element är fortfarande alldeles för liten och snygg att peka på ett tillförlitligt sätt med ett finger, även på den berömda docka. Drömmen är uppskjuten, åtminstone för nu.

Det är Dags att Tänka Annorlunda

Men om du sätter iOS och iPadOS appar på Mac, kommer folk att vilja röra dessa skärmar mer än någonsin. Bland annat pekskärm funktionalitet skulle vara en vinst för användare för dessa appar ensam. Och många av dessa program, inklusive de flesta pekskärm spel, kommer att vara kraftigt reducerad funktionalitet om de tvingas till en besvärlig tangentbord-mus-pekplatta övergången.

Apple har varit motstånd bärbara datorer med pekskärm för 10 år, och det är tid de stannade. Men mer än så, det är dags att de tänkt längre än den traditionella laptop-formfaktor. En Yoga-stil, som är konvertibla eller en Yta-stil tablett+tangentbord kan vara följande i andras fotspår, men det är ingen skam i det. Och som ett fan av båda dessa faktorer form, jag skulle älska att se vad Apples designers kan ta med till bordet om deras tröga motstånd mot pekskärmar på en full-makt maskin smält bort.

Varför stanna vid befintliga konstruktioner? Med en enhetlig kod bas och hårdvara-aktivera iOS-appar på Mac, det finns inga stora tekniska hinder att hålla iPhones och iPads från att köra den nya ARM-kodade versioner av full storlek Mac apps. Skulle det fungera? Säkert! Skulle det fungera bra? Förmodligen inte! Men Apple behöver för att låta sina ingenjörer och utvecklare, och de tredje parter, utforska de möjligheter och hitta nya sätt att göra samma gamla saker.

Det finns hopp om att Apple ser fram emot i form av pekskärmar, och det kommer från en bekant crystal ball: den AMERIKANSKA patentsystemet. Så sent som förra året var Apples patent ansökan för cross-enheten pekskärmen gränssnitt, inklusive en touch-känslig laptop skärm.

USPTO

Observera tangentbordslayout och den distinkta horisontella rektangel för Tryck stången ovanför—det är en design patent för MacBook med en pekskärm, okej. Är detta ett fall av Apple äntligen tittar fram, eller bara en patent ansökan som täcker alla möjliga baser? Vi håller tummarna för det förstnämnda.

Efter ett decennium av mycket specifika stagnation i Apples bärbara och stationära design, Apples hårdvara omvandling krävs för att leda det till att ge sin programvara på samma sätt. Låt dina användare nå ut och beröra dig, macOS. Du kommer att vara en bättre operativsystem för det.