Vad Är Försiktighet Trötthet, och Hur Du Kan Bekämpa Det?

0
42
Mariia Östersjöns Kust/Shutterstock

Denna långsiktiga karantän kanske har du trött på mer än ett sätt. Försiktighet trötthet, men är mycket verklig. Det är också särskilt farliga.

Den mänskliga hjärnan är oftast fast att hantera kortsiktiga hot, som närvaron av ett rovdjur eller en storm. Dock, ett osynligt hot, som virus, som tvingar in oss i månader för försiktiga beteende, som går mot varje hot svar vi vet.

De flesta människor blir trött av att vara så försiktig så länge—även om de är omedvetna om det. Men, du kan bekämpa försiktighet trötthet.

Vad Är Försiktighet Trötthet?

När man står inför ett hot, våra sinnen och kroppar aktivera den stress som kallas kamp-eller-flight. Vi har utvecklats för detta svar, eftersom det hjälpte oss att hålla oss vid liv i fara. Det preps oss att antingen slåss eller springa för våra liv.

I vår moderna värld, saker som faktiskt inte är livshotande kan aktivera detta svar. Du kanske har känt den sparka in under en stor intervju eller argument. Andra situationer, som en hög-tryck jobb, kan hålla din stress aktiverad för lång tid. Detta kallas för kronisk stress.

Under de senaste månaderna, de utdragna hot om COVID-19 har kastat nästan alla till ytterligheter av kronisk stress. Och effekterna av kronisk COVID-19 stress nu har sina egna namn: varning trötthet.

Termen “varning trötthet” myntades av Jacqueline Gollan, en psykiatri och beteendevetenskap professor. Gollan märkt att den långsiktiga COVID-relaterad stress inte bara slitna människor ut på vanligt sätt kronisk stress brukar. Det är också urholkas vår motivation att upprätthålla sociala avstånd och stanna säkert.

När vi känner oss ledsna, rädda, oroliga eller ensamma, vi är ofta inte så bra på att fatta beslut. Dessa känslor kan moln vår bedömning och minska vårt fokus på att vidta åtgärder. Och med en pandemi på gång, de flesta av oss upplever mer negativa känslor än normalt, vilket bidrar till försiktighet trötthet.

Du kanske inte har medvetet valt att göra mer riskfyllda beslut. Men när man upplever försiktighet trötthet, det är mycket lättare att tänka, “Vad är det för ett litet parti, trots allt?” eller, “jag Kanske inte behöver en mask bara detta en gång.”

Över tiden, dessa tankar kommer att glida dig in i en rutin osäkra metoder. Eller, du kanske bara ge upp helt och hållet och leva ditt liv som du använde för att, oavsett riskerna.

Hur man på ett Säkert sätt Hantera med Försiktighet Trötthet

Du kan vidta åtgärder mot försiktighet trötthet, även om du inte kan helt bli av med den COVID-relaterad stress. Här är några sätt att minska sin makt över din beslutsprocess.

Engagera sig i Energi-Öka Aktiviteter

Olena Yakobchuk/Shutterstock

Någon säker aktiviteter som ökar din psykiska och fysiska energi under karantän är bra. Dessa kommer att vara olika för alla.

Kanske 10 minuter av yoga eller ett långt telefonsamtal med en vän får dig att känna dig full av energi.

Vad det än är, göra tid för det i ditt schema regelbundet, eftersom det kommer att hjälpa motverka stress och trötthet.

Investera i Din Hälsa

Kronisk stress tar en vägtull på din kropp och ditt sinne. Du kommer att vara i en bättre position för att ta itu med försiktighet trötthet om din kropp är frisk.

Grunderna för regelbunden sömn, massor av vatten, hälsosam mat och regelbunden motion är allt du behöver. Du behöver inte anta en trendig diet eller göra en ansträngande träningspass, men att upprätthålla en baslinje av hälsosamma vanor kommer att göra försiktighet trötthet mindre ansträngande.

Göra Tid för Tacksamhet

Att investera i tacksamhet kan göra effekterna av långvarig stress mindre smärtsam. Till exempel, en tacksamhet tidning kan bidra till att minska känslor av nedstämdhet. Det kommer inte att helt eliminera stress, men det kommer att hjälpa.

Upprätthålla en Rutin

Mycket av vår stress och leder försiktighet trötthet härrör från det dramatiska sätt som pandemin har stört våra rutiner. Skapa en ny rutin under denna tid kan göra att saker känns mer normalt, så att du kan fokusera på att hålla säker.

Din nya rutin kan innebära en regelbunden läggdags, en vecka måltider, en morgon träning, eller vad som fungerar för dig. Inte overschedule dig själv, utan försök att komma med en enkel rutin som du enkelt kan hålla sig till.

Ta en Media Paus

Att hålla sig informerad är viktigt, men ständigt efter COVID-19 nyheter kan faktiskt okänsliga du till hot och höja din stress nivå ytterligare.

Överväga att minska din mediekonsumtion om det varit hög. Försök att fånga upp nyheter i omgångar. Ta lite tid varje dag för att fånga upp de rubriker, men sedan spendera några timmar (eller en hel dag) bort från nyhetsflödet.

Vara Realistiska Om Risker och Belöningar

Den kortsiktiga belöningar av något som liknar en mask-gratis resa till butik kan vara frestande. Men när du verkligen tänker på det, är risken för COVID-19 är betydligt större än den kortsiktiga belöningen för en kort stund känna normal.

Om du har problem med att noggrant väga risker och belöningar, försök att skriva ner dem. Rita en linje i mitten av ett papper, och sedan skriva ner de potentiella risker på ena sidan och potentiella belöningar på den andra. Detta kommer att hjälpa dig att se om det house party, strand resa, eller gym träning är verkligen värt det.

Naturligtvis, glöm inte, du är inte den enda risk—det finns också risk att smitta andra. Belöningen är social också. Potentiellt rädda liv genom att behålla socialt avstånd är definitivt en belöning.

Arbetet med att Minimera Risker

När varje verksamhet som vi har en inneboende risk, och vissa är mer riskfyllda än andra, glöm inte att du också kan minska risken för vissa saker.

RELATEDHere är Hur Säkra Dina Planer för Sommaren Är, Enligt Experter

Du kan till exempel minska risken för en strand resa om du åker ensam till en avskild strand och behålla socialt avstånd.

Igen, skriva ner saker och ting kan ibland ge dig en klarare bild av vad som är säkert och vad som inte är det. Om du har en skriftlig plan för att minimera risker, som även kommer att hjälpa dig att hålla sig till det.

Rådfråga en läkare eller sjuksköterska

De flesta människor är benägna att uppleva försiktighet trötthet på en viss nivå. Men, om du känner dig mycket deprimerad, trött, orolig eller påverkas på annat sätt, kontakta din läkare.

Han eller hon kan förmodligen rekommendera behandlingsalternativ som kan hjälpa. Virtuella terapi och andra behandlingar är tillgängliga även under karantän.

Försiktighet trötthet är helt normalt, men det kan lätt bli mer skadligt om du känner för det! Att bara veta att den finns kan hjälpa dig att fatta bättre beslut. Beväpnad med dessa tips, kommer du att vara väl förberedd för att hantera dess effekter och stanna säkert.