UV-Telefon Saniterare Är Överallt, Men Fungerar De? Ska Du Köpa En?

0
82
PhoneSoap

Människor som är desperata att skaka bakterier av deras sanslöst smutsig telefoner kan frestas att köpa en $80 UV-desinfektion monter. Och medan vissa våglängder av UV-ljus är bra på att döda mikroorganismer, inklusive COVID-19, du kan vara bättre att rengöra telefonen på gammaldags sätt.

Gör UV-Rengöringsmedel som Faktiskt Fungerar?

Forskarna upptäckte att solljus kan begränsa tillväxten av mikroorganismer i 1877, nästan 150 år sedan. Det visar sig att UV-strålning gör ett hyggligt jobb med att förstöra och skada DNA. Och medan vi inte är på väg att lösa en pandemi genom att öppna våra fönster, vi kan sterilisera vissa objekt med hjälp av speciellt utformade för UV-lampor.

UV-lampor i fråga inte gillar blacklights som du köper på fest butiker. De använder en särskilt ond form av UV-ljus kallas UVC, som gör ett enastående jobb med att förstöra genetiska material. Våra ögon och huden skyddas från solens UVC-strålar, på grund av Jordens atmosfär. Men inom ramarna för en UVC telefon sanitizer, bakterier och virus är inte så lycklig.

Så, svaret är ja, UV-telefon rengöringsmedel kan döda bakterier. Nya experiment tyder på att UVC kan döda COVID-19, och långsiktiga studier visar att tekniken kan på ett tillförlitligt sätt förstöra SARS, en stam av coronaviruset. Betyder det att en UV-telefon sanitizer är värt att köpa? Eeeehhhhhhhhh…

Är UV-Ljus Mer Praktiskt eller Effektivt Än Kemikalier?

Eller Gal/Shutterstock

Det är ingen tvekan om att UVC-ljus kan döda bakterier. Men av hög kvalitet UV-telefon saniterare sälja för runt $80, medan snabbverkande multi-purpose kemikalier som isopropylalkohol är helt gratis. (Inte rengör telefonen med blekmedel!) Förespråkarna av den teknik som kommer att säga att du betalar extra för bekvämlighet, men är det verkligen så?

Det beror på din städning vanor. Är du den typ av person som återvänder hem, tvättar dina händer, torkar ner allt, och rewashes dina händer för bra åtgärd? Om så är fallet, sedan torka ner telefonen tillsammans med dina andra tillhörigheter skulle ta mindre tid än att använda en UVC sanitizer.

Men även om en UV-sanitizer passar in i din rutin perfekt, tekniken är inte så effektiv som en alkohol renare. Kanske är “effektiv” är fel ord—problemet är att sprickor, hamnar och specifikationer av smuts på telefonen kan skydda bakterier från bad i UV-ljus. Om du är rädd för mikroorganismer bryggning i dessa utrymmen, då du bör rengöra din telefon med alkohol, eller komplettera din UV-rengöring med en tillfällig torka.

RELATEDBrass “Beröringsfria Dörröppnare” Finns Överallt Nu—Men Gör De Verkligen Hjälp?

Jag säger inte att UV-saniterare är helt värdelös eller är obekvämt, det är bara svårt att motivera priset, speciellt om du köper för en familj. Du kanske vill använda en telefon sanitizer som en daglig rengöring av verktyg för din telefon, men om du är allvarligt oroad av bakterier och virus, då kan det vara enklare att bara lämna en flaska av isopropylalkohol och en ren trasa på din köksbänk. Det är säkert billigare. Och medan mobiltelefon rengöringsmedel kan hjälpa dig att desinficera din mobiltelefon på språng, 70% alkohol pads är billigare, mindre och behöver inte laddas upp.

Och ja, jag vet att Amazon säljer billig telefon rengöringsmedel för så lågt som $40, men jag föreslår att du slipper pruta-bin varumärken helt och hållet. De flesta av de billiga telefonen rengöringsmedel på Amazon var som anges i månaderna Mars eller April och har inte testats i lab (premium märken som PhoneSoap har genomgått tester). Litar du på en no-name företag som försöker tjäna pengar på en pandemi med oreglerat och oprövade sanitet verktyg? Förmodligen inte, men du kan lita på good old-fashioned tvättsprit.

Det Bästa Alternativet: Tvättsprit

Nitiphonphat/Shutterstock

UV-saniterare är bra. De gör sitt jobb, och de är värt pengarna om du är villig att spendera pengar. Men för de flesta människor, är det bästa att bara hålla med konventionella rengöringsmedel. Bleach är lite för slitande och förångas inte mycket snabbt, så jag föreslår att du använder alkohol istället.

Enligt CDC, lösningar som innehåller minst 70% alkohol kommer att döda ordentligt desinficera dina elektronik och dödar coronavirus. Du kan använda tvättsprit, en desinficerande spray eller alkohol-baserade våtservetter, men inte handdesinfektion. Jag föreslår att du använder raka alkohol, eftersom det inte innehåller någon extra kemikalier eller dofter som kan skada din telefon. (Amazon inte har flaskor alkohol just nu, men dessa billiga 70% alkohol pads kommer att fungera bra. De är bara alkohol och vatten.)

Du behöver inte suga din telefon för att rengöra den med alkohol. Bara applicera lite alkohol till en mikrofiberduk (eller pappershandduk, ren trasa eller papper) och torka försiktigt telefonen. Var noga med att rengöra din telefon är fallet och ett område som vanligen omfattas av fallet. Du kan använda en alkohol-fuktad tandborste till att rengöra insidan av portar, utan vara mild och inte skrubba.

Nu är den delen där jag berättar du dåliga nyheter. Se glaset på telefonen har något som kallas en “oleofoba beläggning,” som är en hal glasyr som är resistent mot fett och smuts. Denna beläggning skyddar inte din telefon från sprickor eller repor, men det håller telefonen söker blanka och kladdfri. Överdriven rengöring med alkohol och andra slipmedel kan påskynda slitage av telefonens oleofoba beläggning, vilket gör att du med ett fingeravtryck-magnet av en skärm.

Fortfarande är, att förlora oleofoba beläggning är inte en big deal. Dessa beläggningar, som inte skydda din telefon från sprickor eller repor, slitage ner naturligt och är lätta att byta ut. Och hej, om du använder ett skärmskydd, då behöver du inte oroa dig för att beläggningen på alla. Men om du är en våghals som hatar skärmskydd och vill inte att återanvända en oleofoba beläggning, då är ett UV-sanitizer kan vara värt $80.