När (och Varför) för att Sluta Läsa en Bok

0
56
VGstockstudio/Shutterstock

Inte avsluta en bok som får en dålig rap, men ibland, det är det bästa beslut du kan göra. Här är hur man vet när det är dags att sluta.

RELATEDHow att Bygga en Awesome Sommar litteraturlista

Människor läser av många olika anledningar: för att bli bättre på något, att lära sig, eftersom det krävs professionellt, och så vidare. Men den bästa anledningen av allt att läsa är för roliga! Det finns inget bättre än att fastna i en bra bok.

Om du läser för nöjes skull, det är klart du ska njuta av den bok du läser. Om du dreading varje sida, kommer med ursäkter för att inte läsa, eller bara ständigt distraheras av telefonen, då är det något som är fel. Låt oss tänka på när du ska sluta läsa en bok.

Orsaker till att Du Bör Sluta Läsa en Bok

De flesta av tiden, du behöver inte läsa en bok. Du är inte skyldig att avsluta, men detta kan vara svårt för ivrig läsare att förstå. Vissa människor slog sig igenom, oavsett, och det är inte den bästa idén.

Om du inte läser något för arbete eller på grund av att en social skyldighet, till exempel, det är boken din mamma skrev eller dina vänners absoluta favorit roman—då är du läsa det för dig själv. Och, om du läser något för dig själv, du kan stoppa den när som helst.

Nu inte få mig fel. Jag säger inte att du bör lägga ner någon bok du hittar en smula tråkigt eller svårt. Några av de bästa böcker är långsam förrätter eller knepigt att få till. Det finns massor av gånger du ska driva igenom en besvärlig början, men det finns också några gånger när du ska sluta.

Du Hatar Det

Den första ledtråden att du ska lägga ner en bok är när du hatar något om det. Jag pratar inte om mild ogillar eller hitta stimulering av. Jag talar om full-on invänder att en karaktär existens eller moralisk riktning boken tar. Om en karaktär som gör att ditt blod att koka eller det språk som är så kränkande att du känner behovet av att gå till bikt, bör du steg bort.

En stor nackdel här är dock att bra böcker ofta göra dig obekväm. Catch 22 och 1984 är inte tänkt att lämna dig glad. Du kan alltid lägga ner en bok, men vara försiktig med att göra så bara för att du tänker tankar eller känna känslor som du inte gillar. Det är oftast när du vet att du ska trycka på.

Du Kan inte Läsa Det

Det finns några böcker som jag bara inte kan läsa På Vägen, för en. Det är något med det som slår mig snabbare än en Valium. Oavsett hur hårt jag försöker, jag kan bara inte läsa mer än några sidor. Dessa typer av böcker är svåra att förutsäga. Baserat på beskrivningen på baksidan av boken, jag ska tillbe På Vägen.

Om det är en bok som sätter dig för att sova eller sitter på din hylla ignoreras månader i sträck, kan det vara dags att acceptera att du bara inte kommer att läsa det. Dra i kontakten och det är inte för dig.

Det är Inte Rätt, Just Nu

GaudiLab/Shutterstock

Nästan alla hängivna läsare har en bok (eller böcker) de läser i precis rätt ögonblick. Dessa böcker definiera vissa perioder av våra liv, eller inspirerar oss till att göra saker. Dessa är några av de viktigaste böcker som vi någonsin kommer att läsa, och ibland, de kommer vid fel tidpunkt.

Jag försökte läsa Den Store Gatsby som tonåring, och det var bara inte för mig. Jag fick inte det. Jag tyckte det var överskattat. Jag försökte igen förra året och älskade det, för att sluka hela på en enda röda ögon flight och stöka till mitt sov schema för veckorna. Samtidigt som ingenting hade förändrats om Gatsby, allt hade förändrats om mig.

Ibland kan man få känslan att även om en bok är bra, det är inte det du behöver just nu. Kanske du bara gick igenom ett uppbrott och inte vill läsa en skakande kärlekshistoria. Kanske du inte vill läsa något om föräldralösa barn strax efter att din son är född. Oavsett anledning, om du känner att en bok inte är rätt för dig just nu, ställ den åt sidan.

Jag satte ner Terry Pratchett ‘s sista roman, The Shepherd’ s Crown, efter bara några sidor. Pratchett är min all-time favorit författare, men boken var inte för mig just då. Jag var inte redo att ha läst allt han någonsin skrivit och säga adjö. Jag ska läsa den en dag, men inte idag.

När man ska Driva Igenom

Det finns två typer av roliga: Typ Ett och Typ Två. Typ En Kul är saker som bara är roliga, som bergochdalbanor och umgås med dina vänner. Typ Två Roliga saker som är kul i efterhand, som en tuff vandring eller CrossFit. Det är Typ Ett och Typ Två böcker också.

Vissa böcker är underbara att läsa, och vissa böcker är underbara att läsa. Det är viktigt att inte ge upp om de senare för snart.

Neal Stephenson är en av mina favorit spekulativ fiction-författare. The Baroque Cycle, hans magnum opus, är en åtta-bok, en-miljoner-ord, med flera-tusen-sida epic. Det finns hundratals karaktärer och böckerna span decennier. Som en stor Stephenson fan, jag visste att jag var tvungen att läsa den, men jag tänker inte ljuga och säga att det var kul. Varje volym var enorm. Hela projektet tog månader. Det var långa perioder i böcker där inte mycket hände, men i slutändan var det värt det eftersom jag älskar det jag läser dem.

Om en bok är verkligen viktigt för dig—antingen på grund av vad det handlar om eller vem som skrev den—då är det värt att driva igenom, även om det inte är mycket kul först. Du kommer att få stor glädje av att läsa den.

Detta kan vara sann klassiker. Böcker som 1984 och Animal Farm är så relevanta i det moderna konversation att även om du inte är ett stort fan, det är nog värt efterbehandling dem bara för att veta vad folk pratar om när de nämner “Big Brother”.

Jag har redan nämnt att känna sig obekväm är inte en bra anledning att lägga ner en bok. Om det är att göra du överväga saker som du inte hade innan, det är ofta en av de bästa skäl att fortsätta läsa.

Hur Mycket Är Tillräckligt?

Det svåraste med att sluta en bok är att veta när man ska göra det. Vid vilken punkt som du vet att en bok är inte värt att trycka igenom?

När du får för vana att kasta in handduken på böcker, kan det vara lätt att börja göra det också snart. Ett kapitel är ofta inte tillräckligt för att få en känsla för en bok. Jag försöker för ca 20%. Så, om en bok på 300 sidor som jag ska läsa åtminstone de första 60. Genom att peka, tomten bör få i växel, och jag bör ha en god känsla för karaktärerna. Jag ger längre böcker mer utrymme eftersom de är ofta långsammare med att komma igång.

Oavsett din inställning, men känn dig inte skyldig om du bestämmer dig för att lägga ner en bok och gå vidare. Livet är för kort för att kämpa sig igenom böcker som du inte har.