Windows 3.0 Är 30 År Gammal: Här är Vad som Gjorde Den Speciell

0
142

För trettio år sedan den här månaden släppte Microsoft Windows 3.0, en grafisk miljö som utgjorde en dramatisk språng över sin föregångare i fråga om kapacitet och popularitet. Här är vad som gjort Fönstren 3.0 menyer.

Den Första Framgångsrika Versionen av Windows

I början på IBM PC-kompatibla maskiner, de flesta Datorer sprang Microsoft, MS-DOS, ett command-line baserat operativsystem som normalt kan endast köra ett program i taget. Datorer ökade i kraft i början av 1980-talet, “multitasking”, blev en enorm modeord i branschen. Tidningen ledare talade om produktiviteten ökar som skulle komma från att kunna köra två program samtidigt.

Runt den tiden, idéer om grafisk och mus-dator gränssnitt som hade varit uppfunnen på Xerox Alto hade börjat att filtrera ner i den personliga datorn industrin. Efter att ha bevittnat flera tidiga GUI-baserade operativsystem metoder släppte Microsoft sin egen grafiska mus-baserat gränssnitt, Windows 1.0, 1985. Det kördes på toppen av MS-DOS och gav en bitmap-display med icke-överlappande windows-program.

Varken Windows 1.0 eller Windows 2.0 visat sig vara framgångsrik på marknaden. Sedan kom Windows 3.0 1990, en annan GUI skal som sprang på toppen av MS-DOS. Det får multitasking av både MS-DOS-program och speciellt skriven för Windows-applikationer. Till skillnad från tidigare versioner av Windows, det visade sig vara en hit, och har sålt över 10 miljoner exemplar. Tredje part ansökan om stöd som har följts, och Microsoft cementerade sin PC-marknaden operativsystem dominans.

Här är några av de faktorer som kom tillsammans för att göra både Windows 3.0 unik och framgångsrik.

RELATERAT: St Innan Windows: Vad Använder MS-DOS Var Faktiskt Gillar

Det Nya Programmet Manager

I dagens Windows Start-Meny erbjuder ett snabbt och enkelt sätt att organisera och starta installerade program. I Windows 3.0 jobb som hölls av Program Manager, som också var den viktigaste gränssnittet (shell) för Windows.

Som ett skal, Windows 2.0 hade använt MS-DOS Executive, vilket i princip var en förhärligad lista över filer med stöd för ansökan ikoner. Jämfört med det, den “stora” 16-färg ikoner i Windows 3.0 kändes som en uppenbarelse, att föra ikon detalj fullt i klass med dyrare färg Macintosh-datorer till relativt billiga Datorer.

Också, Program Manager var lätt att använda. Jämfört med MS-DOS av sig själv, eller Windows 2.0 MS-DOS Verkställande skal, Program Manager gav en mycket icke-hotfull-gränssnitt. Användarna kan enkelt hitta och starta program samtidigt som du är mest skyddad från misstag jävlas upp sin fil-baserat underbyggnad.

Om du vill hantera filer i Windows 3,0, du behövs för att starta ett separat program som heter File Manager. Idag, File Explorer-programmet fungerar som både viktigaste gränssnittet och filhanteraren i Windows-10.

Debut av Microsoft Solitaire

Nu, Solitaire är så starkt förknippad med Windows att det är svårt att föreställa sig att de två isär. Den berömda partnerskap först kom tillsammans i 1990 när Microsoft levererade sin första version av Patiens med Windows 3.0. Med sin detaljerade kort (och underhållande kort rygg), Solitaire visat sig vara en möjlighet exempel på Windows grafiska kapacitet. Och naturligtvis, det var också ett bra sätt att döda tid mellan olika arbetsuppgifter på kontoret.

Solitaire presenterade kort ansikten designad av Susan Kare, som tidigare hade ritat många grafiska element och teckensnitt för Macintosh. Hon har också utformat de flesta av ikoner för Windows 3.0. Microsoft används Kare s grafik kort hela vägen upp till Windows XP, slutligen ersätta dem i Vista.

Windows 3.0 ingår även spelet Reversi med varje kopia. Medan Microsoft tappade Reversi i Windows 3.1 (till förmån för Röj), Solitaire levereras med Windows hela vägen upp till Windows 7. (Nu är det en konstig pay-to-play parodi på sig själv, men det är ett annat ämne helt och hållet.)

Bättre minneshantering och Sann Multitasking

Windows 3.0 ingår avancerad minneshantering att låta den använda stora mängder RAM-minne, vilket gör att både större program och sanna cooperative multitasking för första gången. När det kom till multitasking MS-DOS-program (där många människor fortfarande används ofta), Windows 1.0 och 2.0 som serveras i grunden grafisk applikation bärraketer. I Windows 3.0 användare kan köra flera MS-DOS-program samtidigt, vilket kändes som magi på den tiden.

Vilken typ av MS-DOS-program där folk kör på 1990? Allt, från Lotus 1-2-3 till Kapten Komiska. Windows visat sig vara en välsignelse för multi-nod till bbs: er på tid också, så att flera instanser av DOS-baserade BBS-program för att köra lätt på en maskin.

En Ny “3D” Titta

Det verkar fantastiskt idag, men Windows 3.0 knappar representerade allvarliga ögon-godis för en PC grafiska gränssnittet på den tiden. De ingår simulerade högdagrar och skuggor som gav en illusion av djup, och som ett resultat, de flesta människor som avses knapparna som “3D”.

Generellt, de omsorgsfullt utförda Windows 3.0-gränssnittet kändes fräscha och professionell, med detaljerade ikoner, väl genomtänkt fönster arrangemang och trevligt typsnitt. För första gången, Windows matchas (och kanske överträffas) en visuell återgivning av Mac OS, som de flesta ansåg att det riktmärke GUI av tiden. Som visuell stil hjälpte till att göra Windows 3.0 så omåttligt populära.

En vändpunkt för Datorer i Kampen Mot Mac-datorer

Windows 3.0 utgjorde en vändpunkt i utvecklingen av PC-kompatibla när maskiner som klarar av ett bra grafiskt gränssnitt (och all kringutrustning som är inblandade) hade blivit låg kostnad nog för vanliga användare. I 1990, kan du köpa en DATOR som kan köra Windows 3.0 för under $1000, medan den billigaste färgen Macintosh var ca $2400 på den tiden. Med en PC, en mus, och en $149 kopia av Windows, och du kan bygga en nästan Mac-liknande maskin på billiga.

När fler människor att köpa en plattform, att fler företag vill utveckla för det, och det är precis vad som hände med Windows 3.0. Medan tredje part stöd hade varit få och långt mellan i Windows 1.0 och 2.0 epoker, många programvaruleverantörer hoppade ombord till stöd för Windows 3,0, med Aldus med sin populära desktop publishing program Aldus PageMaker. För office, Microsoft själva släppt utmärkta versioner av PowerPoint, Word, och Excel för Windows 3,0, bland andra. Du kan få verkliga arbetet görs i Windows 3.0.

Och Slutligen, SCHACK.BMP

Microsoft

Som vi nära våra titta tillbaka på Windows 3.0, som kan glömma den härliga 16-färg med hög upplösning (640×480!) tapeter Microsoft ingår med varje kopia?

I en tid där VGA-korten var slut gick mainstream, började många användare som kör miljön i högre upplösningar såsom 640×480. Lämpligt, Microsoft ingår SCHACK.BMP, en grafisk presentation som skildrar en handfull av schackpjäser som flyger genom luften över en till synes oändlig schackrutiga plan. Windows-användare inte få inbyggda skärmsläckare support till Windows 3.1 1992, så vi tog vad små njutningar som vi kunde få. SCHACK.BMP passar räkningen perfekt.

Grattis på födelsedagen, Windows 3.0!

För en viskning från det förflutna, vi ska visa dig hur man installerar Windows 3.1 i DOSBox och kör det på en modern PC. Windows 3.1 släpptes ett par år efter Windows 3.0 och presenterade ett liknande gränssnitt.

RELATERAT: Hur man Installerar Windows 3.1 i DOSBox, Ställa in Drivrutiner, och Spela 16-bitars Spel

LÄS NÄSTA

  • “Windows 3.0 Är 30 År Gammal: Här är Vad som Gjorde Den Speciell
  • “Hur man stänger Av eller Anpassa Nya E-postmeddelanden i Outlook
  • “Hur du Använder Din Smartphone som en Amazon Fire TV-Fjärrkontroll
  • “Hur du Använder Windows-10 Package Manager “winget”
  • “40 År Senare:” Pac-Man ” Är Fortfarande Fånga Våra Hjärtan