40 År Senare: “Pac-Man” Är Fortfarande Fånga Våra Hjärtan

0
129
Atari

Det var 40 år sedan när Pac-Man först ätit sin väg in i Japanska spelhallar och fångade våra hjärtan med sin enkla men utmanande spelande. Även efter denna tid, Pac-Man fortfarande regler som en kulturell ikon. Låt oss utforska vad som gör detta spel så älskad och bestående fenomen.

Spelet

I den ursprungliga 1980 arkad versionen av Pac-Man, du spelar som en gul, disc-formade hjälte och munch din väg genom en labyrint. Ditt mål är att äta alla punkterna, samtidigt som man undviker fyra spöken i olika färger som jagar dig. Om du samlar in någon av de fyra effekt pellets på scenen, men tabellerna vänder. Pac-Man kort av förmåga att äta spöken, och de springa bort från dig.

Namco

Vid tiden för sin frigivning, Pac-Man var också känd för att vara en relativt fredliga spel. Det är gratis för att skjuta, döda, och explosioner som var vanliga i andra arcade spel på den tiden. Ja, spelets skapare, Toru Iwatani, särskilt undvika våld i Pac-Man för att göra spelet mer tilltalande för kvinnor. Denna crossover överklagande starkt bidragit till att spelet är ovanligt framgångar på den tiden.

Det är troligt att Pac-Man har visat ständigt populära eftersom det är så lätt för vem som helst att plocka upp och lära sig. Det finns bara ett gränssnitt: en fyra-vägs joystick, och inga knappar som krävs. Spelet konceptet är uppenbart, men utmanande nog att hålla er kommer tillbaka för mer.

Portar

När Pac-Man kom hem i början av 1980-talet, var spelet lika mycket populära på konsoler och hemdatorer som det hade varit i arkadhallarna. Under de senaste 40 åren, den ursprungliga Pac-Man arcade spel har dykt upp på minst 37 dator-och tv-spel-plattformar. Du kan spela en officiellt licensierad version av spelet på allt från en Xbox 360 för att en click-wheel iPod. Om man räknar olicensierade spel och kloner, Pac-Man är i stort sett på allt.

De mest väl fått hem hamnar tillbaka i dag var Atari 800 och 5200 versioner av spelet. Senare utgåvor, såsom Namco Museum serien i mitten av 90-talet, men hade hästkrafter tillgängliga för att efterlikna den ursprungliga arkadspelet koden för en mer autentisk upplevelse.

Så långt mindre portar går, vem kan glömma berättelsen om Pac-Man är kontroversiella Atari 2600 versionen? Atari bekant rusade hamnen utanför dörren trots sin dåliga kvalitet. Företaget tillverkade fler exemplar av spelet än Atari 2600 konsoler i tillvaron, och då fick begrava osålt annonsutrymme i New Mexico-öknen. Det är fortfarande sålde 7 miljoner exemplar, men det lämnade en dålig smak i munnen av många Atari kunder och bidragit till 1983 North American video spelet kraschar.

Uppföljare

Inte långt efter dess release 1980, spelare upptäckte Pac-Man är deterministiska spel. Detta innebär att det utspelar sig exakt samma sak, om du ger det exakt samma ingångar. En tillräckligt snabb spelare som kommer i håg en uppsättning av fem mönster kan spela Pac-Man i oändlighet på en och samma kvartal (eller tills han eller hon träffar den döda skärmen).

Bally-Midway

Skaparna av Ms. Pac-Man (1981) förbättrats på dessa brister i sin uppföljare genom att lägga till fler labyrinter och förbättrad ghost AI. Ms. Pac-Man har blivit en bestående succé i arkadhallarna. Det är även sålt mer än Pac-Man i USA fristående maskin försäljning.

Andra tidiga uppföljningar, såsom svag Pac-Man Plus och underskattade Super Pac-Man, misslyckades med att göra mycket av en effekt på marknaden. De är fortfarande relativt nischade spel.

Bally-Midway

Men, Pac-Man har blivit mer än bara ett spel—det är en franchise. Online video game databas, Mobygames, med för närvarande 92 licensierade Pac-Man spin-offs. Några vanliga inkluderar Ms. Pac-Man Labyrint Galenskap, Pac-Man-Världen, Pac-Man, Arrangemang och Pac-Man Championship Edition DX.

Den Merch

Milton Bradley

Efter att införa en sådan ikon uppsättning av tecken, är det inte förvånande Pac-Man inspirerad av en enorm våg av licensierade varor. På 80-talet, delar av spelet tog sig in på hundratals produkter, inklusive soptunnor, överkast, rullskridskor, trumset, matlådor, pussel, brädspel, kläder, flingor och mycket mer.

Och glöm inte Pac-Man Barn är Tuggtabletter Multi-Vitamin, Järn, vilket får barnen att imitera deras makt-pellets-mumsa hjälte i jakten på god hälsa.

Rexall

Pac-Man-merchandise är det fortfarande vanligt idag. Du kan beställa Pac-Man strumpor, vattenflaskor, fleece filtar, eller till och med en 1/4-storlek fungerande kopia av den ursprungliga arcade cabinet. Och det finns inget slut i sikte.

Fenomenet

Pac-Man var kanske det första spelet i Amerika för att bli en naturlig kulturell företeelse. Det var som omfattas ofta av press, och även demoniseras ibland.

Spelet inspirerad av en Amerikansk singeln heter “Pac-Man Fever” av Buckner & Garcia. Det blev nummer 9 på Billboard Hot 100-listan i Mars 1982.

Pac-Man är fortfarande en kulturell ståndaktiga. I och med 2015 karaktär hade en framträdande roll som en trafik-mumsa-monster i filmen Pixlar. Trots att filmen fick till stor del negativa recensioner, det var ändå en påminnelse om den vintergröna, ikoniska karaktär Pac-Man.

Nyligen, för att fira att spelet fyller 40 år, författaren Tim Lapetino har varit att twittra om Pac-Man dagligen. Hans mål är att göra något Pac-Man-relaterade varje dag detta år. Det är roligt att följa intressanta godbitar han dela med sig.

Hur att Spela den Ursprungliga Pac-Man i Dag

Till skillnad från många 40-åriga tv-spel, Pac-Man är fortfarande tillgänglig på modern hårdvara. Du kan spela det som ett fristående, naturligtvis. Men det är också i samlingarna på de flesta moderna spel plattformar, inklusive Windows, PlayStation 4, Xbox, Nintendo Switch, iPhone, iPad och Android.

Pac-Man kan också fortfarande lurar på din lokala arcade. På Namco Världens Största Pac-Man-maskin, kan du spela ikoniska original på en nästan nio meter hög skärm.

Du kan även spela en tolkning av Pac-Man som en Google Doodle i din webbläsare. Det är bara en påminnelse om att Pac-Man är överallt, och, sannolikt, kommer att fortsätta att vara i flera decennier framöver. Grattis Pac-Man!

LÄS NÄSTA

  • “40 År Senare:” Pac-Man ” Är Fortfarande Fånga Våra Hjärtan
  • “Nej, iOS 13.5 iPhone Uppdateringen Kommer inte att Skicka Din Hälsa Uppgifter till Regeringen
  • “Hur att Annullera en Zoom-Möte
  • “Hur man stänger av COVID-19 Exponering för Loggning och Meddelanden på iPhone
  • “Vad Är LinkedIn Premium, och Är det Värt det?