Byta Ditt Tak Fläkt Riktning Varje Säsong för Ökad Komfort

0
37
VB Bilder/Shutterstock

Kom årstidsförändringarna du bör ta en stund att kontrollera ditt tak fläktar snurrar rätt riktning för att hålla dig extra sval på sommaren och extra toasty på vintern. Här är hur.

Varför Omvänd Ditt Tak Fläkt Riktning?

Inte alla takfläktar är reversibel, men många och fördelarna med en reversibel fläkt är ganska stor. På sommaren kan du justera dem för att driva luft ner och svalka av dig, och på vintern kan du ändra dem för att dra in luft upp och driva det runt i rummet för bättre värmefördelning utan att känna som om du får sprängs av ett utkast. Nyckeln till en anpassning i riktning rotorbladen snurra.

På sommaren vill fan att snurra motsols. När den roterar motsols, bladen driva luften ner mot dig som, tack vare kraften i evaporativ kylning, gör att du känner dig betydligt svalare när du sitter nedan (och hjälper till att, generellt, distribuerar kall luft i hela rummet mer effektivt).

På vintern du vill fansen att snurra medsols. Till skillnad från kyla downdraft du får från den moturs saltstänkt, medurs rörelse skapar en uppvind och pressar luften mot taket. Resultatet är att du inte känner för att fläkten blåser på dig, men det driver varmare luft instängd upp nära taket mot väggarna och ner i rummet—då den varmare luften är där du vill ha den runt dig, istället för att umgås nära taket.

Hur till Ändra Din takfläkt Riktning

Det finns vanligtvis tre sätt att ändra riktning på fläkten, beroende på vilken modell du har. Om du inte är säker på vilken metod som fungerar med din fläkt, utreda och kära som inte kräver busting en trappstege först.

Börja med att undersöka strömbrytare för fläkt liksom alla fjärrkontroller som medföljer den fläkt. I våra vardagsrum, ser vi nedan som exempel, det är ett tydligt märkt med “Reverse” knappen på strömbrytare på väggen.

Jason Fitzpatrick

Inte alla växlar kommer omedelbart ha tydliga instruktioner på dem, dock så notera varumärke och leta upp det på nätet. Vissa äldre Casablanca fan växlarna inte har en dedikerad bakåt, till exempel, och du tvungen att hålla power-knappen fan speed-knappen samtidigt för att vända riktning. Även många nyare modeller har enkla symboler i stället för text, och det är kanske inte omedelbart intuitivt vad knappen kombination är att justera riktningen. När du är osäker, titta på nätet för dokumentation.

För reversibla fläktar som inte har en strömbrytare på väggen eller fjärrkontrollen, måste du slå på fläkten kroppen manuellt. Nedan är ett exempel på ett sådant byte.

Jason Fitzpatrick

Vippströmbrytaren på kroppen av fläkt är vanligtvis fast, så att vertikala växlar upp för vintern/medsols rörelse och ner för sommar – /motsols rörelse. Du kan komma ihåg det enkelt genom att tänka byta riktning indikerar i vilken riktning air flow (du vill att det blåser ner på sommaren och blåser upp vintern).

Horisontella växlar är oftast rätt för vinter/medsols rörelse och vänster för sommar – /motsols rörelse. Ack, att vi inte har en smart minne verktyg för detta—men så länge du kommer ihåg att vintern går medurs och sommaren går moturs minst riktning byta motsvarar den riktning, bladen kommer att vända.

Det är allt som finns till den. När du gör andra säsongsmässigt-relaterade uppgifter—som att justera din VVS-dämpare för en mer effektiv uppvärmning och kylning—ta några minuter att ändra riktningar av dina fans också.