Vad Är Antimikrobiell Tyger (och Fungerar)?

0
431
Victoria Chudinova/Shutterstock

Undrar om det är värt det att köpa antimikrobiell kläder och ansiktsmasker? Här är en närmare titt på hur dessa tyger arbete, och vad de kan (och inte kan) göra.

Det finns inga enkla lösningar när det gäller passande upp för att skydda dig själv från en pandemi-nivå virus utbrott. Trots allt, om sådant fanns, skulle vi alla göra det. Fortfarande förefaller det logiskt att mikrob-resistenta tyger för ansikte masker och kläder kan bidra till att hålla dig säker.

Låt oss ta en titt på vad antimikrobiell tyger klarar av, och om de är värda att spåra.

Hur Gör Antimikrobiell Tyger Arbete?

Sedan tyger kan fälla fukt och erbjuder en stor yta, de är ofta härdade av mikrobiell tillväxt. Det är därför antimikrobiell tyger har utvecklats för att hindra mikrober från att frodas på vissa material.

Det finns ett antal olika antimikrobiella tyger, och de fungerar på lite olika sätt. En av de viktigaste typerna innehåller antimikrobiella medel inom fibrerna i tyget. Den andra stora typen har en antimikrobiell beläggning på ytan av tyget.

Inom dessa två metoder, många olika antimikrobiella medel kan också användas, till exempel metalliska salter. Effektiviteten av tyg beror delvis på medel som man använder för att döda mikrober.

Kommer Antimikrobiell Tyger Sluta COVID-19?

Det coronavirus kan definitivt få på tyger och förbli smittsamma ett tag. Men, antimikrobiell tyger kanske det inte är lika effektiva på att bekämpa det som de låter.

I en 2013 studie om ansiktsmasker mot influensa-virus, antimikrobiell örngott fick bara ett mellanregister effektivitet betyg. De betygsatt ännu lägre än bomull-blandning tyger, handdukar, och dammsugarpåsar. (De fungerade bättre än vanliga örngott, dock.)

RELATEDHow Länge Olika Bakterier Levande på Alla Ytor Du Beröring?

Varför hade de inte rankas högre? Förmodligen för antimikrobiell tyger är mestadels utformade med bakterier och svampar i åtanke, som är den primära mikrober som växer på tyger.

Bakterier trivs i fuktiga, varma miljöer som ofta tillhandahålls av tyg (särskilt de kläder du har på dig). Under tiden, virus lever längre på hårda ytor, som rostfritt stål.

Fortfarande, även om tyget är inte en super-trevlig miljö för virus, kan det vara värd för coronavirus i upp till 24 timmar (så långt som experter kan berätta). Men medan mikrober som bakterier kan växa på tyg och föröka sig eftersom dagarna går, ett virus som kommer att dö av efter 24 timmar till de flesta. Tyg är inte gynnsam för viral tillväxt, vilket är anledningen till att antimikrobiell tyger är egentligen inte avsett för att döda dem.

Vissa antimikrobiella tyger göra arbetet mot vissa typer av virus. Men du ska inte anta att ett tyg som är märkt “antimicrobial” kommer att bekämpa den coronaviruset på samma sätt som det skulle bakterie-eller svampinfektion tillväxt. Igen, eftersom antimikrobiell textilier är främst avsedda att stoppa bakterier och svampar, som de vanligtvis inte kommer att vara lika effektiv mot virus.

Ska Du Köpa Produkter som är Tillverkade av Antimikrobiell Tyger?

Alba_alioth/Shutterstock

När man beslutar om eller inte att köpa antimikrobiell kläder, det finns också vissa säkerhetsaspekter.

Många av mikrob-slåss med agenterna för att tyger är säkra. Det finns dock ett fåtal, som triclosan, som kan vara skadliga. Eftersom textil produkter som inte regleras av FDA, dessa farliga antimikrobiella medel kan fortfarande säljas i kläder.

Om du undviker de farliga agenter, även om det inte kunde skada att välja antimikrobiell tyger över vanliga material just nu. En del experter tror till och med antimikrobiell tyger kan hjälpa till att skydda dig från COVID-19, som vissa studier verkar föreslå de är åtminstone något effektivt mot virus.

Fortfarande, tänk på att en antimikrobiell mask eller jacka kommer inte att helt blockera viruset från att leva på dina kläder. Det kan minska risken för smitta, men det är sannolikt att det inte kommer att hålla er helt fritt från virus, om du utsätts för (till exempel om någon som är smittad nyser nära dig).

Även återförsäljare kan göra vilseledande påståenden om hur effektiva deras produkter är mot virus för att öka försäljningen. Så småningom, tyger som är mycket effektiva mot virus som kan utvecklas, men tyvärr, vi har inte dem ännu.

Om du bestämmer dig för att köpa föremål tillverkade av antimikrobiella tyger, försök att ta reda på vilka antimikrobiell agent använder tillverkaren så att du kan se till att det är säkert. Fortsätt att följa säkra metoder, som att tvätta ditt ansikte mask regelbundet, även om det är bakteriedödande.

Dessa tyger kan göra lite skillnad när det gäller skydd mot virus, men de är inte en garanti.