OTT Forklarer : Hva Er DRM?

0
92

Noen digitale filer, for eksempel sanger, e-bøker og video games, er utformet for å hindre at forbrukeren fra kopiering, deling, eller å bruke dem på en annen enhet enn den den ble kjøpt for. Dette kan ofte skape irritasjon på vegne av forbrukerne. Når du betaler hardt opptjente penger for et produkt, vil du være i stand til å gjøre hva du vil med det.

Kjøpe et slikt program kan ofte føle deg lurt, så hvis du har anskaffet en ødelagt eller ufullstendige produktet. Sannheten er at du blir begrenset av Digital Restrictions/Rights Madministrasjon (DRM).

Men hva er DRM? I denne artikkelen vil vi hjelpe deg å forstå begrepet og hva det betyr for deg.

Hva Er DRM?

Digital Rights Management er et omfattende begrep som refererer til den teknologiske begrensninger som styrer hva brukerne kan gjøre med digitale medier. Dette betyr at bruk styre er fjernet fra personen som eier innholdet og legger det inn i “hendene” av et dataprogram.

DRM er en todelt ordning. Den første delen er kryptering for å beskytte selve innholdet. Det andre er å sikre at bare autoriserte brukere kan låse opp filene ved hjelp av et system for godkjenning. Når du kjøper et produkt som er beskyttet av DRM, du er, i hovedsak, å kjøpe en defekt eller ufullstendige god.

Dette gir DRM-brukere en mye kontroll over produksjon og distribusjon av media. Det finnes utallige bruksområder og metoder som kan brukes for å sette DRM som en server for å begrense tilgang til en e-bok basert på begrensninger satt av eieren av opphavsretten, eller å begrense det antall kopier du kan lage av en DVD.

Dette kan virke altfor restriktiv fra en forbruker synspunkt, men DRM er på plass for å dempe detriments av piratkopiering. Fil-deling nettverk har gjort tradisjonell opphavsrett foreldet i praksis. Når noen laster ned en MP3-eller video-fil av opphavsrettsbeskyttet produkt fra en gratis fildelings-nettstedet, selskapet eller studio ansvarlig for det opprinnelige produktet taper penger.

Det er upraktisk å prøve og saksøke enhver som bryter loven på denne måten på internett, slik at DRM er et selskap sin måte å hevde noen kontroll over deres produkt.

DRM Standarder

DRM har foreløpig bransjen standarder. Mange digitale bedrifter har valgt DRM-beskyttelse for å sikre at brukere kan ikke kopiere, skrive ut, endre eller overføre materiale, punktum. Den største bekymringen for motstanderne til DRM er at dagens DRM trender, faktisk overgå beskyttelse som gis under tradisjonelle lov om opphavsrett.

Andre argumenter mot Digital Rights Management er brukerens personvern, teknologisk innovasjon, og virkelig bruke. I henhold til gjeldende lov om opphavsrett, fair use gir forbrukeren rett til å fremstille eksemplarer av beskyttet innhold for selvstendig bruk. Første Salg, rett til å videreselge kjøpt digitalt innhold, og Begrenset Sikt, utløp av opphavsrett etter en viss tidsperiode, er læresetninger som også siden gikk ved bruk av DRM.

Tredjeparts leverandører er i stand til å utvikle programvare-spesifikke produkter og plugins hvis datamaskinen koden i programvaren er uendelig beskyttet av DRM. På samme note, forbrukerne er i stand til å lovlig leke med sin egen maskinvare-hvis det er beskyttet med DRM-ordningen som forbyr endring.

Hvordan Sjekke For DRM-Kryptering

I dag, de betalt digitalt innhold er DRM-beskyttet. Du er sannsynlig å komme over det når du kjøper et digitalt video/DVD, musikk-filer og e-bøker.

For å se om produktet er beskyttet av DRM:

Audio/Video-Fil

 1. Høyre-klikk på en mediefil.
 2. Velg Egenskaper.
 3. Naviger til Detaljer – fanen.
 4. Se for Beskyttet. Den Ja eller Nei til høyre vil la deg vite om filen inneholder DRM-beskyttelse.

iTunes ebøker

 1. Velg ebok fra ditt iTunes-bibliotek.
 2. Naviger til Fil > vis Info.
 3. Åpne Oppsummering kategorien.
 4. Hotellet ligger i nærheten Slag vil du se enten Bok, Kjøpt Boken, eller Beskyttet Bok. Den tidligere to er DRM-fri, mens sistnevnte er DRM-beskyttet.

DVD-Plater

Du må bare ha kjøpt en DVD i en offisiell kapasitet til å vite at det er DRM-beskyttet. Dette gjelder for både kjøp gjort online og offline.

Noen avslørende tegn på at en DVD kan være DRM-beskyttet er:

 • Den indre sentrum av platen har en opphavsrett inskripsjonen;
 • Emballasjen leveres i en plastkoffert med 2-3 spar (juvel deksel) og er forseglet i cellofan;
 • Du mottar et varsel om opphavsrett i begynnelsen av filmen.

Det er andre måter, men disse er de enkleste å finne ut om en DVD-en er beskyttet.

Fremtiden for DRM

Piratkopiering ser ikke ut til å bremse ned enten offline eller online, så er DRM virkelig effektive? Det er allerede mange verktøy som kan unntas fra og med fjerne DRM-beskyttelse.

Som DRM fortsetter å bli standardisert på tvers av digitale næringer, vi sitter du igjen til å undres om eventuelle DRM-systemet kan tilfredsstille både rettighetshavere og forbrukere. En nærmere titt på hva fremtiden kan oppsummeres med hva ekspertene kaller Trusted Computing.

Trusted Computing er der hvor en datamaskin vil konsekvent oppfører seg på forventede måter som håndheves av maskin-og programvare. Dette sikrer beskyttelse av opphavsrettsbeskyttet innhold fra produksjon til å kjøpe for å bruke. Datamaskiner vil automatisk vet hva brukeren kan og ikke lovlig kan gjøre med et stykke av innhold og handle deretter.

Dette er et tveegget sverd for forbrukerne. På den ene siden, du har rettigheter, som vil bli sterkt hemmet. På den andre, ved å ta i bruk DRM-standarder, forbrukere vil være bedre i hvert fall delvis, fordi DRM-kodet medier vil spille på alle typer utstyr.