OTT Förklarar : Vad Är DRM?

0
146

Vissa digitala filer, såsom musik, böcker och tv-spel, är utformad för att hindra konsumenten från att kopiera, dela eller använda dem på en annan enhet än den där den köptes för. Detta kan ofta skapa irritation på uppdrag av konsumenten. När du betalar hårt intjänade pengar för en produkt, som du vill kunna göra vad du vill med det.

Att köpa ett sådant program kan ofta lämna dig känslan lurad, som om du har upphandlat en trasig eller ofullständiga produkt. Sanningen är att du blir begränsad av Digital Restrictions/Ryg Medning (DRM).

Men vad är DRM? I denna artikel kommer vi att hjälpa dig att förstå begreppet och vad det betyder för dig.

Vad Är DRM?

Digital Rights Management är en omfattande term som hänvisar till att de tekniska begränsningar som styr vad användaren kan göra med digitala medier. Detta innebär att användning styra bort från den person som äger innehållet och lägger den i “händer” av ett datorprogram.

DRM är en två-stegs system. Den första delen är den kryptering för att skydda själva innehållet. Det andra är att säkerställa att endast behöriga användare kan låsa upp filerna med hjälp av ett system för autentisering. När du köper en produkt som skyddas av DRM, du är, i huvudsak, att köpa en felaktig eller ofullständig bra.

Detta ger DRM-användare en hel del kontroll över produktion och distribution av media. Det finns oändligt med program och metoder som kan användas för att infoga DRM som en server för att begränsa åtkomst till en e-bok baserad på ramar som sätts av upphovsrättsinnehavaren eller begränsa det antal kopior du kan göra på en DVD.

Detta kan tyckas alltför begränsande ur ett konsument-perspektiv, men DRM är på plats för att stävja detriments av piratkopiering. Fildelningsnätverk har gjort traditionella upphovsrätten är föråldrad i praktiken. När någon laddar ner en MP3-eller video-fil av ett upphovsrättsligt skyddat produkt från en fri fildelning hemsida, företaget eller studio som ansvarar för den ursprungliga produkten förlorar pengar.

Det är opraktiskt att försöka stämma varje person som bryter mot lagen på detta sätt på internet, så att DRM är ett företags sätt att hävda en viss kontroll över sin produkt.

DRM-Standarder

DRM för närvarande inte har branschgemensam standard. Många digitala företagen har valt att DRM-skyddet för att säkerställa att användarna inte kan kopiera, skriva ut, ändra eller överföra material, period. Den största oro för motståndarna att DRM är att nuvarande DRM trender, faktum är att överträffa skydd som ges enligt traditionell upphovsrätt.

Andra argument mot Digital Rights Management är användarnas integritet, teknisk innovation, och rättvis användning. Enligt nuvarande lagstiftning om upphovsrätt, rättvis användning ger konsumenten rätt att göra kopior av upphovsrättsskyddat material för egen användning. Första Försäljningen, rätt att sälja köpt digitalt innehåll, och Begränsad Sikt, införande av upphovsrätten efter en viss tid, är lärdomar som också kringgå genom användning av DRM.

Tredje-parts leverantörer inte har möjlighet att utveckla programvara för specifika produkter och plugins om datorn kod i det programmet är på obestämd tid som skyddas av DRM. På samma anteckning, konsumenterna är inte lagligt mixtra med sin egen hårdvara om det är skyddat av ett DRM-system som förhindrar förändring.

Hur kan man Kontrollera För DRM-Kryptering

Numera mest betalt för digitalt innehåll som är DRM-skyddat. Du troligtvis kommer att stöta på när du köper en digital video/DVD, musik filer och e-böcker.

För att se om din produkt har varit skyddade av DRM:

Ljud/Video-Fil

 1. Höger-klicka på media-fil.
 2. Välj Egenskaper.
 3. Navigera till Info – fliken.
 4. Leta efter Skyddas. Den Ja eller Nej till höger kommer att låta dig veta om filen inte innehåller DRM-skydd.

iTunes e-böcker

 1. Väljer du e-boken från ditt iTunes-bibliotek.
 2. Navigera till Arkiv > visa Info.
 3. Öppna Sammanfattning fliken.
 4. Beläget nära Slag kommer du att se antingen Boka, Köpte Boken, eller Skyddad Bok. De två förstnämnda är DRM-fria, medan den senare är DRM-skyddat.

DVD-Skivor

Du har bara att ha köpt en DVD i en officiell kapacitet att känna att det är DRM-skyddat. Detta gäller för både köp online och offline.

Några kontrollampa tecken på att en DVD-skiva kan vara DRM-skyddad är:

 • Det inre navet i skivan har en copyright-text.
 • Förpackning levereras i en plastlåda med 2-3 spader (jewel hölje) och är inneslutna i cellofan;
 • Du får ett meddelande om upphovsrätt i början av filmen.

Det finns andra sätt, men dessa är de enklaste att fastställa om en DVD som är skyddade.

Framtiden för DRM

Piratkopiering verkar inte vara långsammare antingen offline eller online, så är DRM verkligen effektiva? Det finns redan många verktyg programvara som kan gå förbi och även ta bort DRM-skydd.

Som DRM fortsätter att bli standardiserade i digitala branscher, vi är kvar till undrar om någon DRM-system som kan tillgodose både rättighetshavare och konsumenter. En närmare titt in i framtiden och vad kan sammanfattas med vad experterna kallar Trusted Computing.

Trusted Computing är där en dator kommer alltid att bete sig på förväntat sätt som tillämpas av hårdvara och mjukvara. Detta säkerställer skydd av upphovsrättsskyddat material från produktion till köpa för att använda. Datorer kommer automatiskt att veta vad användaren kan och inte lagligen göra med en del av innehållet och sedan agera därefter.

Detta är ett tveeggat svärd för konsumenterna. På ena sidan, du har användaren rättigheter, som i hög grad kommer att hämmas. På den andra, genom att anta DRM-standarder, konsumenter kommer att vara bättre, åtminstone delvis, eftersom DRM-kodad medier kommer att spela på alla typer av utrustning.