Hur Säkert sätt att Rengöra Din Otäcka spelenheter

0
67
Roobcio/Shutterstock

Spelkontroller är magneter för smuts och fett. Det spelar ingen roll om du tar riktigt bra hand om dina kuddar, de kommer så småningom behöver en djuprengöring för att ta bort hud, smuts och bakterier. Här är hur man gör det utan att skada din hårdvara.

Innan Du Rengör

Innan du börjar rengöra din controllers, det är bra att kontrollera följande “problem” områden, där smuts är mest sannolikt har byggt upp:

 • Den “grip zone” där dina händer håller den registeransvarige medan du spelar.
 • Det lilla mellanrummet runt kanten av den registeransvarige där den främre och bakre plattor gå med.
 • De analoga spakarna.
 • Avgifter, headset och utbyggnad av hamnar.
 • Några snäva vinklar på styrenheten som inte lätt kan torkas av.

För att rengöra din controller grundligt utan att demontera det, behöver du följande:

 • En mjuk, luddfri trasa
 • Vatten
 • Isopropylalkohol (minst 70 procent, högre är bättre)
 • Q-tips
 • Ett ark av papper eller trä-tandpetare
 • En imma pump flaska (tillval)
 • En plast halm (tillval)

Du bör alltid använda vatten eller alkohol för att rengöra dina styrenheter. De flesta gamepads ha en trevlig greppvänlig yta på dem, och hårda rengöringsmedel som blekmedel, kan förstöra utseendet och känslan av plast.

Det är också en bra idé att undvika komprimerade luften, som i kraft av luft kan skada komponenter inuti styrenheten.

Vi köpte denna DualShock 4 controller från en sparsamhet butik. Tips redogör vi här tagit bort gunk och gjorde det skina.

Hur att Rengöra en Lätt Smutsade Controller

För det första ren regulatorn med en mjuk, fuktig, luddfri trasa. Använd lite av vattnet för att starta, och undvika alla slipande rengöringsmedel. Torka den registeransvarige över och ta bort eventuella uppenbara fett eller smuts.

Arbete fuktig trasa in i alla skrymslen och vrår som man normalt inte tillgänglig. Xbox och PlayStation 4 ägare kommer att vilja ägna stor uppmärksamhet åt de brunnar från vilka de analoga pinnar som sticker ut. Det är lätt för smuts att bygga upp i dessa snäva hörn.

Nu, vänd din uppmärksamhet till de analoga spakarna. Var försiktig, men—minnen är belagd med ett mjukt gummi som är benägna att bära bort (särskilt om Sony ursprungliga DualShock 4 styrenheter). Få under den analoga spakar och ta bort eventuellt damm och smuts som har samlats.

Du kan också hålla en riktning och rotera pinnen medan du torkar av “bollen” på undersidan. Detta kommer inte att fixa en klibbig analoga spaken, men det kan förhindra att sådana problem uppstår i framtiden.

Använd isopropylalkohol för att få bort Envis Smuts

Isopropyl alkohol är en relativt säker rengöringsmedel. Det hjälper till att bryta ner smuts som lätt kan rubbas, vilket gör det till en effektiv rengöring lösning som avdunstar när du är klar.

En av de mest effektiva sätten att använda tvättsprit är att späda ut det 1:1 i vatten och sedan applicera den med en imma pump. Ge din lösning en bra skaka, dimma styrenheten lätt, och sedan rengöra den med en mjuk trasa. Alkohol bör hjälpa till att ta bort någon kvarvarande smuts och döda bakterier i processen.

För riktigt envis smuts, blöt en tops i alkohol och tillämpa den på det smutsiga området. Alkoholen kommer att skära igenom vad som orsakar smuts att hålla sig till den registeransvarige, och sedan kan du enkelt torka bort det.

Du kan också använda antibakteriella våtservetter som redan är indränkt i alkohol. Eftersom det finns så många användningsområden för isopropyl alkohol, det är en bra idé att alltid ha någon runt.

Hur att Rengöra “Söm” och Tunna Klyftor

Nu, låt oss ta en titt på “sömmen” som löper runt kanten av den registeransvarige, där fram-och baksidan fäst på plats. Denna lilla lucka lockar till sig alla typer av smuts och bakterier, men det är inte omöjligt att rengöra.

Vik en bit papper några gånger, tills den är robust men ändå tunn. Kör kanten av papperet genom springan. När du gör det, bör du se smuts samlas på kanten av papperet. Torka bort det och upprepa tills regulatorn ser ren.

Du kan också använda ett tunt trä-tandpetare för att rensa detta område. Träet är mjukt nog för att komma in i gapet utan att repa plasten, även om spetsen inte skulle överleva särskilt länge.

Undvik att använda metallföremål, som gem eller knivar som dessa kan lätt repa controller. Du kan också skada dig själv om ditt grepp glider.

Du kan också använda tvättsprit direkt med en tops innan du rengör sömmen med tandpetare. I själva verket, du kan göra detta för någon av de fina kanterna på styrenheten, bland annat runt pekplattan knappen på DualShock 4 om du använder en.

Hur Fixar Klibbiga Knappar och D-Pads

Om du har spillt något på din controller, klädda knappar kan vara klibbig. De kanske känner sig mosig och inte trampa på rätt sätt, eller de kan ha fastnat helt och hållet. Samtidigt som du kan öppna upp den registeransvarige för att försöka att fixa, det finns ett par saker som du kan prova först.

Innan du försöker rengöra dessa områden, se till att regulatorn är avstängd och koppla ur alla löstagbara batterier om du kan. Ta hand inte att slå på din controller, samtidigt som man försöker fixa detta.

Blöt en tops i alkohol och släppa en liten mängd av det runt kanten av den drabbade knappar. Använd sedan Q-tips för att rengöra någon uppenbar smuts i dessa områden. Tryck upprepade gånger på knapparna för att arbeta alkohol i kontakt mekanism och lossa all smuts.

Låt allt torka (alkohol avdunstar ganska snabbt), och testa sedan din controller. Upprepa proceduren ett par gånger om det behövs, tills knapparna känns som vanligt igen. Detta kan inte vara tillräckligt för att rädda din controller, men det är mycket mindre jobbigt än att öppna upp det, så det är värt ett försök.

Du kan också skiva en plast halm ner i mitten för att bilda en halvcirkel form. Sedan kan du dra den ner sidan av de drabbade knappar. Även manövrera halm runt kanten av knapparna för att få bort eventuell smuts som kan orsaka dem att hålla.

Hur att Rengöra Hamnar och Högtalare Grillar

En smutsig laddning port förhindrar laddaren från att göra ordentlig kontakt och ladda din controller. Men controller ports är känslig, så det är en bra idé att inte sticka något till dem för djupt. Om du gör det, kan du böja eller bryta stiften inuti.

Dip-Q-tip i tvättsprit och sedan använda den för att rengöra ingång för alla portar. Igen, ta hand inte att tvinga det för djupt.

Upprepa denna process på alla högtalare grillar eller andra mindre områden som du kanske har missat.

När Allt Annat Misslyckas, Ta Isär den

Ta din controller bortsett är riskabelt om du inte vet vad du gör. Du kan gå ner i mindre komponenter, som fjädrar eller skruvar, eller ens ge dig själv en liten chock. Därför bör du alltid göra din läxa innan du försök inte ta isär det.

Efter att du isär din controller och koppla bort batteriet, kan du rengöra det drabbade områden med antingen alkohol eller tvål och vatten. Låt allt torka helt innan du försöker sätta ihop det.

DualShock 4

iFixit har en hub som är dedikerad till Sony ursprungliga och reviderade DualShock 4-styrenheter. För det första, följ guiden och ta isär den registeransvarige i tre sektioner.

Sedan kan du gå vidare till mer komplexa guider, som ersätter knappar ansikte eller batteriet.

Xbox Controllers

iFixit har också täckt in de flesta Xbox controller, inklusive flera versioner av den grundläggande trådlös och Elit, som klassas som en helt separat perifera.

Nintendo Byta Glädje-Con

Det finns också en iFixit hub dedikerad till Nintendos flyttbara Glädje-Con-styrenheter. Du kan lära dig hur du ersätter den med en joystick byta ut batteriet, eller få några tips på sync frågor också.

Xbox 360-Styrenheter

Det finns en detaljerad guide för att riva ner en Xbox 360 trådlös handkontroll för att rengöra den på iFixit. Bege dig till det trådlösa controller hub för att se guider på att byta knappar ansikte eller analog stick täcker.

DualShock 3 Controllers

Sonys PlayStation 3 era regulatorer omfattas också på iFixit. Du kan byta ut batteriet, moderkortet eller ens fixa laddning port om du behöver.

Hålla Din Controllers Ren

Helst vill du att förhindra att ditt controllers från att bli en hälsofara i första hand. Här är några saker du kan göra:

 • Torka fjärrkontrollen efter varje användning, helst med en antibakteriell torka.
 • Tvätta händerna innan du plocka upp handkontrollen.
 • Ät inte medan du spelar, speciellt chips eller annan plockmat.
 • Rengör skrymslen och vrår regelbundet för att undvika att behöva göra en fullständig djupa rena.

Tyvärr kan olyckor hända. Om du spiller någonting på din controller och det påverkar knappen för aktivering följer en av videor eller iFixit guider vi ingår ovan. Det är värt ett försök innan du skal ut pengar för en ny controller.

Medan du är på det, din laptop kan nog använda en bra rengöring, också.

RELATERAT: Hur du Rengör Din bruttolön Laptop

LÄS NÄSTA

 • “Samsung Galaxy S20: Hur till Ändra Din skärmupplösning
 • “Hur Livestream på GDC 2020 Paneler och Utmärkelser
 • “De 6 Bästa Gratis Videokonferenser Apps
 • “Nej, 5G Orsakar Inte Coronaviruset
 • “Att inte Få Netflix i 4K? Här är Hur man Fixar Det