Vad Är ett Lösenord Manager & Varför Är De Användbara?

0
47

Vad är ett lösenord manager? Ett password manager är en krypterad programvara som lagrar och hanterar alla lösenord och inloggningsuppgifter som du använder för att få tillgång till online-webbplatser, appar och andra tjänster.

Det ska inte bara hålla dina känsliga data och referenser säker, det skapar också unika och starka lösenord för dig så att du inte behöver hålla återanvända samma som över dina enheter och plattformar.

Tänk på det som en anteckningsbok där du kan lagra dina mest värdefulla inloggningsuppgifter, låst med en huvudnyckel som endast du känner till.

Hur ett Password Manager Fungerar

Ett lösenord manager lagrar ditt lösenord i krypterad form för att skydda dem från nyfikna ögon och otillbörlig åtkomst. Det visar också ditt val av inloggningsuppgifter så du behöver inte komma ihåg hundratals lösenord på din egen förutom master lösenord eller i vissa fall den PIN-kod som du använder för att logga in i appen.

Vissa till och med låter dig verifiera din enhet med hjälp av ansiktsbehandling eller fingeravtryck istället för att ange ditt lösenord som du kan läsa i våra bästa password manager guide. För ännu bättre säkerhet, vissa inkluderar två-faktor autentisering i olika former, såsom Google Authenticator, biometri, eller SMS-baserade, beroende på vilken app du väljer.

De flesta password manager appar följer med tillägg för webbläsare att automatiskt fylla i lösenord för dig, plus en krypterad sync-funktion som gör att du kan bära ditt lösenord med dig överallt och använda det på alla dina Windows -, Mac -, Android-och iOS-enheter.

När du installerar och ställer in lösenord manager, dra upp den app ska du kopiera och klistra in ditt lösenord i fältet login och tillgång till den service du behöver.

När du loggar in på en säker plats, password manager kommer att installera en webbläsar-plugin som fångar och repriser ditt lösenord och sparar dina inloggningsuppgifter. Nästa gång du besöker samma webbplats, app erbjuder sig att fylla i ditt användarnamn till dig automatiskt. Inte alla chefer lösenord har den här funktionen ändå.

Dock, om du har sparat flera inloggningar för samma webbplats, app kommer att erbjuda dig flera logga in alternativ för ditt konto. Beroende på password manager är ett program som du väljer, kan du hitta en med en webbläsare verktygsfält-menyn visas med din sparade inloggningar så att du kan besöka den sparade platsen direkt och få loggas in automatiskt.

Vissa chefer lösenord kan du importera din sparade data från eller exportera den till andra produkter, vilket gör det lättare när du vill byta till ett nytt lösenord manager. Andra går längre för att ge säker lagring online för dina handlingar, och låta dig dela dina referenser med betrodda personer.

De flesta av dem kan flagga dubblerade och svaga lösenord, erbjuder hjälp med att uppdatera dem, och om du väljer en avancerad, det kan automatisera processen för att ändra lösenord till dig.

Är Chefer Lösenord Verkligen Säkert?

Med den senaste tidens fall av stöld och brott mot säkerheten som händer runt omkring oss, man kan undra om du använder ett lösenord manager är säkrare än att hålla dina känsliga inloggningsuppgifter till dig själv.

Du har förmodligen hört talas om LastPass hacka attack som hände i juli 2015, vilket satte sina system för att testa den. Målet var att komma åt sina lösenord valv, och trots att hackare lyckats komma in på LastPass servrar, att de inte kunde få genom att stjäla lösenord.

Deras försök misslyckades på grund LastPass kan inte få åtkomst till varje användares lösenord valv, inte heller har deras master-lösenord, vilket innebär att lösenorden vistelse krypterad och låst i din valv. Därför är det viktigt att ha ett starkt och unikt lösenord för alla appar, webbplatser och tjänster som du logga in.

Många av oss använder svaga lösenord eller återanvända de vi redan har på flera konton, vilket kasta oss att identitet stöld och andra brott.

Med ett password manager, du får en bättre kombination av bekvämlighet och trygghet än du skulle utan en, men det betyder inte att det är ett magiskt piller.

Du bör vidta andra säkerhetsåtgärder för att säkerställa att dina inloggningsuppgifter förvaras under god säkerhet som med hjälp av två-faktor autentisering för ditt värdefulla konton, sätta lås skärmar på alla enheter, och använda enheter som du litar på.

När du vill byta till en annan password manager app, helt enkelt exportera dina data (om programmet har denna funktion), ta bort ditt konto, och du är bra att gå.

Obs: de Flesta chefer lösenord förvara ditt lösenord lokalt eller på en server, men de kan inte läsa lösenord eftersom det är krypterat. Detta håller dina data säkra mot brott, men om du glömmer lösenordet, kan du inte återställa ditt konto genom företaget.

Tack och lov dock, vissa chefer lösenord kan hjälpa dig att få tillbaka ditt konto genom att erbjuda DIY-kit, men om det inte fungerar, då du måste skapa ett nytt konto och återställa alla dina lösenord manuellt för varje app, webbplats eller online-tjänst och börja om. Se till att läsa vår jämförelse av LastPass, 1Password och Dashlane.

Ett Ord Om att Använda en Webbläsare Password Manager

Din webbläsare förmodligen har en inbyggd lösenord manager men det är rudimentär, och ingenting i jämförelse med vad en dedikerad password manager kan göra för dig.

Till exempel, Chrome password manager kan lagra dina lösenord på din dator, men de är inte i krypterad form. Detta innebär att lösenordet filer på din dator som är lätt tillgänglig för andra, om din enhet är hårddisken är krypterad.

Användare av Mozilla Firefox få njuta av Master-Lösenord funktion som password manager är ett program erbjuder, så att du kan kryptera och lagra dina lösenord på din dator. Men det behöver inte generera lösenord för dig och att det inte har krypterat sync-funktion som gör att du kan synkronisera och använd dina inloggningsuppgifter över alla dina Windows -, Mac -, Android-och iOS-enheter.

Det samma gäller för iCloud Nyckelring, vilket är bra om du använder Apple-enheter, men det kommer upp kort när du får en Windows-eller Android-enhet som använder Chrome eller Firefox.

En särskild password manager: s enda mål är att skydda dina lösenord, vilket är anledningen till att du ska få mer användbara funktioner genom att använda en. Din webbläsare har andra prioriteringar så det finns knappt någon tid för att förbättra sin hantering av lösenord funktioner.

Säkra Din Digitala Liv

Det är svårt nog att försöka memorera eller komma ihåg ett 30-karaktär lösenord full av text, siffror och symboler, men glömmer att det är en mardröm. I stället för att spara dina lösenord på både telefonen, surfplattan, datorn, i dokument, klisterlappar eller autofyll, få lösenord manager. Det är en mycket bättre och säkrare sätt att hålla dina inloggningar under lås och nyckel, och din första försvar mot att bli hackad.