Hur att ta Bort Din Personliga Information Från Folk-Finder Platser

0
42
fizkes/Shutterstock.kom

Det fanns en tid på internet när ingen skulle veta om du var en hund, men den tiden är sedan länge borta. Det är nu otroligt lätt att hitta djupt personlig information om någon på nätet tack vare data mäklare, mer känd som “folk-finder” platser.

Din Personliga Information Är (Förmodligen) Ute

Människor-finder webbplatser är en veritabel guldgruva av information. De har ofta din adress, telefonnummer, e-postadress och ålder. De inkluderar även data från eg-dokument och andra offentliga eller statliga poster. Dessa dagar kan du inte bara ta reda på vilken ras blogga en hund, men också den sista gången han hade ringorm.

Om du vill kolla in denna sjaskiga sårbara för webben, bara att googla dig själv eller en familjemedlem. Om du inte är en offentlig person som ofta i nyheterna, de bästa resultaten kommer sannolikt att vara från Whitepages, Spokeo, BeenVerified, och andra liknande sajter.

Människor-Finders Vet en Hel del Om Dig

Dessa platser visar ofta en oroväckande mängd information på framsidan men ge ännu fler bakom en paywall. Ibland jagar de lägsta av mänskliga motiv. Till exempel, BeenVerified retar att du ska “kontrollera din älskare.” Om du klickar på för mer info, tenderar det att ta en onaturligt lång tid att “sammanställa resultat.” Detta är ett psykologiskt verktyg för att få dig att investera i processen och mer benägna att punga ut lite pengar när paywall visas.

Några av dessa platser är ännu mer skrupelfria än så! Under 2011 MyLife.com blev stämd för scamming människor till att tro att de var utreds, och att sedan ge dem falska namn för en avgift. Dräkten var i slutändan avfärdas, men platsen var stämd igen 2015 för att vilseleda människor till att ge upp både personliga information och pengar.

Att sälja till konsumenter i allmänhet är inte ens den primära affärsmodell för dessa webbplatser—det är ofta bara en sida av liv.

“Att sälja direkt till konsumenter inte skala”, sade Nader Henein, senior research director vid Gartner. “Data mäklare i första hand sälja till organisationer som vill berika sin information om en stor grupp av individer.”

Dessa platser få några uppgifter om dig från sociala medier. Men, de flesta av det kommer från offentliga register, som domstolen dokument-och fastighetsaffärer, eller andra online-data, som söka historia.

Många företag är mer än villiga att sälja din information till dessa uppgifter mäklare—även till synes harmlösa källor, som garanti och tävlingar registreringar kommer att göra så. Om inte en form uttryckligen ett företag kommer inte att sälja dina personuppgifter, som du kan utgå ifrån, förr eller senare, det kommer att hamna på en webbplats som Spokeo.

Du kan befria dig från denna smutsiga affär och ta bort din personliga information från dessa platser. Beroende på din inställning, men det kan antingen vara svårt eller dyrt.

Trots ett överflöd av råd till motsatsen, en sak som förmodligen inte kommer att vara fruktansvärt effektiv är att minska din sociala media närvaro. Det beror på sociala medier speglar bara en liten del av de data som dessa företag samlar in om dig.

“Det är bara toppen av ett isberg, säger Henein.

Använda Lagen till Din Fördel

Beroende på var du bor, lagen kan vara på din sida. Medan det finns ingen federal lag som liknar de Nationella Ring Inte Registry i USA, en lag som trädde i kraft i California den Jan. 1, 2020 som skyddar de 40 miljoner människor där.

California Consumer Privacy Act gör det möjligt för människor att begära att deras personliga information tas bort från webbplatser. Det är liknande till den Allmänna uppgiftsskyddsförordningen, en Eu-lag som trädde i kraft år 2018.

Om du bor i Kalifornien, som du kan använda resurserna på YourDigitalRights för att skicka data deletion requests till ett stort antal människor-finder webbplatser. Webbplatsen erbjuder också ett tillägg till webbläsaren Chrome och Firefox som kommer att lämna in en begäran om uppsägning när du besöker en felande hemsida.

En ideell organisation som verkar YourDigitalRights. Tjänsten är gratis och samlar inte in dina personuppgifter.

Manuellt ta Bort dig Själv från Människor-Finders

Om du inte bor i Kalifornien, kan du fortfarande välja ut av många människor-finders, det är bara en mer “manuellt” – processen. Medan vissa webbplatser kan ha en koppling för att ta bort personlig information, själva processen kan vara invecklad.

Spokeo är kanske den enklaste. Du hittar just din profil-sida på hemsidan, gå till spokeo.com/optout och skriv (eller klistra in) länk tillsammans med din e-postadress så att du kan bekräfta.

Andra är inte så enkelt. På Whitepages, måste du klistra in WEBBADRESSEN till din profil på whitepages.com/suppression_requests och skriv anledningen till att du vill opt-out. Efter att du har att ge ditt telefonnummer—ja, du har att ge en data mäklare ditt telefonnummer. Du får därefter ett samtal från en robot, som ger dig en verifikation kod som du måste skriva på hemsidan för att slutföra processen.

Den ultimata förnedringen? 411.info faktiskt tar ut en avgift om du vill ta bort ditt info.

“Är det olagligt i Europa,” Henein sagt. “Men det finns inget för att stoppa dem från att ta betalt för detta i USA.”

Generellt, att ta bort din information är inte svårt, det är bara besvärligt och tidsödande, vilket är avsiktligt. Om du vill ha lite hjälp, ta Bort Mig finns detaljerade instruktioner för en handfull av de vanligaste platserna. Sekretess Anka upprätthåller vissa video opt-out-guider, liksom.

Likaså, Integritet Clearinghouse har en ganska uttömmande databas med över 200 data mäklare. Det visar också om varje webbplats har ett sätt som du kan välja, men du kommer att märka många poster som är markerade som “oklara.” Om det är möjligt att välja bort, klicka på företagets namn till vänster för att se information sidan, som i allmänhet innehåller en länk till platsen opt-out-form.

Att välja bort Är en Oändlig Uppgift

Att manuellt ta bort dig själv från människor-finder webbplatser kan vara en hel del arbete. Och bara för att du väljer ut idag betyder inte att du kommer att förbli valt ut för evigt. Om du flyttar, byter telefonnummer, eller har en stor händelse i livet som är dokumenterade någonstans, du kan hitta dessa platser att lägga till dig igen.

“När du ber för att radera dina uppgifter, de är skyldiga att ta bort information i dag,” sade Henein. “Men det finns inget som säger att de inte kan börja samla in mer information om hur du går framåt från den punkten.”

Att betala för att ta Bort sig Själv från Människor-Finders

Ett sätt att dämpa allt detta är att registrera dig för en tjänst som tar bort dina personuppgifter för din räkning. Tyvärr, dessa är inte billiga. Sekretess Anka, till exempel, är löjligt dyra. Den grundläggande service, som rensar upp till två personer från 91 data-mäklare webbplatser, kostnader hjärtat-stoppa $500 per år (VIP-service omfattar 190 platser för $1.000 per år).

I jämförelse, DeleteMe är ett fynd! Denna tjänst tar bort dig från 38 gemensamma platser för $129 per år, med andra planer som går upp från det.

Inför dessa priser, ta bort dig manuellt kan se övertygande. Eller, du kan ifrågasätta om det är det viktigt att ta bort dina personuppgifter i första hand.

Kostnaden för Integritet Är Evig Vaksamhet

Tänk på att oavsett vilken lösning du väljer att göra det själv eller investera i en borttagning av service—du kan bara ta bort resultaten från en viss uppsättning webbplatser. Om du vill hålla din information på dessa webbplatser för alltid, evig vaksamhet krävs.

Din personliga information kommer sannolikt dyka upp igen på dessa platser som de förvärvar ny info om dig. Så, kommer du fortfarande att rensa upp på din egen om eller när du slutar att betala för en prenumeration.

LÄS NÄSTA

  • “Hur till Skapa och Dela Plats Samlingar i Apple Maps
  • “Hur man Använder vik-Kommandot i Linux
  • “Hur att Dölja Privata Bilder och Videor på Din iPhone eller iPad
  • “Vad Gör “FTFY” Betyder, och Hur Använder Man Det?
  • “Webbläsare Är Tysta Irriterande Anmälan Popup-Fönster