Wi-Fi 6E: Vad Är Det och Hur Skiljer Det sig Från Wi-Fi-6?

0
85
Vasin Lee/Shutterstock.kom

Wi-Fi 6 hårdvara är slutligen anländer på marknaden, och du kommer att få se mer och mer av det som lanseras under 2020. Men människor talar redan om något nytt: Wi-Fi 6E, som lovar att minska Wi-Fi trängsel ytterligare.

Vad Är Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6 och tidigare generationer användning av Wi-Fi 2,4 GHz-och 5 GHz radio band. En “Wi-Fi 6E” enhet är en som kan arbeta på 6 GHz-bandet också.

6 GHz spectrum bör fungera på samma sätt till wi-fi trådlöst Lan 6 över 5 GHz men erbjuder ytterligare icke-överlappande kanaler. Wi-Fi Alliance uttrycker det, Wi-Fi 6E ger utrymme för ytterligare 14 80 MHz-kanaler och ytterligare 7 160 MHz-kanaler.” Dessa kanaler skulle inte överlappar varandra, vilket kommer att bidra till att minska trängsel, särskilt i områden där det massor av nätverk.

Alla enheter som kommunicerar på 6 GHz-spektrum skulle också vara Wi-Fi 6 enheter. Det skulle inte vara något äldre enheter med hjälp av standarder som Wi-Fi-5 (802.11 ac). Alla enheter på 6 GHz kanaler kommer att tala samma språk och kan använda Wi-Fi 6 nya trängsel-nya funktioner.

Med andra ord, Wi-Fi 6E är Wi-Fi-6 (också känd som 802.11 ax) över 6 GHz.

RELATERAT: Wi-Fi 6: Vad är Annorlunda, och Varför det är viktigt

Wi-Fi 6E Väntar på tillsynsmyndigheter

Om 6 GHz är så bra, varför inte befintliga Wi-Fi-standard som redan använder det? Jo, de kunde inte. Tillsynsmyndigheter inte tillåta Wi-Fi för att använda den, men inte 6 GHz-bandet, i stället reservera den för andra ändamål.

Tillbaka i oktober 2018, USA Federal Communications Commission föreslagna erbjudandet 6 GHz-spektrumet för Wi-Fi och andra “olicensierade” använder. Denna förändring har faktiskt inte gått igenom i januari 2020, så att Wi-Fi 6E enheter inte kan lanseras i USA ännu. Men FCC: s ordförande Ajit Pai säger FCC har för avsikt att erbjuda detta spektrum för Wi-Fi och andra otillåtna tjänster.

Wi-Fi Alliance ‘ s pre-CES 2020 tillkännagivandet av Wi-Fi 6E erkänner detta, med hänvisning till 6 GHz som “en viktig del av olicensierat spektrum som snart kan vara tillgängliga med tillsynsmyndigheter runt om i världen.” Observera ordet “får” i stället för ordet “kommer”—det är upp till myndigheter, inte industrin.

När Skall Wi-Fi 6E Hårdvara att Vara Tillgänglig?

Mark Van Scyoc/Shutterstock.kom

Wi-Fi Alliance säger också att “Wi-Fi 6E enheter som förväntas bli tillgängliga snabbt efter 6 GHz regulatoriska godkännanden.”

Branschen verkar angelägen för tillsynsmyndigheterna att tillåta Wi-Fi 6. Under CES 2020, Broadcom meddelade flera system-on-a-chip produkter som router tillverkare kan köpa för att skapa Wi-Fi 6E-aktiverade kopplingspunkter.

Men trots all spänning och intresse, det finns fortfarande ingen officiell tidsplan för när tillsynsmyndigheterna kommer att göra spektrum tillgängligt för olicensierad användning. Hårdvara kommer sannolikt att finnas tillgänglig snart efter regler ändras, men det är oklart när det kommer att hända. Wi-Fi 6E har inget release datum.

Wi-Fi Över 6 GHz Kräver Nya Enheter

Wi-Fi 6E-enheter kommer att vara bakåtkompatibel med Wi-Fi, 6 och tidigare Wi-Fi-standarder. Men, för att dra nytta av de nya 6 GHz kanaler i Wi-Fi-6E, du behöver för att använda enheter som har stöd för det. Med andra ord, du kommer bara att använda Wi-Fi 6E när du parkopplar ett Wi-Fi-6E-aktiverad klientenhet (som en bärbar dator eller smartphone) och en WI-Fi-6E-aktiverade kopplingspunkten.

Till exempel, även om du har ett gäng Wi-Fi 6 enheter och en Wi-Fi-6E-aktiverad router, ingen av dina enheter kommer att kommunicera via Wi-FI 6E. De kommer alla att med hjälp av Wi-Fi 6 på den typiska 5 GHz eller 2,4 GHz-kanaler.

RELATERAT: 5 GHz Wi-Fi Är inte Alltid Bättre Än 2,4 GHz Wi-Fi

Vänta inte För Wi-Fi 6E…

I tekniken, det är alltid något nytt på horisonten. För Wi-FI på just nu, att Wi-Fi-6E.

Vissa Wi-Fi-6 enheter, som routrar, datorer, smartphones, är redan till salu. Många fler kommer att släppas i hela europa 2020. Wi-Fi 6 är inte en extremt stor uppgradering i form av hastighet, men det kommer att leda till snabbare Wi-Fi, mindre trådlös trängsel och kanske även längre batteritid för dina enheter.

Under tiden, Wi-Fi 6E är inte här ännu. Det finns ingen bestämd tidsfrist för när reglerna ändras, så att dessa enheter för att nå marknaden. Även efter att du kan köpa Wi-Fi 6E-aktiverade enheter, som är den största fördelen kommer att minska trängseln genom ytterligare trådlösa kanaler. Det är ett bra långsiktigt mål, men vi tror inte att det är värt att hålla utkik efter om du funderar på att uppgradera till Wi-Fi 6 redskap.

…Men inte Rusa för att Köpa Wi-Fi 6, Antingen

Naturligtvis, du behöver inte springa ut och köpa en ny Wi-Fi-6-aktiverad router idag. De flesta av de enheter som du har sannolikt inte har stöd för Wi-Fi 6 ännu.

Till exempel Apples iPhone 11 modeller har stöd för Wi-Fi 6, men äldre iPhone-modeller som inte gör det. Även Apples nya MacBook Pro-modeller släpps i slutet av 2019 inte inkluderar Wi-Fi, 6 stöd. Nya high-end Samsung telefoner som Galaxy S10 har Wi-Fi, 6 hårdvara, men de flesta Android-telefoner inte. Endast en handfull av PC-datorer har stöd för Wi-Fi-6. Det är mycket tidiga dagar för Wi-Fi-6.

Det finns en god chans att, under de närmaste åren, nya enheter du köper kommer i allt högre grad har Wi-Fi, 6. Men du kommer förmodligen inte att få Wi-Fi 6E på dessa enheter—bara för Wi-Fi-6. Det är bra. Wi-Fi 6E låter fint, men det är inte här ännu.

Observera att 6 GHz-bandet för Wi-Fi 6E är olika från 60 GHz-bandet, som WiGig kommer att dra nytta av. Wi-Fi 6E 6 GHz kommer att arbeta på samma sätt till Wi-Fi är 5 GHz, samtidigt som WiGig är perfekt för snabbare dataöverföring över kortare avstånd.

RELATERAT: Vad är WiGig, och Hur Skiljer Den sig Från Wi-Fi-6?

LÄS NÄSTA

  • “Hur Öppna EPUB-Filer på Windows-10 (Utan Microsoft-Kant)
  • “Vad Är Smishing, och Hur Skyddar Du dig Själv?
  • “Hur man Lägger till Egna Ringsignaler för iPhone från macOS Catalina
  • “Den Ultimata Guiden till Rengöring av Icky AirPods
  • “Microsoft Testar Annonser i WordPad i Windows 10