Wat Betekent “IANAL” Betekenen, en Hoe Gebruik Je Het?

0
286
Stokkete/Shutterstock

Hoewel het niet de meest gangbare afkorting op het internet, IANAL wordt soms gebruikt op websites als Twitter, Quora, en Reddit. Maar wat doet IANAL betekenen en waarom doen mensen zeggen?

Ik Ben Geen Jurist

IANAL is een internet initialism dat staat voor ‘ ik ben geen advocaat.” Het is meestal gebruikt door niet-advocaten die wil duidelijk maken dat hun juridische adviezen zijn geen juridisch advies. Deze duidelijkheid is belangrijk online, als je kunt gezicht rechtszaken of een vervolging voor het geven van juridisch advies (of advocaat) zonder een wet licentie. (Dat gezegd hebbende, het is zeldzaam voor niet-juristen om het gezicht van de werkelijke gevolgen voor het geven van informele juridisch advies.)

In sommige gevallen, IANAL wordt gebruikt door de werkelijke advocaten die willen om weg te geven pro-deo juridische adviezen zonder de vorming van een advocaat-cliënt relatie. Vallen in een online advocaat-cliënt relatie is niet alleen een ongemak, maar het kan ook illegaal zijn, zoals een advocaat kan niet bevoegd is tot het uitoefenen van het recht dat buiten hun staat.

IANYL en TINLA

“IANYL” is vergelijkbaar. Het staat voor “ik ben niet de advocaat.” Deze en gebruikt kunnen worden door iemand die wil om duidelijk te maken dat ze een advocaat, maar ze zijn niet het geven van professioneel juridisch advies of het aangaan van een advocaat-cliënt relatie met u.

Evenzo, “TINLA” betekent “Dit is geen juridisch advies.” Mensen gebruiken deze uitdrukkingen om duidelijk te maken dat ze niet het geven van professioneel juridisch advies online.

Doen Mensen Eigenlijk Zeggen IANAL?

Proxima Studio ‘ S/Shutterstock

IANAL is een zeer populair stukje internet jargon. De meeste mensen hebben nog nooit van gehoord, en het heeft niet veel gebruik buiten van Quora of Reddit s /r/legaladvice forum. Dus waarom is IANAL een ding?

Zo raar als het klinkt, IANAL is al sinds de late jaren ’80. Het was een semi-populaire uitdrukking op Usenet ARPANET, twee van de voorouders. Zoals het verhaal gaat, pre-internet advocaten bedacht IANAL om duidelijk te maken dat, hoewel ze waren het geven van juridische adviezen online, ze waren niet de uitoefening van een advocaat-cliënt relatie of die buiten hun bevoegdheid. (Het kan ook een losse verwijzing naar het “ik ben geen dokter, maar ik speel op TV” proto-meme’.)

Na verloop van tijd, de niet-advocaten op Usenet ARPANET en trok de IANAL bug. Het bleek een nuttige zin terwijl het hebben van verhitte discussies over verhuurders, autowrakken, of de politiek. IANAL kan worden gebruikt terwijl de invoering van een discussie (“IANAL, maar niet de homeopathie illegaal zijn?”) of terwijl het geven van uw mening over een juridisch onderwerp (“IANAL, maar je moet aanklagen voor smaad”).

Het is moeilijk om te zien hoe IANAL kan een nuttig initialism. Immers, het duurt slechts een seconde naar type uit, “ik ben geen jurist.” Dus moet je zelfs moeite met IANAL? En als je dat doet, zal iedereen weet waar je het over?

Mocht U Gebruik maken van IANAL?

Je moet altijd duidelijk maken dat je niet een advocaat, terwijl het geven van juridische adviezen online. Mensen kunnen behoorlijk beïnvloedbaar (of dom) online, en het zou een schande zijn als ze lezen uw casual meningen over echtscheiding als professioneel juridisch advies. Verkeerde voorstelling te geven van jezelf als een advocaat is illegaal, na alle.

Maar moet je zeggen IANAL? Zullen de mensen echt begrijpen waar je het over hebt, en zal ze moeite het zoeken naar uw raar internet lingo op Google?

Elnur/Shutterstock

In de meeste situaties, raden wij u duidelijk maken wat uw niet-advocaat status, met woorden die iedereen kan begrijpen. Je zou kunnen zeggen, “ik ben geen jurist”, of “Je moet praten met een advocaat voordat u uw casual juridisch advies. Deze zinnen slechts een tweede soort uit, en ze zijn een stuk makkelijker te begrijpen dan IANAL.

Er zijn een aantal situaties waarin IANAL kan nuttig zijn, maar ze zijn vrij specifiek. Je zou kunnen gebruiken IANAL in de header van een Reddit draad, bijvoorbeeld, of in een Tweet dat is duwen in de richting van de tekens. Maar zelfs in deze situaties, je kon duidelijk maken dat je niet op met een advocaat in het lichaam van uw Reddit draad of in een antwoord op je eigen Tweet.

Je krijgt niet zo veel gebruik van IANAL als je zou van TLDR of FWIW, maar het is een klassiek stuk van internet slang, dat is de moeite waard begrip. Dat gezegd zijnde, raden wij u vermijd het gebruik van IANAL, omdat de meeste mensen geen idee hebben wat het betekent. Als je wilt zeggen dat je niet een advocaat, dan moet u waarschijnlijk wel in normaal nederlands.

Door de manier, IANAL. Ik ben gewoon een tech schrijver en een kaart-dragende IANAL expert.

LEES VERDER

  • “Het Inschakelen van Twee-Factor Authenticatie en Beveiligde Uw Ring Account
  • “Het Instellen van een Wachtwoord, de Vervaldatum in Windows 10
  • “Het Gebruik van het which Commando uit op een Linux
  • “Het Aanpassen van Windows 10 Nieuws App
  • “Hoe Krijg ik de Grootte van een Bestand of Map in Linux