Thunderbolt 3 vs. USB-C: Vad är Skillnaden?

0
148
Barry Paterson/Shutterstock.kom

Nyare bärbara datorer ofta kommer lastat med en port som accepterar en vändbar kontakt och stöd för mycket snabb överföringshastighet. Vet du vad det är? Om du gissade Thunderbolt 3 eller USB-3.1 port, du har rätt, och däri ligger problemet.

Både dataöverföring protokoll använder samma kontakt, men deras potentiella användningsområden varierar. Det kan vara svårt att förstå skillnaderna mellan de två hamnarna och om din bärbara dator är packning ena eller det andra.

När du förstår skillnaden, men det är lätt att räkna ut vilken port som är vilken och hur man använder dem.

Vad Är Thunderbolt-3?

Thunderbolt-3 är en egen (för nu) data och video överföring protokoll som utvecklats av Intel. För att använda den, PC beslutsfattare behöver för att erhålla certifiering från Intel. Inte alla företag vill göra det.

Det är synd eftersom Thunderbolt-3 är otroligt snabb. Det är mycket snabbare än nuvarande maximala hastigheter för USB. Den aktuella top-version från USB är en USB 3.1 Gen 2, som klarar hastigheter upp till 10 Gigabit per sekund (Gbps). Det är bara en fjärdedel av den maximala hastigheten av Thunderbolt-3, som har en maximal kapacitet på 40 gbit / s.

Vad är Skillnaden Mellan Thunderbolt-och USB-3.1?

Intel

Innan vi kommer till vad Thunderbolt-3 kan göra jämfört med USB-3.1, låt oss tala om hur det ser ut. Både Thunderbolt-3 och USB-3.1 använda USB-Typ-C-kontakt och hamnen.

Att se skillnaden, Thunderbolt 3 portar, kablar och utrustning är vanligtvis märkta med en pil formad som en blixt. USB-portar kan också ha blixtar, men dessa betyda att USB-port kan laddningen små föremål såsom smartphones även när datorn är avstängd. Om det är Oväder 3 lightning bolt verkar som du ser ovan.

Nu, här är den kritiska punkten om Thunderbolt-3 och USB: EN Thunderbolt-3-port kan också fungera som ett USB-port, men USB-porten inte kan fungera som Thunderbolt-3.

Thunderbolt-3 har en “fallback” alternativ, där om det inte går att kommunicera med en ansluten enhet som en Thunderbolt-enhet, då den försöker USB-protokollet. När du använder USB, Thunderbolt-3 port är begränsad till USB-hastigheter på den anslutna enheten, inte blixtrande snabba hastigheter för Thunderbolt.

Thunderbolt hastigheter inte bara att du kan överföra en två-timmars 4K-video på en extern enhet, som mycket snabbare. Du kan också ansluta upp till två 4K-skärmar på 60 hz över DisplayPort. USB-3.1 Gen 2 har stöd för video samt i vad som kallas “Alt Mode” där du kan ansluta direkt till en DisplayPort-bildskärm HDMI är också möjligt. Dock, Alt-Läge är att det är en valfri funktion som Oem-företag har för att göra det möjligt. Thunderbolt-3, som jämförelse, stöd för video out of the box.

Med Thunderbolt-3, du kan även kedjekoppla upp till sex ytterligare enheter till din källa maskinen. Detta innebär att du ansluter enheter till Thunderbolt-3-port på din bärbara dator, och sedan kan du ansluta En enhet till enhet B och så vidare. Alla enheter måste vara att använda Thunderbolt-3. Om du använder en USB-3.1 enhet som Enhet C, till exempel, då daisy chain stannar vid den punkten.

Tänk också på att din bärbara dator kommer att behöva design och resurser för att handskas med alla de som är anslutna Thunderbolt-enheter. Seriekoppling används vanligtvis för att ansluta flera bildskärmar, men det kan också användas för att kedjan upp flera bildskärmar och externa hårddiskar ut en enda port.

Samsung stödjer kedjekoppling för skärmar med USB-3.1, men i allmänhet den här funktionen är inte så bra stöd som det är med Thunderbolt-3.

Slutligen, Thunderbolt 3 kan stödja PCIe-enheter som externa grafikkort bryggor, medan USB-3,1 inte. PCIe-stöd ger spelare möjlighet att vända en bärbar dator utan att mycket i vägen för grafik stöd till ett ganska bra spel maskin. Tricket är att datortillverkare måste stödja denna funktion i sina bärbara datorer som stöd för PCIe grafikkort är inte automatisk.

Vilka Datorer Som Har Thunderbolt-3?

Intel

Det enklaste sättet att se till att du får Thunderbolt-3 är att köpa en Mac. Apple sätter port på samtliga maskiner, inklusive bärbara datorer, stationära datorer och allt-i-en-situationer.

På Windows-sidan, om du vill ha en Thunderbolt-3-porten ur lådan, då du letar efter en bärbar dator. Några färdiga datorer stöd för Thunderbolt 3, men vanligtvis behöver du köpa ett expansionskort för att lägga till Thunderbolt-3 till en Windows-skrivbordet.

Bärbara datorer är en annan historia med väljer du (och ofta dyrare) modeller redovisade Thunderbolt-3 portar. Några exempel är Alienware M17, Asus ZenBook S UX391, och Lenovo ThinkPad X390 Yoga.

Vad är Framtiden för Thunderbolt?

Det är inte klart om Intel planer på att uppdatera Thunderbolt-till version 4, men framtiden för Thunderbolt 3 är mycket tydlig. Intels Thunderbolt-protokollet är som övergår i USB4. Specifikationen för USB4 tillkännagavs under sommaren 2019, med USB4 baserade produkter rullar ut på 2020 och 2021.

USB4 kommer att ha samma maximal överföringshastighet på 40Gbps som Thunderbolt-3, och samma möjlighet att visa video och daisy chain-enheter. När USB4 enheter att börja rulla ut, vi förväntar oss att Thunderbolt 3 kommer så småningom att försvinna.

Företag kan skapa enheter som är precis lika duktiga som Thunderbolt 3 utan tillstånd frågor från Intel. Stöd för Thunderbolt 3 är ett alternativ med USB4, vilket är goda nyheter för äldre enheter, men det finns ingen anledning att skapa nya Thunderbolt-3 enheter när USB4 är tillgängliga.

Slutligen kan vi se en värld där endast USB4 med sin Typ C-kontakt allenarådande, och ganska mycket allt kan bara ansluta genom att port, inklusive lagring, enheter, skärmar, nycklar säkerhet, och mer.

Naturligtvis, som i framtiden kommer förmodligen ta år att komma fram. Datortillverkare kommer sannolikt att fortsätta att innehålla standard USB-portar på bärbara datorer för att stödja äldre utrustning för både hem-och företagsanvändare utan behov av adaptrar.

Med att USB4-färgad framtiden så långt bort, det lönar sig ändå att veta skillnaden mellan en USB-Typ C-port och Thunderbolt-3.

RELATERAT: USB4: Vad är Annorlunda och Varför Det är viktigt

LÄS NÄSTA

  • “Hur säkerhetskopierar Din Kindle Höjdpunkter och Anteckningar
  • “12 Familj Teknisk Support Tips för Semester
  • “Hur att Dela en Levande Bild som en GIF till Twitter från Din iPhone eller iPad
  • “Som iphone Har Stående Läge?
  • “Vad Är Swappiness på Linux? (och Hur man Ändrar Det)