När Internet Uppfanns? 10 Fakta som Du Antagligen inte Visste

0
109

Internet har kallats den viktigaste uppfinningen i mänsklighetens historia. Vi är fortfarande i början av denna globala datanät, men det är redan förändrade allt om hur vi arbetar och bor.

Om det inte var för Internet, du förmodligen inte läsa det här just nu. Men hur mycket vill du egentligen veta om när Internet uppfanns? Även om du är tillräckligt gammal för att ha levt genom allt, mycket av denna fantastiska berättelse inte var känt vid den tidpunkten.

Så låt oss ta en promenad genom utveckling av denna fantastiska uppfinning och plocka upp några fantastiska fakta längs vägen.

Internet Var “Uppfanns” som ett Militärt Projekt

Även om människor tror att internet är det som ger dem memer och Netflix, det uppfanns för mycket allvarliga skäl – att hotet om ett kärnvapenkrig. Oron var som en enda bomb skulle kunna skära av kommunikation i hela landet. Så ett system som kan fortsätta arbeta även om stora delar av det funktionshindrade var en ganska hög prioritet.

En forskare vid namn J. C. R. Licklider som arbetade för MIT och ARPA (som nu kallas DARPA) kom upp med en idé om en “Galaktiska Nätverk” som skulle fortsätta att arbeta även om stora delar av det förstördes. ARPA gillade denna idé mycket! Så kan du tacka dem för att få hela internet bollen i rullning i första hand.

Information På Internet Levereras I Paket

När du tittar på ett Netflix-video eller skicka en e-post, all information delas upp i en mängd små info-paket. Dessa är var och en som skickas oberoende av varandra över de spindelnät som gör upp internet och sedan ihop igen i den andra änden, så att mottagaren kan förstå budskapet.

Detta är en grundläggande del i hur internet fungerar och det är också anledningen till att det kan stå emot störningar. Om några paket inte göra det, de kan skickas igen. Om en väg genom nätverket blockeras, paket helt enkelt ta en annan router.

Denna metod är känd som “packet switching”. Det uppfanns i 1965, bara tre år efter Licklider kom med sin Galaxy Nätverk idé. Men att nätverket slutade som heter “ARPANET” istället och paketförmedling gjort det möjligt.

Den Första Internet-Budskapet Var “LO”

LO? Varför skulle det vara det första meddelandet som skickas över ARPANET? Jo faktiskt, budskapet var tänkt att läsa “LOGGA in”, men bara de två första bokstäverna gjorde det till den mottagande datorn.

De två historiska bokstäver gjort resan från UCLA Stanford den 29 oktober 1969. Bara några månader efter att Neil Armstrong klev fot på Månen.

1969 Internet Bestod Av Bara 4 Datorer

Det är sant, ARPANET hade bara fyra datorer som är anslutna till varandra. Idag, ungefär hälften av människorna på jorden har tillgång till internet, med mer än en enhet per person ansluta till detta globala nätverk. Vi har kommit en lång väg.

“Internet” Är Kort För “Internetwork”

OK, ARPANET var verkligen inte internet ännu. Ordet “internet” är kort för “internetwork”. Med andra ord, internet är helt enkelt ett nätverk av nätverk.

De första handfull datorer var snabbt sällskap av andra människor som ville komma in på festen. Problemet var att ingen riktigt vet hur det ska hantera trafiken från så många potentiella datorer på en gång. Paketförmedling var rätt strategi, men det finns mer än ett sätt att växla ett paket.

Det var världens tuffaste trafikstockning, så hur var det löst?

Internet Har Sitt Eget “Språk”

För att lösa detta problem, en annan begåvad vetenskapsman vid namn Vinton Cerf kom upp med ett protokoll som han fantasifullt heter Transmission Control Protocol. Detta är i princip som ett språk som internet-enheter använder för att tala till varandra.

Cerf var inte klar och paras ihop med TCP IP – eller internet-protokollet. Varför hör man ofta uttrycket “TCP/IP”.

Tillsammans har dessa två protokoll som dikterar de regler som internet använder för att skicka paket över hela världen. Det är mycket smart och något storleken av internet skulle inte vara hanterbara utan det.

Webben Uppfanns 1991

Visste du att du är på “Web” just nu? Världen som helhet hade sin första kontakt med internet via World Wide Web. Det är “WWW” som används för att gå i början av webbadresser.

Webben skapat en bestående resurs som information, värd på datorer som kallas “servrar” som håller ihop permanent. Plötsligt internet gick från att vara ett sätt för forskare och andra människor som gör ett viktigt arbete för att dela information, att ett system som alla skulle ha nytta av.

Webben uppfanns av en fysiker som heter Tim Berners-Lee, som uppfann “hypertext” språk webben är byggd på, att hjälpa forskare att dela sin forskning. Om du vill ge honom ett besök gå över till hans Twitter-konto.

Faktiskt, det är Sir tim Berners-Lee till resten av oss, eftersom även Drottningen gillade Webben nog att knight honom.

Webben Och Internet Är Olika Saker

Massor av människor förväxlar World Wide Web, där du besöka webbplatser, med Internet i sig självt. Som ni nu vet från vad vi har sett ovan, internet uppfanns lång innan webbplatser funnits.

Webben är faktiskt ett program som körs på internet. Internet i sig är alla datorer, nätverk, hårdvara och internet-anslutna enheter som helhet. Tillsammans med det protokoll som talar om för dem hur de ska prata med varandra.

Det finns massor av andra saker som går att köra över internet också. Faktum är att de flesta saker som körs på internet är inte nätet alls.

Google Var Byggd På En Enkel Lösning

Medan Webben är bra, att hitta saker på nätet var inte så lätt i början. Om du inte visste det exakta webbadress, var du tvungen att använda en sökmotor, men den första sökmotorerna inte var något som Google eller Bing.

Så vad gjorde Google så speciell? Sök motorer på den tiden i princip anses webbsidor som hade många upprepningar av de sökord som är mest relevanta och viktiga. Att leda till massor av ganska hemskt resultat.

Googles första stora uppfinning var “PageRank”. Grundarna, Larry Page och Sergey Brin, har räknat ut att om du rankade sidor beroende på hur många andra sidor som är kopplade till dem, skulle du oftast kommit upp med de viktigaste och mest relevanta sidor på toppen av listan.

Idag har Google utvecklat PageRank till något mycket mer sofistikerade, men att en stor idé byggde den till den massiva internet företag det är idag.

PageRank Är Uppkallad Efter Larry Page

Det är en total slump att PageRank rankar webbsidor. Det är faktiskt döpt efter en av Googles grundare Larry Page.

Även Kyl – & Tv-apparater Kan du Använda Internet Nu

Idag, internet är inte bara används av personer som sitter vid datorer. Vi har nu något som kallas Internet of Things (IoT).

Detta är en samling av everyday enheter såsom bilar, vitvaror och allt annat du kan tänka dig som har internet-anslutningar inbyggda. De kan dela information med varandra och världen, så ditt kylskåp kan beställa mer mjölk när det börjar ta slut.

Det är fortfarande tidigt dagar för IoT, men din nästa apparat kan väl komma med mer smarta än du förväntar dig.