Når Ble Internett Oppfunnet? 10 Fakta Du Sannsynligvis ikke Vet

0
137

Internett har blitt kalt den viktigste oppfinnelsen i historien av menneskeheten. Vi er fortsatt i de tidlige dager av denne globale computer nettverk, men det er i ferd med å endre alt om hvordan vi jobber og bor.

Hvis det ikke var for Internett, har du sannsynligvis ikke ville være leser dette akkurat nå. Men hvor mye får du egentlig vite om når Internett var oppfunnet? Selv om du er gammel nok til å ha levd gjennom det hele, mye av denne fantastiske historien ikke var kjent på den tiden.

Så la oss ta en spasertur gjennom utvikling av denne fantastiske oppfinnelsen og plukke opp noen fantastiske fakta underveis.

Internett Ble “Oppfunnet” som et Militært Prosjekt

Selv om folk tenker på internett som ting som bringer dem memer og Netflix, det ble oppfunnet for svært alvorlige grunner – trusselen om kjernefysisk krig. Bekymringen var at en enkelt bombe kunne kutte kommunikasjon over hele landet. Så et system som kunne fortsette å arbeide selv om store deler av det ble deaktivert var en ganske høy prioritet.

En forsker ved navn J. C. R. Licklider som jobbet for MIT og ARPA (nå kalt DARPA) kom opp med en idé for en “Galactic Nettverk” som kan fortsette å arbeide selv om store deler av den var ødelagt. ARPA likte denne ideen veldig mye! Så kan du takke dem for å få hele internett ballen i første omgang.

Informasjon På Internett Kommer I Pakker

Når du ser en Netflix-video eller send en e-post, all denne informasjonen er delt opp i en rekke små info pakker. Disse er sendt uavhengig av hverandre på tvers av oppfinnelser som gjør opp internett og deretter sammen igjen i den andre enden, slik at mottakeren kan gjøre følelse av meldingen.

Dette er en grunnleggende del av hvordan internett fungerer, og det er også grunnen til at det kan tåle forstyrrelser. Hvis noen pakker som ikke gjør det, kan de sendes på nytt. Hvis en vei gjennom nettverket er blokkert, pakker bare ta en annen router.

Denne metoden er kjent som “packet switching”. Den ble oppfunnet i 1965, bare tre år etter Licklider kom med sin Galaxy-Nettverk idé. Imidlertid, at nettverket endte opp med å bli kalt “ARPANET” i stedet og pakke-switching gjort det mulig.

Den Første Internett-Meldingen Var “LO”

LO? Hvorfor skulle det være den første meldingen som sendes over ARPANET? Vel, faktisk, meldingen var ment til å lese “LOGG inn”, men bare de to første bokstavene gjort det til den mottakende maskinen.

De to historiske bokstaver gjorde reisen fra universitetet UCLA til Stanford 29. oktober 1969. Bare noen måneder etter at Neil Armstrong gikk fot på Månen.

I 1969 Internett Besto Av Bare 4 Datamaskiner

Det er sant, ARPANET hadde bare fire datamaskiner som er koblet til hverandre. I dag, om lag halvparten av alle mennesker på planeten har tilgang til internett, med mer enn én enhet per person koble til dette globale nettverket. Vi har kommet en lang vei.

“Internett” Er En Forkortelse For “Internetwork”

OK, ARPANET var egentlig ikke internett ennå. Ordet “internett” er en forkortelse for “internetwork”. Med andre ord, internett er rett og slett et nettverk av nettverk.

De første håndfull av datamaskiner ble raskt selskap av andre mennesker som ønsket å komme inn på festen. Problemet var at ingen egentlig visste hvordan å håndtere trafikken fra så mange potensielle datamaskiner alt på en gang. Packet switching var den rette tilnærmingen, men det er mer enn én måte å slå en pakke.

Det var verdens tøffeste trafikk jam, så hvordan var det løst?

Internett Har Sitt Eget “Språk”

For å løse dette problemet, annen kilde vitenskapsmann ved navn Vinton Cerf kom opp med en protokoll han oppfinnsomt kalt Transmission Control Protocol. Dette er i utgangspunktet som et språk internett-enheter bruker til å snakke til hverandre.

Cerf var ikke ferdig og sammenkoblet med TCP IP – eller internett-protokoll. Som er grunnen til at du ofte hører uttrykket “TCP/IP”.

Kombinert disse to protokoller diktere reglene som bruker internett til å sende pakker over hele verden. Det er veldig smart, og noe størrelse på internett ville ikke være overkommelig uten det.

Web Ble Oppfunnet I 1991

Visste du at du er på “Nett” akkurat nå? Verden som helhet hadde sin første kontakt med internett gjennom World Wide Web. Det er “WWW” som brukes til å gå på begynnelsen av web-adresser.

Web opprettet en vedvarende informasjon ressurs, vert på datamaskiner kalt “servere” som vil være koblet til permanent. Plutselig internett gikk fra å være en måte for forskere og andre folk gjør et viktig arbeid for å dele informasjon, til et system, alle ville finne nyttig.

Web ble oppfunnet av en fysiker som heter Tim Berners-Lee, som oppfant “hypertext” språk nettet er bygget på, for å hjelpe forskere med å dele forskningen sin. Hvis du ønsker å gi ham et besøk hodet over til sin Twitter-konto.

Faktisk, det er Sir Berners-Lee til resten av oss, siden selv Dronningen likte Web nok til ridder ham.

Den Web Og Internett Er Forskjellige Ting

Mange mennesker forveksler World Wide Web, hvor du besøker nettsteder, med Internett i seg selv. Som du nå vet fra hva vi har sett ovenfor, internett ble oppfunnet lenge før nettsteder har eksistert.

Nettet er faktisk en applikasjon som kjører på internett. Internett i seg selv er alle datamaskiner, nettverk, maskinvare og internett-tilkoblede enheter tatt som en helhet. Sammen med protokoller som forteller dem hvordan de skal snakke til hverandre.

Det er nok av andre ting som kan kjøres over internett, så vel. Faktisk, de fleste ting som kan kjøres på internett er ikke internett i det hele tatt.

Google Ble Bygget På Én Enkel Løsning

Mens Nettet er flotte, å finne ting på nettet var ikke veldig lett i den tidlige dager. Med mindre du visste nøyaktig web-adresse, vil du måtte bruke en søkemotor, men den første søkemotorer ikke var noe, for eksempel Google eller Bing.

Så hva gjorde Google så spesiell? Søkemotorer på den tiden i utgangspunktet anses som web-sider som hadde mange gjentakelser av søkeord som er mest relevante og viktige. Som fører til mange ganske forferdelige resultater.

Googles første store oppfinnelse var “PageRank”. Grunnleggerne, Larry Page og Sergey Brin, funnet ut at hvis du rangert sider i henhold til hvor mange andre sider som er knyttet til dem, du vil som oftest komme opp med de viktigste og mest relevante sidene på toppen av listen.

I dag har Google utviklet PageRank til noe mye mer sofistikert, men at en stor idé bygget det inn i den massive internett-selskapet det er i dag.

PageRank Er Oppkalt Etter Larry Page

Det er totalt tilfeldig at PageRank rangerer nettsider. Det er faktisk oppkalt etter Google co-grunnlegger Larry Page.

Selv Kjøleskap & Tv-er Kan Bruke Internett Nå

I dag, internett er ikke bare brukes av folk som sitter på datamaskiner. Nå har vi noe som kalles the Internet of Things (IoT).

Dette er en samling av hverdagen enheter slik som biler, hvitevarer og alt annet du kan tenke på som har internett-tilkoblinger bygget i. De kan dele informasjon med hverandre og verden, slik at kjøleskapet kan bestille mer melk når den begynner å kjøre lav.

Det er fortsatt tidlig for IoT, men neste apparatet kan godt komme med mer kløkt enn du forventer.