Wat Is Markdown en Hoe Gebruik Je Het?

0
239

Markdown is een eenvoudige syntaxis voor het opmaken van tekst als kop, lijsten, vet, enzovoort. Dit markup language is populair, en zeker je hebt apps die het ondersteunen. Hier is een korte inleiding op wat Markdown is, en hoe en waar u het kunt gebruiken.

Wat is Markdown?

Wanneer u tekst vet, cursief, genummerde lijsten, bullet points, kopteksten maken, enzovoort tekst, je bent het “opmaak” het. Markdown is een syntax—of, set van regels voor het opmaken van tekst op webpagina ‘ s.

Traditioneel worden voor het formatteren van tekst op webpagina ‘ s, mensen gebruikt Hypertext Markup Language, beter bekend als HTML. HTML is een lid van de familie van markup-talen, samen met eXtensible Markup Language (XML) en de Standard Generalized Markup Language (SGML).

Om tekst met HTML, zet je tags rond de tekst. Bijvoorbeeld, als u wilt, vetgedrukte tekst, typt u “<b> dit is een vette tekst </b>”.

Als uw web browser “leest” een web-pagina, interpreteert de HTML-tags en geldt de relevante opmaak. Wanneer het ziet “<b> dit is een vette tekst </b>”, dan begrijpt dat alles wat tussen de <b> en </b> tags moet worden weergegeven in vet. De browser verbergt ook de tags<b> en </b>).

HTML kan heel complex, met tientallen en tientallen tags, zoals <span>, <div>, <kbd>, <ol>, en vele anderen. Computers hebben geen problemen met het lezen van deze, omdat ze gewoon volgt u de syntaxis (de regels van HTML) en de opmaak die overeenkomt met de tags.

De tags maken het echter nogal moeilijk voor mensen om te lezen HTML en te begrijpen hoe de tekst eruit zal zien nadat de computer is uitgeschakeld. Het is niet heel “gebruiksvriendelijk” voor mensen die niet veel ervaring hebben met lezen.

GERELATEERD: Hoe u de HTML-Bron in Google Chrome

Markdown, aan de andere kant, is bedoeld “om zo gemakkelijk te lezen en eenvoudig te schrijven als haalbaar is.” John Gruber en Aaron Schwartz uitleggen waarom ze gemaakt Markdown in 2004 en een gids naar de syntaxis Gruber op de website.

Kortom, Markdown maakt het makkelijker om tekst voor web-pagina ‘ s omdat de tags zijn simpeler dan HTML en ze converteren naar HTML-automatisch. Dit betekent dat u niet hoeft te weten van HTML om iets te schrijven voor een web-pagina, omdat Markdown vertaalt uw tags in de HTML-code voor u.

Niet alle HTML-tags, maar, integendeel, de meest voorkomende opties voor opmaak.

Hoe Maak Je Gebruik Van Markdown?

Gebruik Markdown, u gewoon het toepassen van eenvoudige tags aan uw tekst. Bijvoorbeeld om tekst in cursief, plaatst u underscores rond het graag zo: _this tekst in italics_.

Hier zijn enkele andere voorbeelden van Markdown opmaak van de syntaxis gids:

Headers

# Dit is een H1

## Dit is een H2

###### Dit is een H6

Bullet Points

* Rood
* Groen
* Blauw

Genummerde Lijsten

1. Vogel
2. McHale
3. Parochie

De nadruk

*vet*
_italics_

Markdown zet *vet* en _italics_ aan de HTML-code <emphasis> tag, die, in theorie, kan worden geïnterpreteerd op vele manieren. U kunt bijvoorbeeld het bouwen van een app die interpreteert de <emphasis> tag als knipperende rode tekst. In de praktijk, echter, bijna elke toepassing (met inbegrip van elke web-browser) interpreteert het als *vet* en _italics _.

Er zijn ook varianten van Markdown—zoals CommonMark en GitHub Smaak Markdown (GFM)—maar deze zijn alle gebaseerd op de oorspronkelijke Markdown-specificatie. Varianten meestal gewoon uitbreiden van de standaard door opmaak toe te voegen tags de oorspronkelijke Markdown is niet voldoende.

Na de indeling van uw tekst, een applicatie om te zetten naar een HTML-bestand, dat gebeurt meestal automatisch. Bijvoorbeeld, README-bestanden in GitHub gebruik Markdown, en als ze er een .MD file extension, GitHub automatisch geconverteerd naar de juiste HTML-tags wanneer ze zijn gepubliceerd.

Dus, in de meeste gevallen hoeft u niet om dit zelf doen, maar als je dat doet, is er een Afwaardering hulpprogramma beschikbaar.

GERELATEERD: Wat Is GitHub, en waar Wordt Het Voor Gebruikt?

Waar Kunt U Gebruik Markdown?

Zoals we hierboven vermeld, kunt u gebruik Markdown op GitHub, maar ook op Reddit, StackOverflow, en andere websites. Als je ooit opgemaakte tekst in WhatsApp-berichten of Slack gesprekken, heb je het al gebruikt, omdat deze toepassingen maken gebruik van een (zeer kleine) deelverzameling van Markdown-tags om tekst op te maken.

Als je wilt leren Markdown, check out de oorspronkelijke Markdown syntax gids of een derde partij tutorial site. Het is gemakkelijk te leren, en het zal maken uw README-bestanden en Reddit of StackOverflow opmerkingen makkelijker voor anderen om te lezen.

LEES VERDER

  • “Wat Doet IIRC Betekenen en Hoe Gebruik Je Het?
  • “Het Gebruik van het dmesg Commando op een Linux
  • “Kan Mijn iPhone of iPad een Virus?
  • “Hoe Gebruik Je iPad als een Secundaire Beeldscherm Zonder Zijspan
  • “Wat Is een Wangiri of “One Ring” Telefoon Scam?