Vad Är en Wangiri eller “En Ring” Telefonen Bluff?

0
82
astarot/Shutterstock.kom

Hela dagen, konstigt utländska nummer har ringt din telefon. De är från ett land som du aldrig har besökt. Varje gång de siffror ändra något, gör det omöjligt att blockera dem. De ringer bara i ett par sekunder innan du hänger upp. Du är frestad att kalla dem tillbaka, men du bör inte—det är en bluff, och faller för det kan kosta dig dyrt.

En Ring att Härska över Dem Alla

Denna strategi, som kallas Wangiri Bluff, är beroende av din medfödda nyfikenhet. Många människor skulle instinktivt tillbaka ett missat samtal—även från en mystisk internationella nummer. Och repetitiv karaktär av bluff (det är inte ovanligt att få massor av missade samtal under en enda dag) lägger till intriger och tryck.

En liten smak av hur det är att vara en massa Wangiri samtal.

Vad händer om du grotta? Ditt samtal kopplas till ett dyrt betalnummer. Du är då tvingad till att stanna på linjen så länge som möjligt. Ju längre du håller på linjen, desto mer pengar de slutligen göra.

För att åstadkomma detta, scammers bygger på en blandning av social ingenjörskonst och psykologi. Vissa offer har rapporterat att höra att de har vunnit ett pris som oftast pengar—och uppmuntras att vänta på linjen att hävda det. Andra bara testa offrets tålamod genom att utsätta dem för att hålla musik utan andra incitament.

Wangiri bedrägerier har sitt ursprung i Japan. Begreppet i sig är Japanska för “en (ring) och skär.” Och som namnet antyder, är det en verkligt internationell bluff, med offer fördelade över världen. Varningar om den bluff som har dykt upp i STORBRITANNIEN, Kanada, irland och Nya Zeeland media, bland andra. I USA, FCC har varnat för konsumenterna om det.

Lägga till Wangiri bluff kosmopolitiska referenser är olika antal länder som dessa kallar sig ur. Enligt en 2018 artikel Där?, människor har rapporterat att ta emot en-ring samtal från att utveckla Afrikanska länder som Mauretanien, Liberia, Komorerna, och Tchad, samt små Pacific nationer, som Cook-Öarna och Nauru (befolkning 10,756).

Nauru, i fall du undrar. Robert Szymanski/Shutterstock.kom

Som sagt, du ska inte anta att alla Wangiri samtalet kommer från ett utvecklingsland. I början av månaden, tusentals BRITTISKA invånare (inklusive denna författare) bombarderas med falska telefonsamtal från Schweiziska telefonnummer.

Hur du Skyddar Dig

Slutligen, det finns bara ett sätt att skydda dig själv från detta bluff, och det är att avstå från att återvända samtal från nummer du inte känner igen, särskilt de från internationella nummer. Det är inte orimligt att anta att någon som snabbt vill tala om att du kommer att ha sina siffror som lagras i telefonens kontaktlista, eller kommer att lämna ett röstmeddelande eller skicka ett sms.

En annan vettig antagande: Om du har en massa mystiska missade samtal, är chansen att andra människor också. Googla på att antalet normalt kommer att visa dig om andra människor i den situationen, så att du kan bekräfta din misstanke om att det är en bluff.

Om du hittar dig själv upprepade gånger barraged med Wangiri samtal, men du kanske också vill överväga att ändra ditt telefonnummer och begränsa vem som får det. Telefonen bedragare ofta få telefonnummer från läckor data och marknadsföring databaser, både lätt erhållas genom lagliga och olagliga medel. Det är den förra som är mest relevanta för denna bluff.

Under de senaste åren har hundratals miljoner—och potentiellt miljarder—människor har hittat sina uppgifter som läckt ut på Internet som ett resultat av klumpiga säkerhetsrutiner. Tidigare i år, obehörig fått tillgång till en databas som tillhör ett företag, Människor Data Labs, som innehöll 1,2 miljarder poster. Dessa ingår e-postadresser, SSNs, och ja, telefonnummer.

Det är alltid en bra idé att koppla in dina uppgifter i Troy Hunt Har jag Varit Pwned för att se om du har utsatts för ett dataintrång. När du vet att den situation, du kan börja vidta skyddsåtgärder.

En annan vettig idé är att kontakta din telefonoperatör och be de sätta ett tak på hur mycket pengar du kan spendera på din plan. Om du av misstag butt-ring en av dessa Wangiri nummer, det kommer att begränsa dina förluster till en mer hanterbar mängd.

Och om du kan överväga att be din telefon nätet för att blockera alla utgående samtal till internationella nummer.

Slutligen, om du har en iPhone, den nya Tystnad Okänd Ringer alternativ i iOS 13 kan hjälpa till.

Om Du har Blivit Stungen

Vad händer om det värsta händer och du returnera Wangiri samtal? I den situationen, skulle jag verkligen uppmuntra dig att ringa din telefon leverantör och förklara situationen. En del nät, som Vodafone i STORBRITANNIEN kommer att återbetala alla kostnader till en beprövad bedrägliga nummer inom trettio dagar.

Du kan även hitta att vissa nätverk utan en uttrycklig Wangiri återbetalningspolicy att ersätta offren på goodwill grund. Detta är naturligtvis helt beroende på hur generös din telefon leverantör är känsla—och kanske din förmåga att snurra ett övertygande snyft historia.

Om de är ovilliga att återbetala avgifter, de kan vara villiga att låta dig sprida kostnaden för samtalet över flera månader, särskilt om du har kört upp en ovanligt stor faktura.

Slutligen, du bör rapportera dina erfarenheter till berörda myndigheter, som kommer att kunna undersöka. I USA, som FCC. I STORBRITANNIEN, bör du kontakta Åtgärder för Bedrägeri.

LÄS NÄSTA

  • “Vad Gör jag minns Menar, och Hur Använder Man Det?
  • “Vad Är Wiki och Hur Använder Man Det?
  • “Hur kan man Använda Kommandot dmesg på Linux
  • “Kan Min iPhone eller iPad för att Få ett Virus?
  • “Hur du Använder Din iPad som en Sekundär Mac-Skärmen Utan Sidvagn