Vad Gör Du Om Din Mac Blir Stulen

0
58

Med din Mac blir stulen kan verka som att slutet av världen, men det finns vissa åtgärder du kan vidta för att försöka få det tillbaka, eller att underlåta att göra en skadeanmälan. Låt oss ta en titt på vad du ska göra om din Mac går saknas.

Vidta Vissa Förebyggande Åtgärder Som Nu I Fallet Att Din Mac Blir Stulen

Efter att din Mac blir stulen, är det ofta för sent att göra mycket för att skydda dina data och din privata information. Detta innebär att du måste börja skydda dig själv nu som en försiktighetsåtgärd.

Fil Valv kan du kryptera din Mac hårddisk. Detta innebär att utan ditt lösenord, ingen som har din Mac kommer att ha tillgång till dina filer, om du inte har med aktiverad kryptering och någon har fysisk tillgång till enheten, de kan läsa dina filer. Det är verkligen viktigt att du aktivera FileVault på att hålla dina data privata.

Hitta Min Mac är vad som tillåter dig att spåra din Mac, låsa den och skicka ett meddelande, eller fjärradera det när den är stulen. Vi kommer att titta på det mer i detalj i ett ögonblick, men se till att aktivera det genom att gå till systeminställningar > iCloud och växling av “Hitta Min Mac” – alternativet.

På macOS, du kan lägga till ett meddelande till låsskärmen. Det finns en chans att din Mac inte var stulen och att en god Samarit kommer att lämna tillbaka den om de har ett sätt att kontakta dig. Lägg till ett meddelande med dina kontaktuppgifter och erbjuder en belöning till din låset skärmen för att göra det lätt för dem.

Tyvärr, mest stulna datorer är aldrig ses igen. Så att du inte förlorar någon prisade familjen foton eller viktiga dokument, bör du regelbundet säkerhetskopiera din Mac med Time Machine. Detta sätt, om din Mac inte blir stulna, åtminstone du inte förlorar någon data. Du bör också överväga att använda ett moln back up-lösning som Backblaze för en riktigt korkad lösning.

Med hjälp av Hitta Min Mac för att Låsa eller radera Din Mac

Eftersom din Mac inte har en GPS-chip eller en permanent dataanslutning, Hitta Min Mac inte alltid hitta din Mac på sätt som liknar funktionen kan med en iPhone. Den som har din Mac kommer att behöva ansluta den till Wi-Fi innan du kan använda Hitta Min Mac-funktioner som att låsa den eller permanent radera det. Dock, om du har tagit rätt försiktighetsåtgärder, detta innebär att de är kvar med en i stort sett värdelös, krypterade enheten att de kommer inte att kunna sälja och som, om de någonsin skulle ansluta den till Wi-Fi, kommer att meddela dig.

RELATERAT: Hur att Spåra, Inaktivera och radera en borttappad iPhone, iPad eller Mac

Huvud iCloud.com med hjälp av en webbläsare, logga in på ditt iCloud-konto, och välj sedan “Hitta iPhone” alternativet. Du kan också använda Hitta Min iPhone-app på en iOS-enhet.

Välj Mac du letar efter från listan.

Om det finns en plats tillgänglig, kommer det att visas. Annars kan du kolla på “Meddela Mig Om det Finns” – rutan för att få ett e-postmeddelande om Mac någonsin kommer online igen. Det är viktigt att notera, dock, att du bör aldrig försöka att hämta din Mac själv. Folk har dött för att få sina egna enheter tillbaka.

Annars du har tre alternativ:

  • Spela upp ett Ljud: Spelar ett högt ljud som är mest användbart om du bara har tappat bort din Mac någonstans i närheten.
  • Lås Din Mac: Låter dig fjärrlåsa Mac med ett lösenord för att visa ett meddelande med dina kontaktuppgifter. Låset varar även om tjuvarna försöker utplåna din Mac, så att de inte kommer att kunna installera macOS eller ens installera Windows på den. Om du erbjuder en belöning, det finns en chans att tjuvarna kommer också bara att returnera den och hävdar att de hittat den.
  • Radera Din Mac: Torkar alla dina personliga data från Mac. Du borde verkligen använda Låsa Din Mac, Radera Din Mac är egentligen bara användbar om du har lån utan säkerhet privata data som du vill ta bort. Det är bättre bara för att ställa upp FileVault innan din Mac går saknas.

Kontakta Polisen

Allvarligt, jag kan inte understryka detta tillräckligt. Försök inte att återställa din egen Mac. Istället kontakta den aktuella polisen och göra en stöldanmälan.

Beroende på hur och var din Mac har stulits, kan det bli mycket liten polisen kan göra. CCTV bilder är mycket mer användbar som bevis efter det att de har en misstänkt än som ett medel för att identifiera en okänd tjuv. Även om polisen kunde väl inte hjälpa, du kommer sannolikt behöva en polisanmälan för att försöka göra en skadeanmälan.

Kontakta Ditt Försäkringsbolag

Om du har din Mac försäkrade vid förlust eller stöld, kontakta ditt försäkringsbolag omedelbart. Du kommer sannolikt att behöva förse dem med polisanmälan och ditt kvitto för inköp för dem att börja behandla anspråk.

Även om du inte har din Mac specifikt försäkrade, alla kan inte vara förlorat. Många hem försäkringar täcker prylar som bärbara datorer, även när du tar dem utanför ditt hus. Gräva ut din hemförsäkring och ta en titt. Självrisken är sannolikt kommer att vara mycket högre än med en särskild försäkring, men du bör åtminstone fortfarande att få något tillbaka om din Mac är täckt.

Om du inte är i ditt hemland, din Mac också kan omfattas av någon försäkring du har. Återigen, hitta din politik och läsa igenom det finstilta. Kom ihåg, ditt kreditkortsföretag kan också erbjuda automatisk resa täckning. Självrisken kan vara hög och hävdar att gränsen låg, men det är åtminstone något.

Den sorgliga sanningen är att om din Mac-dator blir stulen, det finns en god chans att du inte kommer att se det igen. Förhoppningsvis kan du åtminstone göra anspråk på en god del av dess värde tillbaka från en försäkring. Och om inte, nästa steg är att kolla in vår guide om hur att spara pengar på Apples produkter.

LÄS NÄSTA

  • “Hur man kan Stoppa Microsoft Lag Från att Starta Automatiskt på Windows-10
  • “Vad är Modig Webbläsare, och Hur kan Det jämföras med Chrome?
  • “Var Är den Bästa Platsen för en Smart Högtalare i ett Rum?
  • “Google Är Döda Cloud Print i Slutet av 2020
  • “10 Sätt att Anpassa Din Slack Konto