Vad är Modig Webbläsare, och Hur kan Det jämföras med Chrome?

0
151

Det finns flera konkurrerande webbläsare än någonsin, med många serverar olika nischer. Ett exempel är Modig, som har en obotlig fokus på användarnas personliga integritet och kommer med ett radikalt omvärdera hur online reklam borde arbeta.

Modig är baserad på Chromium, öppen källkod som utgör grunden för Google Chrome. Men är det bra? Och för dem som använder Google Chrome, är det värt att byta till Modiga?

En Kort Historia av Modig

När Brendan Eich och Brian Bondy grundades Modig 2015, de ville ta upp vad de uppfattade som det största problemet med det moderna internet: påträngande reklam.

Reklam är bränslet som driver det moderna internet, vilket gör att webbplatser och digitala annonser för att tjäna pengar på sitt innehåll utan att ta betalt för varje artikel läsa eller varje video tittade på. Som sagt, Eich och Bondy tror att det har fått vissa ganska betydande nackdelar, med hänvisning till att de potentiellt integritetskränkande att skada arten av reklam trackers, liksom de negativa effekterna det har på den totala användarupplevelsen.

Modig är första utgåvan kom mitt i två signifikanta trender, som till sist definierade den nya webbläsaren.

Först cryptocurrency revolutionen var i full gång. Företag och privatpersoner—som den pseudonyma Satoshi Nakamoto—var att skapa en egen decentraliserad cryptocurrencies, som snabbt nådde miljarder dollar och börsvärdet. För det andra, ad-blockerande teknik till en mainstream. Av decenniet kommit halvvägs, miljontals människor att blockera annonser på nätet i alla webbläsare, stationära och mobila.

Modig var en av de första webbläsarna att även inbyggda annons och tracker-blockerare, utvecklingssprång gillar Opera. Det kom också med sin egen cryptocurrency, som kallas BAT (eller Grundläggande Uppmärksamhet Token), vilket möjliggör för användare att ersätta de platser och skaparna de vill.

I huvudsak, Modiga vill åter föreställa sig hur Internet fungerar och inte bara på en användbarhet nivå, men på en ekonomisk nivå. Det är en onekligen radikala vision, men du skulle inte förvänta sig något mindre, med tanke på dess grundande laget.

Brendan Eich är uppfinnaren av programmeringsspråket JavaScript och grundade Mozilla Foundation som har skapat den populära webbläsaren Firefox. Han har också kortfattat fungerat som fondens VD innan avgå efter en bitter kontrovers över hans politiska donationer. Brian Bondy är också ex-Mozilla, och tillbringade en tid vid utbildningens start Khan Academy.

Utöver det, Modiga är en ganska vanlig webbläsare. Som Edge, Chrome och Opera, den bygger på att Blinka rendering engine, vilket innebär att webbsidor ska fungera som du förväntar dig. Modig är också kompatibel med tillägg för Chrome.

För att Spåra eller Inte för att Spåra?

Den Modiga webbläsare kännetecknas av en oerhört patologiska fokus på användarnas integritet. Dess primära mekanismen för att leverera detta är något som kallas Modig Sköldar, som kombinerar traditionell tracker-blockering teknik, ihop med flera under-the-hood webbläsare konfigurationen tweaks. Denna funktion är aktiverad som standard, men användarna kan enkelt de-aktivera här bör det leda till att webbplatser för att bryta.

Som man kan förvänta sig, Modiga block trackers baserat på om de förekommer i flera offentliga blocklists. Utöver det som, att det också använder cloud-baserad maskin att lära sig att identifiera trackers som slunkit igenom nätet, i tillägg till webbläsare-baserade lösningar.

Modig Sköldar också krafter webbplatser använder HTTPS, där både krypterade och okrypterade alternativ som är tillgängliga. Genom att tvinga användare att använda en krypterad version av en webbplats, det gör det svårare för dem på ditt nätverk för att fånga upp och blanda sig med det innehåll som du besöker. Även om detta låter abstrakt, det är vanligare än du tror. Offentliga Wi-Fi-hotspots, som de som finns på flygplatser, rutinmässigt injicera sina egna annonser på webbplatser som besöks. Trots att uppgradera för att SSL inte är en mirakelkur mot alla säkerhet och integritet, det är en ganska betydande säkerhet uppgradera.

Separat från Sköldar, Modiga också har en inbyggd TOR browser. TOR gör det möjligt för användare att kringgå lokala censur — som den som sker på nationell eller på ISP-nivå — genom att dirigera trafik via andra datorer på sin decentraliserade nätverk.

Verktyget, som var finansierat av US Department of Defence, ofta används av oliktänkande som lever under auktoritära regeringar för att undkomma övervakning och censur. Både Facebook och BBC har en egen TOR – ” lök ” – platser för denna anledning. Något av ett tveeggat svärd, används det också av dåliga skådespelare — langare, hackare och andra kriminella att driva gratis från granskningen av brottsbekämpning.

Kommer Batty för BAT

Som nämnts, Modiga använder sina egna cryptocurrency, som kallas BAT, för givande webbplatser för innehåll som de uppskattar. Microtransaction-baserade dricks är inget nytt. Flattr banat väg för nästan ett decennium sedan. Vad är annorlunda om BAT är både genomförandet och skala.

Medan Flattr används traditionella fiat-baserade valutor (med det menar jag valutor som pund, dollar och euro), Flattr har sitt eget utbytbara (i huvudsak, konvertibla) cryptocurrency baserat på Ethereum blockchain. Och, som en webbläsare med vanliga ambitioner, Modig kan leverera detta koncept till miljontals människor.

Så, låt oss tala om hur det fungerar. För det första, det är helt valfritt. Användare kan välja att använda modig utan att ens röra BAT mikrobetalningar system. Som standard är det inaktiverat.

Om du bestämmer dig för att välja-i, kan användare köpa BAT genom en cryptocurrency utbyte, som Coinbase. De kan också tjäna på det genom att visa “personlig integritet-respekt” – annonser. I stället för traditionell banner-annonsering, dessa förekommer som push-meddelanden. Användare kan välja att avvisa en anmälan eller visa det i helskärmsläge.

Till skillnad från traditionell reklam nätverk, beräkningar för att avgöra vilka annonser för att visa att du har utfört på din egen enhet. Detta innebär att annonsören inte kan bygga en profil av dig och dina intressen.

Av alla annonsintäkter som Modig tar emot, aktier 70 procent med användare, för att hålla en 30-procentig andel. Det är också värt att notera att Modig reklam-program finns endast i en handfull länder, främst spridda över hela Europa och nord-och sydamerika, plus Israel, Indien, Australien, Sydafrika, Filippinerna, Singapore och Nya Zeeland.

När du har några BAT, kan du spendera det. Du kan välja att automatiskt bidra till specifika platser eller tips skaparna på ad hoc-basis. Du kan även tips enskilda tweets. När du öppnar Twitter via din webbläsare, Modig kommer att automatiskt lägga till en knapp i varje inlägg i ditt nyhetsflöde. Att trycka på att det kommer att öppna en drop-down-fönstret, där du bekräftar ditt tips.

De platser acceptera BAT inkluderar The Guardian, The Washington Post, och Skiffer, liksom populära tech publikationer som Android Police och Registrera dig. Modiga också planer på att tillåta användare att spendera sina belöningar för mer materiella belöningar: som hotellövernattningar, presentkort, och en restaurang kuponger. Vid tidpunkten för publicering, detta system är ännu inte tillgängliga.

Hur Modig man Jämför med Google Chrome?

Google Chrome kommandon majoriteten av webbläsaren på marknaden, med andra konkurrenter, inklusive Modig, släpande bakom. Oberoende siffror om Modiga antagande inte är lätt tillgängliga. Det visar inte på NetMarketShare eller W3Counter, som använder Chrome user-agent-strängen. I oktober, men företaget bakom Modig rapporterade åtta miljoner månatliga aktiva användare och 2,8 miljoner dagliga aktiva användare.

Samtidigt som pocket förändring i ett större ekosystem på Internet, det är ändå ganska imponerande för ett litet företag som försöker att störa en marknad som domineras av en liten handfull av väl förankrade aktörer, som Mozilla, Google, Microsoft och Apple.

Modig lovar att vara snabbare och mindre energikrävande än konkurrerande webbläsare, och det ger på detta. Vetenskapliga normer, plus mina egna anekdotiska erfarenheter, betala bevis på detta. Dessutom, när du öppnar en ny flik, Modiga visar hur mycket tid du sparat genom att använda det.

Det finns dock små förtretligheter som du kanske inte skulle få med andra webbläsare. Funktionalitet som levereras som standard i Krom, liksom förmågan att automatiskt översätta webbsidor, är endast tillgängliga via plugins.

Har du också ibland stöta på webbsidor som tvingar dig att “släppa” din sköld för att få tillgång till den. Och även om detta inte är Modig fel, det belyser det faktum att en stor del av den konventionella Internet är inte riktigt beredd att omfamna sin utopiska vision av hur innehållet bör mätas i pengar.

En Skön Ny Värld?

Ska du dike Google Chrome för Modig? Kanske. Det finns mycket att uppskatta om den här webbläsaren. Medan det är i allmänhet snabbt, det känns också extremt polerad. Jag uppskattar det faktum att det finns både ljusa och mörka teman och den lätthet som den gör det möjligt för användare att skydda sin integritet från cross-site trackers.

Men Modig är mer än en webbläsare. Det är ett uttalande om hur Internet ska fungera. Och medan de flesta människor kommer överens om att takten och omfattningen av online-spårning bör rullas tillbaka, många kan vara oense om cryptocurrencies är det bästa sättet att tjäna pengar på innehåll som på annat sätt finansieras av traditionella webbläsare reklam. Och är push notification-baserade annonser på skrivbordet verkligen en mindre irriterande form av reklam?

Slutligen, frågan är om du håller med Modiga strategi eller inte.

LÄS NÄSTA

  • “Var Är den Bästa Platsen för en Smart Högtalare i ett Rum?
  • “Google Är Döda Cloud Print i Slutet av 2020
  • “10 Sätt att Anpassa Din Slack Konto
  • “Hur att Hitta Data i Google Kalkylark med LETARAD
  • “Hur man kan Stoppa Din Disney+ Konto Från att Bli Hackad