Hur man Ändrar Google Docs Standardinställningar

0
108

Google Docs använder ett särskilt teckensnitt och radavstånd som standard. Denna guide visar dig hur du kan ändra standardinställningar i Google Docs, så att du inte manuellt byta ut de delar som på något bättre med varje nytt dokument.

Till exempel, när vi skapar ett nytt dokument i Google Docs, är teckensnittet till Arial, storlek ligger på 11, och radavståndet är satt till 1.15. Men vad vi vill ha, är att använda en 10-punkters typsnitt Calibri med dubbel-avstånd varje gång vi skapar ett dokument.

För att göra förändring, vi måste skapa ett par meningar eller ändra nuvarande och kära för att matcha de inställningar som vi vill. Efter det kan vi spara som specifik stil som standard.

RELATERAT: Den nybörjarguide till Google Docs

Anpassa Teckensnitt och Radavstånd

Öppna Google Docs, antingen öppna ett dokument eller skapa en ny, och skriva några meningar med hjälp av teckensnitt och radavstånd du vill ha. Markera meningar genom att klicka en gång i början eller slutet av texten och hålla ned musknappen tills du markera all text med ny formatering.

Med texten markerad, klicka på “Format” – fliken som finns på verktygsraden. Nästa, välj “Punkt Stilar” i drop-down menyn (1), följt av “Normal Text” – alternativet (2).

Välj “Uppdatering” Normal Text “Match” – alternativet (3) i den slutliga utbyggnaden menyn.

Klicka på “Format” – option (alternativ) igen följt av “Stilar Punkt.” Men den här gången, välj “Alternativ” i botten av en andra meny (2). Efter det, klicka på “Spara Som Min Standard Stilar” – alternativet på sista installation menyn (3).

Justera Standard Rubrik

Öppna ett dokument i Google dokument eller skapa en ny och skriv en rubrik med hjälp av teckensnitt och storlek du vill ha. Markera rubriken genom att klicka en gång i början eller slutet och hålla ned musknappen tills du markera all text.

Med texten markerad, klicka på “Format” – fliken som finns på verktygsraden. Nästa, välj “Punkt Stilar” i drop-down menyn (1), följt av en av åtta alternativ som spänner över “Titeln” till “Rubrik 6” (2). För detta exempel valde vi “Titeln”.

Välj “Update [Dina Specifika Val] för att Matcha” i den slutliga installation menyn (3).

Klicka på “Format” – option (alternativ) igen följt av “Stilar Punkt.” Men den här gången, välj “Alternativ” i botten av en andra meny (2). Efter det, klicka på “Spara Som Min Standard Stilar” – alternativet på sista installation menyn (3).

Nu, nästa gång du skapar ett nytt dokument i Google dokument, det kommer automatiskt till det nya sytles.

LÄS NÄSTA

  • “Var Är den Bästa Platsen för en Smart Högtalare i ett Rum?
  • “Google Är Döda Cloud Print i Slutet av 2020
  • “10 Sätt att Anpassa Din Slack Konto
  • “Hur att Hitta Data i Google Kalkylark med LETARAD
  • “Hur man kan Stoppa Din Disney+ Konto Från att Bli Hackad