Teckensnitt och webbläsartillägg Som Hjälper Personer med Dyslexi att Läsa på Nätet

0
150
G-Stock Studio/Shutterstock

Dyslexi är ett lärande tillstånd som kännetecknas av svårigheter med läsning och, i mindre utsträckning, på att skriva. Eftersom webben är full av texter, rätt typsnitt och tillägg kan göra att konsumera digitalt innehåll, mycket lättare för dem med dyslexi.

Teckensnitt

Bild med tillstånd från OpenDyslexic.org

Allt som är skrivet i ett digital format måste du använda ett teckensnitt. Oavsett om det är en Word-dokument, en webbsida, ett kalkylblad, undertexter på en video, eller alla ord som skrivs ner, är att de använder ett teckensnitt.

Personer med dyslexi ofta “se” bokstäver att byta platser, vänder tillbaka till fronten, smälter ihop, eller bara i allmänhet på att förändras på ett sätt som gör det svårt eller omöjligt att läsa. Rätt typsnitt kan hjälpa till att stoppa dessa problem, eller åtminstone mildra dem tillräckligt att behandlingen är möjligt.

Det är två stora namn i världen av dyslexi teckensnitt: OpenDyslexic och Typsnittet Dyslexie. Båda är populära, båda är gratis, och du kan installera en eller båda och använd dem när du vill.

Om du aldrig har installerat teckensnittet innan, vi har skrivit en guide som täcker Windows, Mac och Linux, och även en guide för iPads och iPhones. Efter att du har installerat teckensnitt, kan du ändra standardteckensnittet i din webbläsare, Word, PowerPoint, Excel, Outlook, och många andra appar som du använder regelbundet.

Om du vill veta mer om dyslexi-vänliga teckensnitt, inklusive andra alternativ, vetenskapen bakom läsbarheten av olika typsnitt, och mer, Läs & Stava har en omfattande artikel för dig.

Webbläsaren Tillägg för Chrome och Firefox

Så mycket av det moderna livet är medierad via internet att göra webbläsaren mer dyslexi-friendly är ett måste.

Helperbird

Den mest populära webbläsaren förlängning (baserat på nedladdningar) är Helperbird, tillgängliga för både Chrome och Firefox.

Helperbird har ett brett utbud av alternativ, inklusive att ändra teckensnitt till dyslexi-vänliga sådana som OpenDyslexic, ändra färger, text-till-tal -, färgton-overlay, och mycket mer.

Allt detta är bra grejer, men nackdelen är att Helperbird är gratis versionen innehåller bara några av alternativen. Om du vill ha alla funktioner som finns, det kommer att ställa dig tillbaka $4.99 en månad. Detta kan vara lätt värt det, eller du kanske känner det inte.

Om du vill ha ett gratis alternativ till Helperbird, måste du installera flera tillägg.

Teckensnitt

Det finns olika teckensnitt-ändra alternativ för Chrome och Firefox. För Chrome, Dyslexi Vänlig ändra teckensnitt till en dyslexi-vänliga font (OpenDyslexic eller Comic Sans), ger kontrasterande färger för udda och jämna punkterna, och lägger till en läslinjalen.

För Firefox, Mobil Dyslektiker ändrar teckensnittet till OpenDyslexic och inte gör något annat. Om du vill läsa en linjal i Firefox, prova Linjal. Detta innebär en enkel sak mycket bra: Det lägger till en linje under text som markören är på att hjälpa dina ögon att stanna på rätt linje.

Färg Förändringar

För färgförändringar, Midnatt Ödla för både Chrome och Firefox är din gå till förlängning.

Det kommer att låta dig ändra färger, färger, ljusstyrka, färgmättnad, kontrast, nyanser, och mycket mer. Det fungerar på något som du öppnar i din webbläsare, inklusive Pdf-filer.

Text-till-Tal

Den tredje större del av Helperbird funktionalitet för att ersätta en text-till-tal komponenter. För att du behöver Läsa Högt, tillgängliga för både Chrome och Firefox.

Detta open-source förlängning har flera manliga och kvinnliga röster, och låter dig styra hastighet och stigning av behandlingen. Det belyser också den text som man läser och kommer att läsa Pdf-filer som du kan öppna i din webbläsare.

Tillägget är gratis. Om du är orolig för det, säger in-app-köp finns tillgängliga, vet att dessa är till för människor som vill använda text-till-tal leverantörer av molntjänster som Google Wavenet, Amazon Polly, IBM Watson och Microsoft.

Om du inte vet vad det betyder, du kommer aldrig att använda dem, så oroa dig inte. Allt du behöver i denna app är gratis.

Om dessa inte är nog för dig, det finns ingen anledning att plaska ut på Helperbird, även om den fria versionen på sin egen kommer nästan säkert vara användbar.

Funktioner Inbyggda I Microsoft Kanten

Microsoft ‘ s Edge webbläsare direkt har flera funktioner för tillgänglighet, så att du inte behöver så mycket i vägen av extensions.

I alla Office-svit som inkluderar Edge—Microsoft har inbyggda Verktyg för Lärande som ger användare möjlighet att få innehållet uppläst. Dessa verktyg också möjligt för användare att justera inställningarna för att bryta upp ord i stavelser och ändra storlek på text och bakgrund färger.

Den främsta verktyg för lärande är vad Microsoft kallar “uppslukande läsaren.” Det är där text-till-tal, text storlek och avstånd, och tal att belysa är förutsatt. Du kan läsa om hur man använder det i Kanten här.

Allt detta låter bra i teorin, men i praktiken, det är ett påtagligt problem: Ingenstans i Kanten gör det förklara hur man stänger av alla funktioner på. Det enda undantaget till detta är en “Läsa Högt” i huvudmenyn. Det visar på text-till-tal; för att komma åt alla andra verktyg du behöver för att klicka på Ctrl+Skift+R för att sätta Kanten i “läsläge”, som visar ett verktygsfält alternativ.

Härifrån kan du göra saker som att slå på linje fokus, ändra bakgrundsfärg, ställ in font avstånd och använda grammatik verktyg för att bryta upp ord i stavelser och markera ord för att visa om de är substantiv, verb eller adjektiv.

Allt detta är bra saker, och Microsoft ska få beröm för bland annat det som standard. I stället, det är dolda bakom ett kortkommando som ingen skulle någonsin få veta om det utan att bli tillsagd. Men låt oss fokusera på det positiva här: Kanten ger god tillgänglighet verktyg som standard och gratis, utan att du behöver något tillägg.

Funktioner Inbyggd I Safari

Safari använder din Mac ‘ s inbyggda text-till-tal-funktion. Det ger också en Läsare anser att skalar bort ovidkommande ljud och låter dig ändra teckensnitt, teckenstorlek och bakgrundsfärg (men endast i vit, svart, grå, eller sepia).

Denna funktion är definitivt bättre än ingenting, men det är inte lika bra som Kant. Vi var också svårt att hitta en enda dyslexi-vänliga tillägg till webbläsaren Safari, för att inte tala om något som skulle kunna matcha upp till Helperbird eller Midnatt Ödla.

Dock, om du har en iPad eller iPhone, det finns ett alternativ. ER Webbläsare har utformats särskilt för att tillgodose dyslexi och visuell stress och låter dig ändra teckensnitt (för att OpenDyslexic, Arial, Verdana, eller andra), teckenstorlek teckenavstånd och hemsida bakgrund färger.

Det är inte en fullfjädrad webbläsare som Safari, Chrome eller Firefox, men för enkel läsning, det kommer att ge dig en bättre funktion än Safari. Med tanke på alla alternativ, vi skulle rekommendera att använda Chrome, Firefox, eller Kant i stället för en alternativ webbläsare.

LÄS NÄSTA

  • “Hur man Använder curl för att Ladda ner Filer Från kommandoraden i Linux
  • “Hur Kan Min ISP Säger jag Använder BitTorrent?
  • “Hur man Ställer Upp en Smart Garage
  • “Vad Gör “TBH” Innebär och Hur Använder Man Det?
  • “Hur Konverterar man Lever Foton, Videor eller Gif-bilder på Din iPhone