Hur Kan Min ISP Säger jag Använder BitTorrent?

0
43
Pixabay

Många människor har rapporterat att få information från sina leverantörer när du laddar ner filer via torrents. Hur har din ISP vet? Det är alla i hur BitTorrent fungerar. BitTorrent är ett mycket mindre anonym än det kan verka vid en blick.

Hur Torrents Fungerar?

En nedladdning från internet innebär att ta emot data från en annan server. Bortsett från den första ansökan som du skickar ut för att få filen, de flesta nedladdningar är en enkelriktad gata. Du får data från en central server, och du behöver inte skicka ut något från din server. Laddar upp webbsidor, titta på videor online, och ladda ner spel på Steam allt arbete på detta sätt.

Men om alltför många IP-adresser ladda ner från samma server samtidigt, det kan bli igensatta och orsaka ett dopp i nedladdningshastighet.

Torrents skiljer sig från den typiska internet downloads eftersom de följer ett peer-to-peer-protokoll. En torrent “swarm” är en grupp av IP-adresser samtidigt ladda ner och ladda upp en fil. I stället för att bara hämta en fil från en server någonstans, kan du också ladda upp delar av det till andra människor. På grund av denna ständiga process av utbyte, en fil associerad med en torrent ofta nedladdningar betydligt snabbare än en vanlig ladda ner.

BitTorrent används ofta för piratkopiering. Men det finns många legitima användningsområden för torrenta. Eftersom de kan vara pausad återupptas, och delas upp i mindre delar, de är perfekta för att ladda ner stora filer, till exempel spel, program, plugin pack-versioner och uppdateringar. De är också ett vanligt distributionssätt för gratis musik och videor.

RELATERAT: Hur BitTorrent Fungerar?

Vad Din ISP Kan Se

Malte Lu/Pexels

Din internet service provider kan inte direkt berätta om du använder BitTorrent, inte heller kan de berätta vad du laddar ner på det. De flesta torrent-klienter har någon form av kryptering, vilket gör det svårare för Internetleverantörer (och din router) för att sätta fingret på att BitTorrent-trafik. Det finns dock några sätt som de kan berätta för att du använder BitTorrent för att ladda ner något.

Ladda ner torrents visar på något mycket uppenbart användningsmönster, som flera samtidiga ladda upp bäckar och många olika TCP – (transmission control protocol) anslutningar, eftersom du kommunicerar med många IPs på samma gång. Om din ISP är aktivt försöker att upptäcka torrent använda, de kommer mest troligt att kunna berätta.

Ett annat sätt de kan göra det är genom att upphandlande tredje parter att övervaka grupper av torrents, och kontrollera om en IP-adress enligt dem visar upp på listan över användare i den svärm.

Men de flesta Internetleverantörer inte har ett direkt intresse i att stoppa dig från att använda torrents. Den främsta anledningen till att de skulle uppmärksamma är att torrents konsumerar en hel del bandbredd, men med ökningen av höghastighetståg trådbundna anslutningar, detta är ett mindre problem än det brukade vara. Men vissa leverantörer såsom WiFi ISPs-och mobila nät kan gasen (långsam) din anslutning om du laddar ner stora filer med torrents.

Media Företag och Upphovsrättsskyddade Filer

Så om Internetleverantörer inte bryr sig om att du använder deras tjänst för att ladda ner filer via BitTorrent, varför människor får brev som säger åt dem att sluta med det?

Om du laddar ner en torrent, du kan se varje IP-adress som du är ansluten till. Det är därför många medieföretag och stora upphovsrättsinnehavare gå med i den svärm av populära torrents av deras innehåll som har varit piratkopior. Att de sedan extrahera listor över IP-adresser som de vet är att ladda ner filen och sortera dessa listor genom ISP.

De kan sedan skicka meddelanden till internet-leverantörer att dessa IP-adresser under dem finns att ladda ner piratkopierat material. Din INTERNETLEVERANTÖR skickar då ett meddelande till er, talar om att de vet att du använder BitTorrent och ber dig att stoppa piratkopiering. Om du upprepade gånger gör det, kommer din internet kan få skära av eller värre, upphovsrättsinnehavaren kan stämma dig. Detta är särskilt sant om en media koncern äger din ISP.

Det är liten eller ingen risk för att få en av dessa bokstäver om allt innehåll som du laddar ner via torrents är lagligt. Många legitima program bärraketer använda en torrent-protokollet för att göra att ladda ner deras programvara uppdateringar snabbare.

Gör Vpn Dölja Min Torrent Använda?

Vpn-anslutningar eller Virtuella Privata Nätverk kan du ansluta till ett annat nätverk online på distans. När du ansluter till en VPN, IP-adress och läge döljs bakom nätverket du är ansluten till. Många människor använder Vpn för att surfa på internet på ett säkrare sätt eller att få tillgång till region-låst innehåll.

När du laddar ner en torrent via en VPN, det verkar som om den nya IP-adressen är den inbördes. Dock, inte alla Vpn-anslutningar är skapade lika. Gratis Vpn oftast är extremt långsam och har inkonsekventa anslutningar, vilket gör dem otillförlitliga för att ladda ner stora filer. En betald VPN ger mycket bättre säkerhet, och hastigheter är ofta nära din faktiska internet-anslutning plan.

Du bör också notera att för de flesta BitTorrent klienter, torrents fortsätta att ladda upp eller “frö”, även efter att du är klar att ladda ner filen. Om du koppla från VPN-anslutningen innan du stoppar torrent från sådd, din aktuella IP-adress visas på listan av kamrater.

RELATERAT: Vad Är en VPN -, och Varför Skulle jag Behöva En?

LÄS NÄSTA

  • “Hur man Ställer Upp en Smart Garage
  • “Vad Gör “TBH” Innebär och Hur Använder Man Det?
  • “Hur Konverterar man Lever Foton, Videor eller Gif-bilder på Din iPhone
  • “Hur man Ändrar Lösenord på Linux
  • “Varför Ska Du inte Använda Din Webbläsares Password Manager