Is mac os UNIX? (en Wat Betekent Dat?)

0
138
Razvan Franco Nitoi/Shutterstock

Is mac os UNIX of gewoon Unix? Of is het Unix-like? We antwoord op de nooit eindigende debat en het verklaren van standaarden zoals POSIX en de SUS langs de weg.

macOS: UNIX of Niet?

Dit onderwerp roept een aantal verschillende vragen. Wat is de afkomst van macOS? Hoeveel van die erfelijke materiaal is nog steeds aanwezig in de huidige macOS, en maakt het uit? Voordat we kunnen beginnen met het beantwoorden van de vraag of er iets is UNIX -, Linux-of Unix-achtige, we moeten comfortabel zijn met wat deze termen betekenen. Wie beslist als er iets is Unix of linux, en welke criteria gebruiken ze?

Laten we beginnen bij het begin.

Unix is gemaakt vijftig jaar geleden in de Bell Labs, een research en development bedrijf in eigendom van AT&T. Fast-forward naar 1973 en Versie 4 van Unix, die werd geschreven in de programmeertaal ‘C’. Dit maakte het besturingssysteem veel meer draagbare en gemakkelijker te dragen aan verschillende hardware platforms. In dat zelfde jaar, Ken Thompson en Dennis Ritchie, twee van de kern Unix architecten, presenteerde een paper op een congres over de besturingssystemen. Meteen kregen ze verzoeken om kopieën van het besturingssysteem.

Gebonden aan de toestemming van decreet dat dateert van 1956, AT&T had te schuwen “elk bedrijf andere dan de inrichting van de common carrier communicatie diensten.” Unix niet in aanmerking komen als iets AT&T zou kunnen profiteren van. Het bedrijf deed iets opmerkelijk voor die tijd: verspreid Unix als source code met een liberale licentie. Kleine kosten gedekt zijn de verzendkosten en verpakking en een “redelijke royalty’ s.”

Een Proliferatie van Unices

Omdat Unix werd verstrekt “as-is” het kwam zonder ondersteuning. Als een resultaat, een Unix gemeenschap begon te fuseren om de leden te helpen, en de patch en het verlengen van Unix. Dus, kan je de source code, wijzigen en ondersteuning krijgen van de gemeenschap. Dat heeft een bekende ring. Verschillende smaken Unix begon te verschijnen, aangepast en bijgestuurd aan de organisatie die het werk doen.

Bob Fabry, een computer science professor aan de universiteit van Berkeley, stond op het programma comité voor de 1973 Symposium over besturingssystemen Principes. Hij luisterde naar een presentatie van Thompson en Ritchie, het recht De UNIX Time-Sharing Systeem.

Fabry verzocht een kopie van het besturingssysteem, en, in 1974, Unix was geïnstalleerd op een PDP – /11 op de Computer science Research Group (CSRG) aan de universiteit van Berkeley. Aanzienlijk, Ken Thompson een jaar is er, werken aan wat al snel werd de universiteit van de eigen smaak van Unix. Kopieën van de UC Berkeley veranderingen en toevoegingen werden uitgedeeld en werd bekend als de Berkeley Software Distribution (BSD). Uiteindelijk, deze werd distributies van een volledige Unix-systeem, nog steeds bekend als BSD. Versie nummers, zoals BSD 4.2, noemt de verschillende releases.

In 1984, AT&T werd vrijgelaten uit de vernauwingen van de 1956 instemmingsbesluit en kunnen op de markt brengen van haar besturingssysteem goed. Het opgenomen BSD-code, zoals TCP/IP, vi, en de C-shell, csh. Zelfs met deze kruisbestuiving en samenwerking, er waren problemen met de licentie. BSD opgenomen AT&T code, die was niet open-source, maar de BSD-elementen.

Een versie van het BSD-zonder AT&T code werd ontwikkeld om rond deze problemen. Als de AT&T-code werd verwijderd, hoewel, ongeveer 20 procent van de kernel ontbrak. William Jolitz schreef de ontbrekende delen, en die versie van Unix werd uitgebracht als 386BSD. De 386BSD project tot stilstand gekomen, maar in 1993, de bron code base gaf aanleiding tot de NetBSD en FreeBSD projecten.

Dat is gezien ons een stuk van de puzzel: FreeBSD.

NeXTSTEP

Nadat hij werd ontslagen bij Apple, Inc. in 1985, Steve Jobs de oprichter van een bedrijf genaamd Volgende, Inc. Om een besturingssysteem voor het werkstation product lijn, Volgende ontwikkelde NeXTSTEP. Het BSD gebruikt als een codebase maar introduceerde een geheel andere kernel.

Volgende gebruikt een aangepaste versie van de Mach microkernel en 4.3 BSD te vormen NeXTSTEP, dat is het tweede deel van deze puzzel. Mach was ontwikkeld aan de Carnegie Mellon te vergemakkelijken onderzoek naar verdeeld en parallel computing. Het onderzoeksteam gebruikte BSD als het operating systeem en het vervangen van de kernel plaats van het schrijven van hun eigen besturingssysteem.

XNU

In 1996, Apple, Inc. gekocht Naast, Inc. en daarmee verworven NeXTSTEP. Apple begonnen met de ontwikkeling van het operating systeem dat eindelijk zou macOS door middel van Mac OS X. Het is een upgrade van de Mach kernel en deze vervangen door de meer geavanceerde versie van het Open Software Foundation ontwikkeld en gebruikt in de OSF/1 besturingssysteem. Apple heeft ook bijgewerkt het BSD componenten met het bijgewerkte en verbeterde versies van de FreeBSD distributie.

Apple bracht elementen van de BSD kernel terug in de Mach kernel. Het ontwikkelde ook een hybride kernel dat de gecombineerde kenmerken van beide monolithische en microkernel architecturen.

De I/O Kit, die Apple ontwikkeld gebaseerd op NeXTSTEP is DriverKit, was ook inbegrepen. Dit maakte het mogelijk om drivers toe te voegen aan een kernel zonder te wijzigen op elk moment.

XNU is het derde deel van de puzzel.

De POSIX-en SUS Normen

In 1996, twee normalisatie—X/Open en Open Software Foundation—samengevoegd tot De Open Groep.

The Open Group is de certificerende instantie voor de UNIX-merk. In andere woorden, het heeft te rubber-stempel uw systeem voldoet aan de normen voordat je kunt spreken van UNIX. UNIX in hoofdletters is de badge van de naleving.

Dus, de categorieën zijn als volgt:

  • Unix: Een familie van besturingssystemen. Deze familie omvat zowel UNIX en Unix-achtige operating systemen.
  • UNIX besturingssystemen: Deze zijn gecertificeerd als compatibel met de normen.
  • Unix-achtige besturingssystemen: Deze kijken en te bedienen, zoals Unix, maar nog niet zijn gecertificeerd als compatibel.

Het is heel goed mogelijk, natuurlijk, sommige besturingssystemen in de “Unix-achtige” categorie kan worden getest morgen en vond voldoet. Deze zijn effectief UNIX nu, maar ze kunnen alleen worden gecategoriseerd als Unix, want ze hebben nog niet de rubber-stempel.

Er zijn twee normen voor het certificeren van UNIX: POSIX-en Single UNIX Specification (SUS). SUS is een superset van de POSIX. Zo kan er iets worden POSIX-compliant is, maar dat maakt het niet UNIX. Echter, als er iets is SUS-conform is, het is een UNIX.

POSIX en de SUS in de vorm van grote verzamelingen documenten (ongeveer 3700 pagina ‘ s). Zij bepalen de werking en het verwachte gedrag van elk aspect van een compatibele UNIX-systeem. Alles van asynchrone en synchrone I/O, de scripting interface en user-level programma ‘ s worden gecatalogiseerd en gedefinieerd.

De normen definiëren applicatie-interfaces en run-time gedrag, maar ze niet dicteren hoe ze worden geïmplementeerd.

Dus, Is mac os UNIX?

Het antwoord is ja.

U kunt traceren zijn afstamming terug door FreeBSD te BSD, en vanaf daar terug naar de Unix gedistribueerd door Bell Labs voor de licentievergoeding toename van AT&T.

Maar dat maakt niet uit.

Als je het schrijven van een operating systeem van scratch nu, zolang het voldoet aan de eisen van de SUS, wordt het beschouwd als een UNIX-systeem. En het maakt niet uit hoe u te implementeren. XNU de kernel in het hart van macOS is een hybride architectuur. Het combineert de Apple-code met delen van de Mach-en BSD-kernels.

Maar dat maakt ook niet uit,. Wat van belang is, is het voldoet aan de eisen van de normen waartegen het is gemeten.

De BSD deel van de XNU kernel biedt de POSIX application programming interfaces (zoals de verschillende API en BSD system calls). Het houden van dat element van de BSD kernel intact binnen XNU is de sleutel tot het verkrijgen van de certificering als een UNIX. Het staat XNU te spreken conform en compatibele UNIX-de rest van het systeem.

macOS is een UNIX-03-compatibel besturingssysteem gecertificeerd door De Open Group. Het is sinds 2007, te beginnen met MAC OS X 10.5. De enige uitzondering was Mac OS X 10.7 Lion, maar de naleving werd herwonnen met OS X 10.8 Mountain Lion.

Vermakelijk, net als GNU is een afkorting voor “GNU’ s not Unix”,” XNU staat voor “X is not Unix”.

LEES VERDER

  • “Het Installeren van een Slimme Sluiting
  • “Hoe Gebruik je Meerdere Beeldschermen aan Je Mac
  • “Het Wijzigen van de Standaard-Shell Bash op macOS Catalina
  • “Hoe Windows 10 de “Reset Deze PC” Heeft Gekregen Krachtiger
  • “Waar Zijn iTunes-Functies in macOS Catalina?