Hur macOS Catalina Nya säkerhetsfunktioner Arbete

0
229
Issarawat Tattong/Shutterstock.kom

macOS Catalina introducerar nya säkerhetskontroller. Till exempel, apps är nu krävs det att be ditt tillstånd innan du får åtkomst till delar av den enhet där dokument och personliga filer hålls. Låt oss ta en titt på vad som är nytt för säkerhet i Catalina.

Vissa program Kräver Åtkomst till Dina Filer

Appar nu måste begära tillstånd för att få tillgång till vissa delar av ditt filsystem. Detta inkluderar ditt Dokument och mappar på Skrivbordet, din iCloud Hårddisk, och varje extern volymer som för närvarande är anslutna till din Mac (inklusive usb-minnen, minneskort och så vidare). Detta är den förändring som har varit att få de mest rubriker.

Apple har drivit tillstånd-baserad åtkomst för en stund på iOS, och vi ser att flera av dessa säkerhetsregler gör sin väg in i macOS. När du först uppgradera till Catalina, detta kan resultera i en snöstorm av tillstånd begäran dialogrutor. Detta har lett till att vissa jämför funktionen Windows Vista full-screen säkerhetsmeddelanden (men i verkligheten är det långt ifrån lika flagranta).

Ur säkerhetssynpunkt, det är en förändring som välkomnas, men det kan ta lite tid att vänja sig. Inte varje app kommer att begära tillgång till, antingen. I våra tester vi kunde öppna och spara filer med hjälp av wiki redaktör Typora, men navigera till mappen Dokument i Terminalen med hjälp av cd ~/Documents/ kommando föranledde en begäran om tillstånd.

Bege dig till systeminställningar > Säkerhet och Integritet > Sekretess och klicka på “Filer och Mappar” för att se alla appar som du har begärt. Du kan också ge tillgång till hela din disk genom att klicka på “Full Åtkomst till Disk.” Observera att vissa appar, till exempel duplicate file finders, kommer att kräva att du ger tillgång till hela din hårddisk med hjälp av den här menyn.

Att göra förändringar, för det första, klicka på lås-ikonen i det nedre vänstra hörnet av fönstret, sedan in ditt admin-lösenord (eller använd Kontakt-ID om du har en fingeravtrycksläsare). Du kan markera sedan kryssrutan bredvid appen i fråga att bevilja åtkomst.

Ingång Övervakning, Tv-Inspelning, och Safari

Hårddisken är inte bara att ändra behörigheter i macOS Catalina. Apple kräver nu att appar be om tillstånd för att logga in tangentbordet och gör tv-inspelningar. Hittar du alternativ för var och en av dessa under “Input Övervakning” och “Tv-Inspelning” i systeminställningar > Säkerhet och Integritet > Sekretess.

Ingång Övervakning hänvisar till någon text som indata som inte hanteras av operativsystemet, precis som “Tillåt Fullständig Åtkomst” – inställningen på iOS för tredje-parts tangentbord. Detta kan hjälpa till att skydda mot keyloggers. Tv-Inspelning begränsningar blockera appar från inspelningen något på din skärm utan tillstånd. Denna begränsning påverkar appar som Apple ‘ s egna QuickTime Player, som uppmanar dig att “Öppna System Preferences” klicka på låset för att godkänna ändringar och sedan manuellt bevilja tillstånd.

I Safari, du kommer också att bli ombedd att tillåta eller avvisa en begäran att hämta filer från specifika domäner eller att dela din skärm. Du kan finjustera dina val genom att starta webbläsaren och sedan klicka Safari > Inställningar > Webbplatser. Du permanent kan ge tillstånd, förneka direkt, eller för att förmå webbplatsen att fråga dig varje gång du använder den medföljande kontroller.

macOS Är Nu Lagrad på en Separat Disk Volym

Under installationsprocessen för macOS Catalina, ditt huvudsakliga system volym är uppdelad i två: en skrivskyddad volym för core-filer system (operativsystem) och en annan volym för data som gör det möjligt att både läsa och skriva. Du behöver inte göra något; installationsprogrammet tar hand om det åt dig.

Detta ställer alla operativsystem är mest viktiga filer i en enda read-only-volym som inte kan ändras genom att du eller någon av dina appar. Du kommer inte att kunna se den andra volymen om du inte öppna skivverktyg. I sidofältet, bör du hitta två volymer—en vanlig gammal “Macintosh HD” (operativsystem) och en “Macintosh HD — Data” för allt annat.

Denna förändring är något som de flesta användare kommer inte att märka. Det påverkar inte hur din dator körs på en dag-till-dag-basis, och den enda gången bara läsa volymen kommer att påverkas av allt är när du uppdatera din Mac. Allt du behöver veta är att den förändring som gör det ännu svårare för oseriösa program för att skada den del av hårddisken där operativsystemet är mest känsliga uppgifter bevaras.

Gatekeeper Blir en Effekt Upp

Gatekeeper är en teknologi som steg i när du försöker köra ett program som inte är från Mac App Store och har inte undertecknats med hjälp av en auktoriserad utvecklare certifikat. Gatekeeper stannar du kör skumma appar på din Mac, till det bättre eller sämre, och i Catalina, det är att få en uppgradering.

Appar kommer nu att kontrolleras avseende skadlig kod med hjälp av Gatekeeper varje gång de kör. Tidigare detta hände bara första gången du försökte öppna appen. För att påskynda processen fram, Apple har lanserat en ny notarization process där utvecklare måste lämna in sina appar till Apple för att ha dem som redan är godkända som säkra.

Om Väktaren ser att en app har varit attesterad, den vet inte att skanna den för skadlig kod varje gång man startar. Från och med macOS Catalina, alla utvecklare som har signerat sin app med en Apple-Utvecklare ID-certifikat måste också lämna in sina appar för notarization av Apple att passera Gatekeeper ‘ s kontroller. Detta leder till mer byråkrati och fälgar för utvecklare men mer trygghet för konsumenterna.

Kom ihåg, du kan fortfarande installera och köra program som inte är undertecknade med Utvecklare som har ett certifikat eller laddas ner från Mac App Store:

 1. Starta programmet som du försöker att springa och erkänna den Gatekeeper varning om att förhindra att appen körs.
 2. Bege dig till systeminställningar > Säkerhet och Integritet > Allmänt och leta efter en not längst ner på skärmen om en app-lansering nekas.
 3. Klicka på “Öppna i alla fall för att kringgå Gatekeeper och starta appen.

Aktivering Lås Kommer till Mac med en T2-Chip

apple.com

Aktivering Lås var första lagts till iphone för att avskräcka tjuvar. Funktionen lås en iOS-enhet till ditt Apple-ID, som kräver att du loggar in med dina inloggningsuppgifter om du vill återställa enheten till fabriksinställningarna. Det är så att en tjuv inte kan stjäla din telefon eller surfplatta, så återställ den till fabriksinställningarna, sedan sälja det som en enhet som användes.

Samma teknik är nu göra sin väg in i macOS Catalina. Det fungerar bara om din Mac har Apples T2-chip, en egen bit kisel som rullar “System Management Controller, image signal processor, audio controller, och SSD controller” i ett enda stycke av hårdvara. T2-chip för närvarande finns på följande Mac-datorer:

 • MacBook Pro 2018 eller senare
 • MacBook Air 2018 eller senare
 • iMac Pro (alla modeller)
 • Mac mini 2018 eller senare

För att dra fördel av Aktivering Lock, se till att “Hitta Min Mac” – tjänsten är aktiverad under systeminställningar > Apple ID – > iCloud. Om du tänker sälja din Mac, se till att du stänger av “Hitta Min Mac” – tjänsten innan du gör så. Du bör också installera macOS och radera alla personliga data innan du säljer det.

Inte säker på vilken Mac du har? Klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet och sedan välja “Om den Här datorn” för att se de år, modell och andra tekniska specifikationer.

“Hitta Min” Hjälper Dig att Hitta Enheter och Vänner

Apple har omarbetats sin “Hitta Min iPhone” och omdöpta det så enkelt att “Hitta Min” i stället. Tjänsten har tidigare bara varit tillgängliga via iCloud.com och genom appar för iPhone och iPad. Men, i macOS Catalina, Apple har infört en särskild “Hitta Min” app för att hålla koll på alla dina enheter.

Den nya appen finns det möjlighet att spåra inte bara enheter som är kopplad till ditt Apple-ID, men också dina vänner. Tidigare Apples “Hitta Mina Vänner” – appen har använts för detta ändamål, men den “Hitta Min” app kommer att dra dubbel plikt att gå framåt. Du kan dela din plats med hjälp av denna app genom att klicka på Dela Min Plats,” ange din e-postadress och klicka på Skicka.

Kom ihåg att “Hitta Min” fungerar endast med andra Apple-användare. Den person som du delar din plats med en Apple-ID och tillgång till “Hitta Min” service antingen via en iPhone eller iPad eller en Mac för att delta. Du kan också dela din position med hjälp av din iOS-enhet från Meddelanden-appen, som är i allmänhet en bättre idé, eftersom de flesta av oss går omkring med våra telefoner snarare än våra MacBooks.

Klicka på “Enheter” – fliken för att se alla dina enheter, tillsammans med sina nuvarande och sista kända platser. Klicka på en enhet att markera den och sedan klicka på “i” knappen information för att se fler alternativ. Beroende på vilken enhet du kan spela upp ett ljud, markera den enhet som förlorat, och till och med radera enheten på distans.

Alla Små Saker

Som är fallet med varje ny macOS-utgåvan finns det en hel del mindre förändringar som du kanske inte märker vid första. En av de bästa är möjligheten att godkänna admin förfrågningar på din Apple-Klocka. Om du kan använda din Apple-Klocka för att låsa upp din Mac, kan du använda den för att ge admin-behörighet att installera program, ta bort filer, och mer.

Safari steg upp sin säkerhet spelet genom att låta dig veta om ditt lösenord är för svag. Safari kommer också att föreslå nya “starka” lösenord och spara dem till iCloud nyckelring. Anteckningar app kommer också nu kan du dela med dig bara att läsa noter. Klicka på “Lägg till Människor” – knappen och ändra “- Behörighet” – fältet för att “Bara personer som du bjuder in kan visa” att dela en anteckning utan full behörighet att skriva till.

Dessa är bara några av de förändringar i macOS Catalina, som är tillgänglig nu.

RELATERAT: Vad är Nytt i macOS 10.15 Catalina, Tillgänglig Nu

LÄS NÄSTA

 • “Är macOS och UNIX? (och Vad Betyder Det?)
 • “Hur man Installerar ett Smart Lock
 • “Hur man Använder Flera Skärmar på Din Mac
 • “Hur vill Ändra Standard-Skalet Bash på macOS Catalina
 • “Hur Windows 10 “Återställ den Här DATORN” Har Blivit Mer Kraftfulla