Vad Är det för Gig Ekonomin, och Varför Är Det Så Kontroversiellt?

0
43
Artur Szczbylo/Shutterstock

I “gig ekonomin” är ett modeord på nyheterna och i vardagliga samtal. Det hänvisar till den ökade minskade arbete—eller “spelningar”—som inte är traditionella arbeten. Ridesharing, leverans av livsmedel, dog walker, författare och är en del av denna ekonomi.

En Ekonomi med Minskade eller Självständigt Arbete

I “gig ekonomi” är ett fenomen som definieras av en ökning i oberoende eller entreprenaduppdrag. Enligt en Marist poll, en femtedel av Amerikanska jobb är kontrakterade just nu, och hälften av USA: s arbetskraft kunde hitta själva gör avtal eller frilans arbete under den närmaste tioårsperioden.

Men vad är en oberoende leverantör? Tänk på bygg -, webb-design, frilans skriva, eller Om du kör. Arbetstagare inom dessa områden är inte rättsligt definierat som “medarbetare”. Istället, de arbetar enligt avtal eller driva sin egen verksamhet som en oberoende arbetare.

Att vissa människor, ökar i kontrakterade arbete kommer inte som någon överraskning. Vi har tillbringat det senaste decenniet som återhämtar sig från en lågkonjunktur, så att vår arbetskraft är större än den var för tio år sedan. Och det är naturligtvis internet. Internet gjorde det super lätt att jaga entreprenaduppdrag (särskilt på kort sikt fungerar), och ökningen av internet-innehåll, som till exempel YouTube-videor (eller den artikel du läser just nu), har skapat en efterfrågan för författare, kreatörer, webbdesigners och programmerare.

Men internets inverkan har lyckats med att nå bortom trades som att skriva eller reparationer i hemmet. Det utvidgas till traditionellt låga inkomster och arbetstillfällen, med låga inträdeshinder, som leverans köra bil eller taxi driver.

Och det är verkligen vad definierar spelning ekonomi: uppkomsten av företag som Uber, Lyft, BiteSquad, och Instacart att använda entreprenörer att driva folk, leverans av livsmedel och dagligvaror runt. Dessa företag har revolutionerat låga inkomster och arbetstillfällen, vilket är anledningen till att människor pratar om dem så mycket. De ger oss också en inblick i hur spelning ekonomin kan påverka arbetstillfällen i framtiden, förutsatt att andra branscher kan växla över till avtal baserade sysselsättning.

Spelningen Ekonomin Är en Livlina för Vissa Familjer

MikeDotta/Shutterstock

Entreprenaduppdrag har sina fördelar. Du kan bildligt talat “, vara din egen chef,” arbete runt ditt schema, eller bygga upp en verksamhet som bygger på din handel erfarenhet. Du kan även använda minskade arbete som en sida-jobb för när tiderna är tuffa, eller när du är upptagen med att gå i skolan.

Vissa (men inte alla) av dessa förmåner föra över till minskade arbetstillfällen från Uber eller Instacart, vilket har bidragit till att utöka den Amerikanska arbetskraften och ge ekonomisk trygghet för vissa Amerikanska familjer.

Spelningar som att köra för Uber är bra för människor som inte kan hitta traditionell heltid på grund av bristande erfarenhet, bristande utbildning eller funktionshinder. De är också bra för människor som behöver en flexibel sida-jobb eller ett tillfälligt heltidsarbete, eftersom de tillåter dig att arbeta så mycket eller så lite som du vill.

Detta är den främsta anledningen till varför folk talar om att spelningen ekonomi så mycket. Minskade arbetet med låga inträdeshinder är bra för familjer med låga inkomster, och det har bidragit till att utöka arbetskraften på ett sätt som traditionella anställningar inte.

Naturligtvis Spelning Ekonomin Är inte Perfekt

Jeramey Lende/Shutterstock

Spelningen ekonomin är till hjälp för vissa familjer, men dess fått en hel del press för sina brister.

Återigen, den största styrkan i Uber, Lyft, och Instacart är att de är flexibla med låga inkomster arbeten med låga inträdeshinder. Men det kan också ses som en brist. Oberoende uppdragstagare inte har rättigheter till fullfjädrad anställda, vilket innebär att till 15,8 miljoner Amerikaner som arbetar för en “spelning” full tid är inte garanterad en federala minimilönen eller bekostas av arbetsgivaren sjukförsäkring. De måste betala den totala kostnaden för arbetsgivaravgifter för Social Security och Medicare, också. Lagar som är till för att skydda låg-inkomst som arbetstagare endast ansöka till ett jobb, inte spelningar där du är tekniskt “att arbeta för dig själv” även om allt du gör är att köra för Uber.

Det är inte en big deal när du arbetar i en handel som byggnads-eller frilans skriva, där den kompetens som utvecklas du som arbetar kan leda till bättre möjligheter och ekonomisk trygghet. Men det är en big deal när du arbetar heltid på en låg inkomst spelning som Uber, som har inga möjligheter för rörlighet uppåt. Det är förståeligt att vissa människor fastnar i dessa arbeten, och man börjar känna sig utnyttjas över tid.

Detta är inte det enda problemet som folk har med spelning ekonomin, men det är ett vanligt klagomål som håller trycka orden “gig ekonomin” i nyheterna. Och det är naturligtvis ingen enkel fix. Moderna taxi och leverans förlita sig på kontrakterade arbete för deras framgång, och vissa människor är glad för att arbeta i systemet bara hur det är.

Allt som allt, orden “gig ekonomi” används för att beskriva en generell höjning av kontrakterade arbete, med ett särskilt fokus på nya låga inkomster och arbetstillfällen som att köra för Uber eller matinköp för Instacart. Dessa nya arbetstillfällen (och spelning ekonomin som helhet) är ofta beröm för att agera som en ekonomisk livlina, men de är också rutinmässigt kritiserats för att vara exploaterande.

LÄS NÄSTA

  • “De Bästa Sätten att Säkra Din SSH-Server
  • “Vad Är Leetspeak, och Hur Använder Man Det?
  • “Ställ Dig Dessa Frågor Innan du ställer Upp en Smarthome
  • “Din Gamla Router Fortfarande Få Säkerhetsuppdateringar?
  • “Hur man Använder mkfs-Kommandot i Linux