9 Tips för att Lära Din mor-och Farföräldrar Tech

0
104

Världen och tekniken förändras så snabbt, att den dagliga tekniska färdigheter du lärt dig bara tio år sedan är förmodligen irrelevant idag. Om du var en vuxen på 80-talet, datakunskap var inte alls lika viktiga som de är nu. Den generation av 30-något som vuxna är nu att slå pensionsålder och om de inte medvetet hålls aktuell, modern teknik kan vara ganska skrämmande.

Från smartphones och smarta Tv-apparater, det är mycket att ta in allt på en gång. Det faller ofta på att den yngre generationen för att hjälpa de äldre att använda och njuta av fördelarna av modern teknik. Vi har en hel del erfarenhet av att tillhandahålla hjälp och instruktion för människor i alla åldrar. Denna erfarenhet har gett ett antal viktiga lärdomar när det gäller att handskas med äldre användare.

Om du har användare i ditt liv som hamnar i denna kategori, dessa allmänna tips kommer att bidra till att göra processen av undervisning teknik mycket lättare.

Aldrig Nedlåta Mig

Döm aldrig någon för att inte veta något om teknik. Det finns en lång lista på saker som en viss person vet något om, och någon som inte är tekniskt kunniga inte förtjänar att vara talade ner till.

Alltid ha tålamod och respekt för den person som du hjälper. Om endera parten blir frustrerad, ta en time-out och försök igen efter några minuter. Lyssna till personen att förstå var de kommer från, inte bara vänta på din tur att tala.

Ta Hänsyn Till Befintlig Kunskap

Varje användare du försöker att hjälpa är inte ett oskrivet blad! Ta dig tid att få grepp om vad dina användare redan vet. Äldre användare kan faktiskt ha tekniska kunskaper som är out of date, men fortfarande kan byggas på.

Så ta dig tid att bedöma vilken nivå och typ av kunskap som någon har och anpassa din undervisning för att matcha det.

Vara Medveten Om Fysiska Begränsningar

Många äldre användare har problem med syn, hörsel, rörelseförmåga och även hastigheten med vilken de kan följa instruktioner. Att vara öppen om detta, och ber att du ska höra av alla frågor som dessa kommer i förgrunden.

Använda hjälpmedelsfunktioner som en skärmförstorare eller röst kontroller kan vara en del av din lektion. Äldre användare kan avskräckas på grund av dessa problem och att vara omedvetna om många har modern utrustning för att kompensera för dem.

Förklara Dig Själv

Förutsätt inte att personen som du försöker att hjälpa är inte smart nog att förstå vad som händer under huven. Om du förklarar det bra nog, det är möjligt att hjälpa någon att förstå hur något fungerar i princip.

Så att inte avfärda frågor om tekniken i sig eller ge onödigt enkla svar. Om förståelsen av en viss teknik kommer att hjälpa personen att använda en enhet eller applikation bättre, aktivt inkludera dessa förklaringar.

Chill Med Jargong

Jargong är ett bra verktyg för kunniga människor inom ett område för att effektivt prata med varandra, men det är också ett stort hinder för alla som inte redan är en insider.

Detta innebär i praktiken att du inte bör använda teknisk jargong gäller om det inte är absolut nödvändigt. Istället förklara saker och ting i vanligt språkbruk, med termer som de flesta människor skulle veta.

Uppmuntra till en praktisk Metod

Så långt som möjligt, bör du låta den person du försöker lära göra allt själva. Motstå frestelsen att ta över, även som en demonstration. Istället har dem agera ut dina instruktioner med sina egna händer.

Det finns en ocean av skillnaden mellan passivt titta på någon göra något och göra det själv. Så ge dem alla möjligheter att få praktisk tid.

Fokusera På Att Bygga Förtroende

Rädsla är en viktig faktor när det handlar om teknik. I sin tur, rädsla drivs av det okända. Om du inte förstår något, det är lätt att hitta det skrämmande.

Så medan direkta och tydliga instruktioner är fortfarande mycket viktigt, om du vill att äldre användare att verkligen “komma” i den teknik som du försöker förklara för dem, det är viktigt att ersätta rädsla med förtroende.

Du bör göra det klart att du inte kan “bryta” något bara genom att använda det. Så länge någon avgörande information säkerhetskopieras eller säkert i molnet, det värsta som kan hända är att ha för att återställa något.

Det bästa sättet att lära sig en specifik bit av teknik är att spela med den fritt. Att göra misstag är en viktig del av lärandet och moderna apparater är ganska idiotsäkert. Så gör en poäng av att dämpa denna oro och uppmuntra personen att utforska fritt.

Lär Dem Att Fiska Med en problemlösande Inställning

En av de största misstagen du kan göra när någon undervisning om teknik, är att få dem att memorera en rote uppsättning instruktioner för att utföra en specifik uppgift. Varför? För så fort något off-script som händer, användaren behöver för att få någon att hjälpa dem.

Det är istället bättre att ingjuta en problemlösande attityd när det kommer till teknik. Om de stöter på ett misstag eller något som händer som inte var täckt i instruktioner, uppmuntra en Google-sökning och oberoende försök till att fixa problemet innan du ringer efter hjälp.

Alltid Hålla det Relevant!

Vuxenutbildning, kallad andragogy, har en stor kardinal regeln – håll det relevant.

Vuxna studerande värdesätter sin tid och vill veta vad den praktiska tillämpningen av en bit av kunskap är. Så, om individen är intresserad av tekniken för dess egen skull, du kommer att få mycket bättre resultat genom att alltid inramning information i termer av dess relevans och användbarhet.

Ingen Är För Gammal För Att Lära

Stereotypen av äldre människor som är oförmögna att lära sig om ny teknik är en fullständig myt. Vi vet massor av människor som var i pensionsåldern när de inlärda färdigheter som kodning eller desktop support.

Vilket innebär att du har att parkera dina fördomar när bidrar till att äldre användare komma till rätta med ny teknik. Efter alla, hur skulle du vilja bli behandlad om rollerna var omvända?