Vad är Nytt i macOS 10.15 Catalina, Tillgänglig Nu

0
198

Apples macOS Catalina anländer idag, den 7 oktober. Detta kostnadsfri uppgradering kan du använda din iPad som en andra skärm, dra med en Apple-Penna i Mac apps, och springa mer iPad-appar på din Mac.

Catalina är kompatibel med de flesta Mac-modeller som släppts efter 2012. Om din sprang macOS 10.14 Mojave, det kommer nästan säkert att köra Catalina.

Tappa Stöd för 32-Bitars Apps

Apple har varnat i flera år som 32-bitars app support går bort, och detta kommer att hända när macOS Catalina anländer. De flesta appar ska vara uppdaterade nu, men om du har en äldre Mac-app som visar dig “[App] är inte optimerad för din Mac och behöver uppdateras” visas när du startar det, att appen fungerar inte alls i Catalina.

Om en app som du behöver ibland visar det här meddelandet när du startar det, inte uppgradera till Catalina tills det finns en nyare version av denna app, eller om du hitta en ersättning för det.

RELATERAT: Hur vill Kolla Din Mac för 32-Bitars Program Som Kommer att Sluta fungera Efter att de har Hög Sierra

Musik, TV och Poddsändningar Få Separata Appar

Mac-användare har fått tigga Apple att bryta upp iTunes för år, och i macOS Catalina, detta äntligen blir verklighet. Det är tre nya appar för att hantera media: Musik, TV och Poddsändningar. Musik-app där du går att strömma Apple Musik, hantera ditt bibliotek och köpa musik från iTunes Store.

TV-app är den nya hemvisten för alla saker som video. Här hittar du alla TV-och Filmer som du har köpt från iTunes, plus iTunes Store för att ladda ner ännu mer. Det är också där du strömma innehåll från Apples nya TV+ prenumerationstjänst när det äntligen lanseras i höst.

De podcast-app är inget banbrytande, men det är skönt att äntligen kunna hantera prenumerationer, ladda ner avsnitt, och upptäcka nya utställningar utanför iTunes. Alla tre appar använder ett liknande gränssnitt. Och de är betydligt smalare och mer lyhörd än deras tidigare iTunes-implementeringar.

Om du missar iTunes, oroa dig inte—för Windows, den klassiska iTunes app kommer att leva vidare.

Använda Din iPad som en Andra Skärm

Apple

Med den nya funktionen kallas Sidovagn, kan du förvandla din iPad till en andra skärm. Det fungerar med alla iPad som stöder Apple Penna, även om Apple har inte meddelat vilka Mac-modeller är officiellt kompatibel. Från vad vi har hört, Sidvagn ska fungera på Mac-datorer släpps i år 2016 eller senare.

Redan nu kan du göra detta om du använder en tredje part app, som Duett Visa, men nu är det som finns i macOS och iPadOS.

För att aktivera Sidovagn när du uppgraderar din iPad för att iPadOS 13 och din Mac till macOS Catalina, gå till systeminställningar > Sidovagn, och sedan väljer du din enhet från drop-down menyn. Du kan också aktivera en sidebar för att få tillgång kortkommandon, och en touch bar på botten av skärmen precis som på en MacBook Pro.

Använda Din Apple-Penna i macOS

Apple

När du ansluta din iPad till din Mac via Sidovagn, kan du dra full fördel av din Apple-Penna med touch-display. Du kan rita i program, som Illustratör, tryck upp foton i Affinitet Foto, eller använd Förhandsgranska för att markera Pdf-filer eller registrerar ditt namn.

Observera dock det finstilta på Apples hemsida som säger att vissa appar kommer att behöva uppdateringar att arbeta med Sidovagn på detta sätt.

Kör iPad-Appar på Din Mac

Att hålla sig med iPad tema, macOS Catalina gör det också lättare för iOS-utvecklare till hamn iPad apps-skrivbordet. Apple kallar detta Katalysator, och vi bör se en tillströmning av appar kommer till Mac under de närmaste månaderna som utvecklare bekanta sig med anpassning processen.

Catalyst är det officiella namnet för Projektet Marsipan, som debuterade på Apples 2018 Worldwide Developers Conference (WWDC). När Apple släppte macOS Mojave, det ingår en handfull appar baserade på denna teknik, bland annat Nyheter och Röstanteckningar. Katalysator som sätter den i händerna på tredje part utvecklare.

Apple använde racing game Asfalt 9 för att visa att funktionen när de meddelade Catalina. Presentationen noterade hur den mobiloptimerade spelet tar fördel av en ännu mer kraftfull stationär maskin att slå högre upplösningar och leverera mer imponerande visuella effekter.

Det är inte bara spel som kommer att portas över, dock. Apple också lyfts fram iOS-appar som Twitter, TripIt, och Morpholio. Räkna med att se fler appar på Mac-utvecklare som tidigare riktade iOS hitta det enklare än någonsin att skapa Mac-versioner.

Skärmen är Dags att Mac

Tid för skärmen, som introducerades på iPhone och iPad med iOS 12 för att hjälpa användare att övervaka deras användning av enhet—är nu på väg till Mac. Det är troligt att den funktionen kommer att vara ännu mer användbart på Mac eftersom det hjälper dig att övervaka vilka appar och webbplatser du använder hela dagen för att förbättra din produktivitet.

Du ser din app-användning, inkommande anmälningar, och enheten mickar (inklusive iOS-enheter). Du kan ställa in begränsningar, som hur länge en app kan användas, eller vitlista appar som är “alltid är tillåtet.” Du kan också begränsa innehåll, butiker och mycket mer. Tid för skärmen på Mac-aktien data för flera enheter, så att du kan se din kombinerad användning på en skärm.

Skärmen är också Dags ersätter den gamla vuxenkontroll på panelen i systeminställningar. Så, detta är nu där du ställer in föräldrakontroll på din Mac. Det är mer kraftfull och gör det lätt att sätta gränser baserade på verkliga användning. Om du har använt Skärmen på en iPhone eller iPad, kommer processen att vara bekant för dig.

Den Vanliga Säkerhetsförbättringar

Varje macOS uppdateringen innehåller ett stänk av förbättringar av säkerhet och mer buggfixar bakom kulisserna. Catalina introducerar en iOS stöttepelare kallad Aktivering Låsning för Mac-datorer med Apples säkerhet-med fokus T2-chip. Detta fungerar på samma sätt som det gör på iOS, och förhindrar tjuven från att använda din Mac även om det har varit raderas.

Med Catalina, macOS går nu i en skrivskyddad volym. Detta förhindrar att tredje part apps från att skriva till de mest utsatta delarna av ditt system. Detta är ett annat sätt som Apple försöker skydda kärnan i operativsystemet, och även lagt till funktioner som Systemet Integritet, Skydd och GateKeeper.

Catalina bygger på iOS-liknande tillstånd systemet infördes med Mojave. Du har nu har mer kontroll över vad appar kan göra på ditt system. Appar måste be dig att spela in din skärm eller skriva, precis som de gör för din webbkamera eller mikrofon. Du hittar nya alternativ under systeminställningar > Säkerhet och Integritet > Sekretess.

Godkänna macOS Åtgärder på Apple-Klocka

Nu kan du godkänna admin-nivå ändringar, som att installera en ny app eller göra ändringar i rot-filer, på din Apple Titta på utan att behöva skriva in ditt lösenord.

Funktionen fungerar med alla Mac och Apple Titta kombination som redan kan dra nytta av Auto Unlock-funktionen. Du behöver en till mitten av 2013 Mac och Apple Titta på att köra macOS Catalina och WatchOS 3 eller senare, respektive.

Några Gamla Apps Få en Översyn

Som brukligt är i varje macOS release, en handfull av första-parts apps får följande förbättringar:

 • Foton: Det blir en ny look som matchar iOS 13. Det är också lättare att bläddra igenom ditt bibliotek efter dag, månad eller år. Och det är nu smartare på att identifiera “moments” som resor utomlands och fester.
 • Påminnelser: Denna app har byggts om från grunden och speglar iOS 13. Du kan nu lägga till bilagor, tagga personer, och bläddra bland dina påminnelser via Smarta Listor, med etiketter som “Idag” och “Flaggas.”
 • Anmärkningar: Ett nytt galleri visa gör det lättare att bläddra i innehåll, och sökningen är mer kraftfull. Du kan nu dela hela mappar med anteckningar och samarbeta med andra på iCloud. Plus, det finns en punktlista och enkel dra-och-släpp omorganisation alternativ.
 • Safari: Den webbläsare fick sin vanliga årliga uppdateringar för att förbättra grafikprestanda och web standards. Det finns också en ny start sidan, komplett med Siri Förslag för sammanhanget relevanta genvägar till bokmärken, iCloud-flikar och länkar från att Läsa Listan och Meddelanden.
 • QuickTime Player: En helt ny bild-i-bild-läge är bara en av uppgraderingar för denna app. Att det nu också finns en film inspector fönstret som visar dig mer teknisk information om den aktuella filen. Du kan också skapa en film från ett sekventiellt numrerade mapp med bilder i H. 264, HEVC, eller ProRes format.

Den Nya “Hitta Min” App

Den nya Hittar Min appen som samlar alla funktioner för att Hitta Mina Vänner och Hitta Min iPhone under ett paraply. Nu kan du hitta alla dina vänner och utrustning på en och samma karta och hantera din plats-delningsbehörigheter för.

Voice Control för Mac och Nya hjälpmedel

Apples tala högt tillgänglighet funktion, röststyrning, har äntligen kommit till Mac. Det gör att du kan navigera på din Mac med din röst. Taligenkänning och diktering har förbättrats, liksom funktioner för tillgänglighet, som är numrerade etiketter och grid-baserad urval. Detta innebär att du kan välja, zoom, eller dra filer via röstkommandon.

En annan förbättring som kallas “Zoom Display” kan du hålla en sekundär display zoomat in på alla gånger. Och “Sväva Sms: a” alternativ visas en markerad text i hög upplösning när du trycker på Kommando-knappen.

Systeminställningar Är Mer iOS-Liknande

Systeminställningar äntligen fått en ansiktslyftning! När du startar den i macOS Catalina, som du ser ditt namn längst upp, precis som du gör på iOS. Denna nya layout som gör det lättare att få tillgång till konto-relaterade inställningar, prenumerationer och inköp, och hantera alla dina enheter från ett enda gränssnitt.

Kan Din Mac Kör macOS Catalina?

Om din Mac kör macOS Mojave, bör det vara möjligt att köra Catalina. Enligt Apple, följande modeller är kompatibla:

 • MacBook Air: 11 – och 13-tum, mitten 2012 eller senare
 • MacBook: Retina-och 12-tums; i början av 2015 eller senare
 • MacBook Pro: 13 – och 15 tum, mitten 2012 eller senare
 • iMac: på 21,5 – och 27-tums; slutet av 2012 eller senare
 • iMac Pro: 2017 eller senare
 • Mac mini: Slutet av 2012 eller senare
 • Mac Pro: Sent 2013 eller senare

För att hitta din Mac modell och år, klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet och sedan välja “Om Min Mac.”

Hur att Installera macOS Catalina

Som vanligt, macOS Catalina är tillgänglig att ladda ner gratis i Mac App Store. Men kom ihåg, inte alla program kommer att vara kompatibel med det från början. Om du förlitar dig på ett visst program, se till att den är kompatibel med Catalina innan du uppgraderar.

Efter att du har bekräftat din Mac är kompatibel genom att säkerhetskopiera datorns bara i fall något går fel under installationsprocessen. För att göra det ansluter du en extern enhet, starta Time Machine-app och följ sedan anvisningarna på skärmen.

Efter att du säkerhetskopierar din maskin, starta Mac App Store—macOS Catalina ska listas på fliken Utvalda. Om inte, skriv bara “Catalina” i App Store sökfältet och sök efter det.

Installationen fil att ladda ner och ge dig ett program som heter “Installera macOS Catalina.” Kör det och följ instruktionerna för att uppgradera din Mac till senaste version av macOS.

LÄS NÄSTA

 • “Hur Kopiera och säkerhetskopiera Filer Till Extern Lagring på iPhone och iPad
 • “Allt Du Behöver Veta Om samtidig Redigering i Excel
 • “Hur att Arbeta med Variabler i Bash
 • “Har Din Dator Har ett Virus? Så här Kontrollerar du
 • “Wi-Fi vs ZigBee, Z-Wave: Vilket Är bäst?