Vad Göra Mat Förfallodatum Egentligen?

0
120
lightpoet/Shutterstock

Mat förfallodatum visas på nästan all mat. Det är troligt att du har ätit livsmedel som passerat utgångsdatum som anges och inte märkt något annorlunda. När något går ut, bör du kasta det direkt?

Att förstå det Utgångsdatum som anges på Livsmedel

Många livsmedel innehåller ett “bäst före” – datum, som berättar butik när du ska ta varan från hyllan och sluta sälja det. Det betyder inte att mat är passerat och farliga att äta. I själva verket, enligt FDA, förvirring över datum på mat och vad märkningen betyder egentligen står för ungefär en femtedel av konsumenten matavfall.

Många av dessa typer av etiketter som finns på livsmedel. Bageri ofta har ett “bäst om de används före” – datum, som varnar dig för hur länge ditt bakverk och bröd kommer fortfarande vara vid sina färskaste.

En “användning av” dagen kanske låter som en låst-i utgångsdatum, men även som titel betyder inte att maten är omedelbart kommer att gå dåligt. Som “bäst om den används med” på bröd, “användning av” innebär att det är den dag då produkten kan börja att förlora kvalitet och färskhet.

I själva verket är själva formuleringen “bäst om de används av,” “som används av” etc., inte ens officiellt uppdrag, även om FDA uppmuntrar företag att använda sig av “bäst om den används med” på sina förpackningar.

RELATEDWhy Inte Min Mjölk Går Dåligt För Tidigt?

På tal om FDA, enligt dem den största faktor är korrekt lagring—det spelar ingen roll om det “bäst före” – datum på din kanna mjölk är tre dagar sedan om mjölk fortfarande luktar fräsch och har varit kylda ordentligt.

När du vill Bli av med Mat

De flesta livsmedel är bra för ett par dagar till ett par veckor passerat “bäst före” datum. Kött, fågel och fisk bör användas eller fryst på eller inom ett par dagar från och med detta datum (se till att koka omedelbart efter upptining). Ägg är bra upp till en månad passerat “bäst före” datum. Mjölk bör användas inom följande vecka. Konserver och hylla-stabil livsmedel som spannmål och spannmål är säkra att äta bra efter det datum på förpackningen så länge som de har förvarats på rätt sätt.

Som sagt, om något luktar illa, är missfärgat, eller har mögel som växer på den, så det har definitivt nått sitt utgångsdatum. Vid denna punkt, är det säkrare att kasta ut det än att testa det.