För att Få Mer Gjort, Få Känna Din “Flow Staten”

0
62
Batkova Elena/Shutterstock

Har du någonsin märkt hur din inställning förändringar på din mest produktiva dagar? Istället för att kämpa för att fokusera och parera distraktioner, du är låsta i, att utföra uppgiften i hand med lätthet. Timmar glida med knappt märkt—och innan du vet det, din stora uppgift är klar.

Det finns faktiskt ett namn för att till synes magiska fenomen: flödet staten. Flödet staten som händer när du är helt nedsänkt i en uppgift, till den punkt där distraktioner har ingen effekt. Ditt arbete känns lätt, eftersom du “flow” smidigt från ett steg till nästa.

Men flödet staten är svårfångade. Det finns inga piller eller mantra som magiskt att sätta dig i denna ultra-produktiva sinnesstämning. Så hur kan du sätta flödet att fungera för dig? Här är vad du behöver veta för att trycka ditt flöde staten mer ofta.

Som Upptäckte Flödet Staten?

Medan flödet staten har förmodligen funnits lika länge som mänskliga hjärnor har, det var officiellt “upptäckte” och döpt av Mihaly Csíkszentmihalyi.

Csíkszentmihalyi, en psykolog, fokuserade sin karriär på positiv psykologi, eller studier av hur människor kan upptäcka syfte, mening och tillfredsställelse i livet. Han är mest känd för sina rön om flödet staten, som härstammade från en chockerande upptäckt: Människor är ofta gladare på jobbet än på fritiden.

Denna upptäckt kom från Csíkszentmihalyi studie där deltagarna självrapporterade deras känslomässiga tillstånd på måfå delar av dagen. Deltagarna i studien bedrivs personsökare (detta var i slutet av 80-talet, mind you) som gick med jämna mellanrum. Varje gång personsökare åkte iväg, de skulle spela in både vad de gjorde och hur de kände i det ögonblicket.

Vad Csíkszentmihalyi fann var att samtidigt som folk trodde att de var lyckligare under tiden av, deras egna rapporter visade något annat. Hans deltagarna var faktiskt lyckligare i arbetet—även om de inte vet det.

Csíkszentmihalyi förklarade detta fenomen med flödet staten. När vi är i flow, vi är engagerade och utmanas i precis rätt mängder. Flödet statligt känns fantastiskt—vilket är anledningen till att vi faktiskt är lyckligare medan du gör arbetet som intresserar och utmanar oss än samtidigt på resten.

Varför Du Bör Flöde i Stället för att Arbeta

mimagephotography/Shutterstock

Naturligtvis, vi inte träffar flödet tillstånd varje gång vi arbetar. Vardagliga, tråkiga uppgifter och uppgifter som är för svårt eller för lätt kommer inte att ge oss flöde. Men ju mer tid vi kan spendera i flödet staten, lyckligare och mer produktiva vi ska vara—så det lönar sig att söka den.

Flödet staten också inte bara att gälla för arbete i traditionell mening. Om du arbetar i vissa områden, till exempel i inmatning eller på ett call center, arten av ditt jobb kanske inte vara mycket som bidrar till flödet. Men du kan också knacka på i ditt flöde staten under en sida liv, passion projekt, eller engagerande hobby. Genom att hitta spännande projekt att ta itu med under din av-tid, kan du faktiskt öka din lycka.

Nyckeln till att flödet staten känner sig utmanade, men inte överväldigad. Du måste vara intresserad av vad du gör, och det måste vara precis tillräckligt hårt för att engagera dig. Om du är frustrerad, ointresserad, eller avskräckt, du kommer inte att kunna hitta ditt flöde.

Flödet staten också är aldrig garanterad. Vissa dagar kanske du inte kunna flöda, medan andra dagar kommer det komma naturligt. Men ju mer bekant man blir med denna stat, mer ofta kommer du att kunna utnyttja den. Och som en extra bonus, som söker ditt flöde staten kan hjälpa dig att bättre förstå dina känslor, vilket kommer att leda till mer meningsfulla arbeten och fritidsintressen.

Knacka i Ditt Flöde Staten

Så, hur kan du peka på i ditt flöde staten att åstadkomma mer och känner sig lyckligare?

Forskningen har ännu att avslöja en magic “nyckeln” till att flödet staten. En hel del trial and error är det bästa sättet för att bättre förstå vilka faktorer som utlöser det för dig. Men dessa idéer kan hjälpa dig att hitta ditt flöde oftare.

Sätta Tydliga Mål och Åtgärder för att Nå Dem

Flödet tillstånd är vanligtvis knuten till aktiviteter som har ett tydligt mål, och som kan brytas ner i hanterbara steg. Om du inte kan lista ut nästa steg, eller som inte är klara över vilka slutet av din uppgift ser ut, är det svårt att strömma genom den.

Du kan hjälpa till att nå ditt flöde staten genom att arbeta från checklistor för att bryta ner en större uppgift i enkla, nödvändiga åtgärder.

Utmana Dig Själv

Du kan inte nå flödet staten, såvida inte uppgiften så kräver du att koncentrera sig. Så ta på sig uppgifter som inte är super-enkelt (men inte för hårt, heller).

Om du är på jobbet, se om du kan prova mer utmanande projekt från tid till tid. Om du är hemma, utmana dig själv att lära sig och öva en ny färdighet, eller står inför ett svårt projekt som du har skjutit upp. Lämna din comfort zone. Försök att göra ditt bästa, snarare än att bara få jobbet gjort.

Använda Dina Kunskaper

Flödet staten fungerar bäst när du använder dina naturliga talanger. Försök att precisera nexus av vad du är bra på och vad du är intresserad av, och du kommer kunna flöda mer ofta.

Hitta Det Du Älskar

WAYHOME Studio/Shutterstock

Ju mer passionerade du känner om något, desto mer sannolikt är det att du strömma genom den. Nyckeln till att flödet är att njuta av processen, inte bara passerar mållinjen. Så prova nya saker tills du hittar något som intresserar dig.

Hantera Din Tid

Om du bara har en viss tid att slutföra en uppgift, du är mer sannolikt att avsätta distraktioner och fokusera helt och hållet—vilket kommer att hjälpa dig att flödet. Använd timers och tidsfrister till din fördel, till exempel med Pomodoro-Tekniken.

Minimera Avbrott

Ett enda avbrott kan ta dig ur flödet staten—och att komma tillbaka för att det inte alltid är lätt. Försök att hitta en tid och plats där du kan arbeta fri från avbrott och distraktioner så mycket som möjligt. Sätta telefonen bort eller stänga av meddelanden om du behöver.

Att Undvika Utbrändhet

Slutligen, tänk på att de flyter betyder inte övertidsarbete. Samtidigt som forskningen kan visa att arbeta som gör oss lyckliga, vi behöver också avkoppling att vara frisk. Istället för att arbeta mer eller hårdare, flödet staten handlar om att arbeta smartare—få ut mer av din tid på arbetet. Medan du söker upp flödet, glöm inte att ge dig själv gott om tid utanför, också.

Flödet staten är inte en myt: Det är en riktig forskning som stöds fenomen som vem som helst kan uppleva. Med lite övning, kommer du att bli bättre på att nå den staten och njuta av ditt arbete och ditt liv) mer.

Vill prova att trycka i flödet staten under din driftstopp? Du kan börja med att lära sig en uppfriskande nya hobby—såsom med denna starter guide till yoga.