Ja, Du Kan Använda Skålen Tvål på Gjutjärn

0
100
Anna Mente/Shutterstock

Vi myth-busting denna maträtt tvål och gjutjärn felslut. Lär dig när och hur man använder diskmedel på din gjutjärn stekpanna, utan att förstöra formen.

Gjutjärn skillets har en kultisk efter—och av goda skäl. De är ganska fantastisk och mångsidig—men med det kommer en mängd rykten kring sin vård och underhåll. Du kanske har hört att använda diskmedel på gjutjärn kommer att förstöra finish, som tar dig från en väl erfaren bit av kök hårdvara till en rost-benägen bit av metall. Men, det är helt enkelt inte fallet. Här är varför.

Tvål inte Tvätta Bort Krydda

För att förstå denna myt, vi måste titta på vad som händer när vi säsongen gjutjärn. Krydda en pan är inte som krydda maten. Vi ska inte göra det för smak. Vi gör det för att skapa en smidig, non-stick yta.

Smaksättning sker genom polymerisation och sedan karbonatisering av matlagning fett. I huvudsak molekyler i fett är cross-linking med gjutjärn. Detta bildar en hård skorpa, en som inte lätt bryts eller skalas bort, inte ens med diskmedel.

Så, så länge som pan är rutinerade korrekt, diskmedel inte kommer att skada det.

Som sagt, vad du inte vill göra är att suga din gjutjärn (även i vanligt vatten utan tvål) under en lång tid. Tio minuter eller så för att skura lättare kommer inte att skada det, men undvika timmar långa eller över natten suger.

Men det är Inte heller Det Mest Effektiva Sättet att Skrubba Din Gjutjärn

Många gjutjärn ägare utplåna deras pannan mellan varje användning och låt det vara som det. Men om du har lite riktig mat fastnar gå på, du behöver för att skrubba. Visst, du kan prova på den grova sidan av en svamp och lite diskmedel, men det finns bättre sätt.

Du kan skrubba mest mässar bort med hjälp av grova kosher salt och en fuktig svamp. Ännu bättre, för dig själv upp en kedja-post skrubbern. Ingen fast-bitar kommer att stå upp till chainmail och nej, det kommer inte att skada din gjutjärn eller dess krydda en bit.

Amagabeli 8″x 6″ i Rostfritt Stål Gjutjärn Renare 316L Chainmail Skrubber för gjutjärnskärl Före Rutinerade Pan holländska Ugnar Våffeljärn Stekpannor Skrapa Gjutjärn Grill Skrapa Skrapa Stekpanna

Perfekt för att skura alla de otäcka bitarna från dina gjutjärn

Handla Nu

$13.99
Fler erbjudanden

Och efter skrubbning att röra sig bort, om du känner dig mer bekväm att tvätta upp det med en tvål svamp, gå för det. Vi lovar att det kommer inte att förstöra din panna.