Varför Har USB Behöva Vara Så Komplicerat?

0
74
kontrymphoto/Shutterstock.kom

Den nya USB-specifikationen har slutförts. Snart kan du uppgradera från USB-3.2 Gen 2×2 till USB4 Gen 3×2. Bara inte använda USB4 Gen 2×2—det är inte någon snabbare än den tidigare generationen. Förvirrad? Välkommen till USB.

Namngivning är inte bara förvirrande delen heller. USB-kablar som ser lika ut på utsidan är ofta mycket olika på insidan. Och en dålig kabel kan steka din maskinvara.

USB4 s Namngivning Är en enda Röra (än en Gång)

USB namngivning används för att vara enkel. Kom ihåg USB 2.0 och USB 3.0? Det var nice. Saker blev komplicerade med USB-3.1 och USB-3.2. Nu USB4 är att göra det extra komplicerat—och ja, det kallas USB4. Du är inte tänkt att kalla det USB-4.0.

USB Implementers Forum, industrin grupp som hanterar standarden, säger USB4 erbjuder hastigheter som är “upp till 40Gbps.” Men det finns olika hastigheter. En ingenjör bekant med specifikation förklarade problemet att TechRepublic:

“När de specifikationer som släpps, det kommer att bli en ny omgång av förvirring,” källan sa TechRepublic. “Det kommer att vara USB4, men du måste kvalificera vad USB4 innebär, eftersom det finns olika grader. USB4, per definition, måste vara [minst] Gen 2×2, så kommer det att ge dig 10 gbit / s med 2, som är 20 Gbps. Det kommer att bli USB4 Gen 3×2, som är 20 Gbps per bana. 20 av 2 kommer att ge dig 40 gbit / s.”

Detta håller saker och ting bra och komplicerat. Det finns ingen USB 3.0-längre—det var retroaktivt bytt namn till “USB-3.1 Gen 1” och sedan till “USB-3.2 Gen 1.” Vad som skulle ha kallats USB-3.1 heter “USB-3.1 Gen 2” och senare som heter “USB-3.2 Gen 2.” Nästa version, som skulle ha varit USB-3.2, var sedan som heter “USB-3.2 Gen 2×2,” att bryta mönster.

Vi har förklarat vad alla dessa USB “Gens” är och hur de förhåller sig till begreppet “SuperSpeed USB”. Det är otroligt förvirrande och svårt att hålla rak, särskilt när USB-OM det håller på att döpa tidigare generationer av standarden.

RELATERAT: Vad Är USB-Gen 1, Gen 2, och Gen 2×2?

Inte Alla USB-Kablar Är Skapade Lika

Golub Oleksii/Shutterstock.kom

Låt oss säga att du vill dra fördel av de 40 gbit / s hastigheter. Du måste köpa en kabel som är certifierade för 40 gbit / s hastigheter. Du kan inte bara plocka upp någon gammal kabel och förväntar sig att det ska fungera vid dessa hastigheter. Men certifiering är inte obligatorisk. Vissa icke-certifierade kablar kan fungera också, och vissa kabel-tillverkare kommer inte bry sig om att certifiera sina produkter.

Data överföringshastighet är inte de enda saker som kan skilja sig, antingen. Inte varje kabel kan leverera samma mängd ström. Olika kablar kommer att ladda enheter med olika hastigheter. Bara för att en kabel har en snabb överföring av data hastighet betyder inte att det kommer att ha en snabb laddning hastighet eller vice versa.

Kabeln är situationen bara blir mer och mer komplicerat. Medan vi har standardiserat på den stora lilla USB-C-kontakt som kan anslutas på något sätt, resten av kabel har blivit mindre vanliga och mindre konsekvent.

Även om en kabel som ser moderna ut på utsidan, det kan faktiskt inte vara modern på insidan. Många USB-C kablar på marknaden bara använda en USB 2.0-på insidan. De är avsedda för laddning och inte snabba hastigheter. Vissa kablar har stöd för “alternativa lägen” som Thunderbolt-3. Det är ett samarbete mellan Intel och Apple som har 40 gbit / s hastigheter. Men det är enbart enheter med Thunderbolt 3 få dessa hastigheter, och du behöver en Thunderbolt-3-kompatibel kabel för att dra fördel av dem.

USB4 gör saker och ting lite enklare genom att eliminera behovet av Thunderbolt-3 och erbjuder 40 Gbps hastighet—men även då, bara om du har enheter som klarar denna hastighet, och bara om du har en kabel som också stöder det.

Det finns andra alternativa lägen som HDMI och MHL, också. Inte alla USB-kablar är samma.

RELATERAT: 3 Problem Med USB-C Du Behöver Veta Om

Dålig USB-C Kablar Fortfarande Är Ute

Sedan början av USB-C, dåliga kablar har varit lurar där ute. Vissa USB-Typ-K kablar kan faktiskt steka din enhet när du ansluter dem till en bärbar dator eller någon annan laddare för att ladda. USB-C kabel i sig är tänkt att hindra enheten från att dra för mycket ström från laddaren.

Men många kabel-tillverkarna ville inte bry sig om att utforma sina kablar ordentligt. Vissa kablar tillåta enheter att dra för mycket ström när den är ansluten till en laddare med en traditionell USB-port. Bekant, även den officiella laddningskabel levereras med Oppo OnePlus smartphone som var dåligt. Det var bra när du har laddat Oppo telefon, men kontakten som USB-C-kabel till en annan telefon, och att det kan skada din hårdvara.

I stället för att plocka upp någon laddkabel, bör du göra din due diligence innan du köper en. Tack och lov, USB-OM certifiering bör bidra till att säkerställa att det är lätt att hitta en bra kabel. Leta efter certifieringen. Men inte alla kablar är certifierade. Obestyrkta kablar är tillgängliga och kan fungera bra!

Vi gillar AmazonBasics kablar, som är billiga, USB-OM-certifierade, och tydligt märkta med deras hastigheter. Och ja, de har förvirrande namn som “AmazonBasics USB, Typ C till USB-A-Hane 3.1 Gen2” eftersom USB-är komplicerat.

RELATERAT: Se upp: Hur för att Köpa en USB-Typ-C Kabel som inte Kommer Att Skada Dina Enheter

Inte Undra På Att Apples Fast Med Lightning

Wachiwit/Shutterstock.kom

Apple fortfarande använder Lightning-porten på sina iPhones. Det är liknande i storlek till en USB-C-kontakt, men det är egenutvecklade. Apple gör sin egen Lightning-kablar, men andra tillverkare kan också göra dem. Det finns bara en hake: Apple har för att verifiera att kablar och ger en speciell hårdvara chip som låter dem arbeta. Till skillnad från med USB, kan tillverkare inte göra flagande kablar som ser ut att fungera, men har problem. Apple har ett veto tack vare MFi: s certifiering.

Det är också bara en typ av Lightning-kabel. Det finns inte olika “lägen” som kan finnas på en Lightning-kabel och förvirrande nog heter generationer som “Lightning 3.2 Gen 2×2” och “Lightning4.”

Resten av branschen kan gnälla, men Apple har gjort det enklare och mindre förvirrande av att hålla sig med Lightning-kablar. USB-standarden blir bättre hårdvara, men USB-kablar är det bara blir mer komplicerat och förvirrande, eftersom varje ny generation är infört. Det är en skam USB-OM inte använda USB4 som en möjlighet att göra allt enklare.

LÄS NÄSTA

  • “Vad Ska Du Göra Om Du Får en Phishing E-post?
  • “Varför Måste Du Logga In för att Din Hem-PC, Ändå?
  • “Den Bästa Nya Funktionerna i Android-10, Finns Nu
  • “Hur man Använder det chown Kommando på Linux
  • “Vad är Nytt i Windows 10 20H1 Uppdatering, Anländer Våren till 2020