Hur Byta från en Windows-PC till en Mac

0
142
Krisda/Shutterstock.kom

Det är lätt att växla från ett Windows-baserat PC till en Mac. Plattformarna är förmodligen inte så olika som du har hört. Vår praktiska guide kommer du igång på nolltid!

Välj en Mac

Om du inte redan köpt din Mac (eller om du fortfarande funderar över det), bör du försöka att bestämma vilken dator som är rätt för dig. Apples sortimentet är indelat i tre klasser: bärbara datorer, konsumenternas hem-datorer och kraftfulla high-end jättar.

Bärbara datorer

För bärbar användning, Apple erbjuder för närvarande två bärbara datorer: MacBook Air och MacBook Pro. 13-tums MacBook Air (som börjar på $1,099, i skrivande stund) är en bra allround, med en ny Retina (hög-DPi) display, energieffektiv prestanda, och den klassiska “wedge” – form. Det är perfekt för att surfa, skriva uppsatser, titta på Netflix, och kan även hantera vissa ljus sub-4K-video redigering.

Apple

Om du behöver mer kraft på att gå, framför allt i den grafiska avdelningen, MacBook Pro är nästa logiska valet. Det är ett mobilt kraftpaket som finns i både 13 – och 15-tums modeller (i skrivande stund, börjar vid $1,299 och $2,399, respektive). Det är fetare och tyngre, och rymmer långt mer punch än dess lätt syskon. Det är också betydligt dyrare. Du kan anpassa båda modellerna i kassan, men du får fler valmöjligheter om du väljer Pro.

Konsumenternas Hem-Datorer

För hem och kontor, iMac är ett utmärkt val. Den är tillgänglig med en inbyggd 21,5-tums display upp till 4K-eller 27-tums 5K display (i skrivande stund, börjar vid $1,099 eller $1,799, respektive). Det är bra värde för pengarna, även när man jämför det med att bygga din egen dator. Du får mycket mer prestanda för pengarna om du väljer den större, skrivbordet typ. Du får också expansion hamnar att lägga till mer RAM-minne, en ordentlig samling av portarna på baksidan, Apples anständigt tangentbord, och dess acceptabelt musen.

Apple

Om du redan har en bildskärm och kringutrustning, du kan vara intresserad av Mac mini (börjar vid $799 i denna skrift). Detta är den mest prisvärda datorn Apple tillverkar, delvis på grund av den något begränsade hårdvaran. Du kommer inte få iMac-liknande prestanda, eller är dessa maskiner beväpnade med kraftfull Gpu, men du kan nötkött upp RAM-minne och processor val i kassan om du vill.

High-End Professionella System

Professionella användare är kvar med iMac Pro och Mac Pro. Generellt sett, om du måste fråga, du behöver verkligen inte någon av dessa maskiner. De är fyllda med high-end komponenter, som Intel Xeon-server-klass processorer, Radeon Pro Vega Gpu, och mer RAM-minne än du vet vad du ska göra med. I skrivande stund, iMac Pro startar på $4,999, och Mac Pro är inte frakt fram till slutet av 2019 (pris meddelas senare).

Apple

För de flesta människor, en iMac eller MacBook Air är den självklara val. Om du är glad för att handla lite prestanda för bärbarhet, MacBook Pro ska vara på din radar. Om du köper din primära dator, och du väljer en bärbar dator, undvika minsta SSD.

I skrivande stund, kan du uppgradera MacBook Air är liten 128 GB SSD på 256 GB för $200, eller 512 GB för $400. Om du ska lagra dina viktigaste bildbiblioteket på maskinen, tillsammans med programvara som Office eller Photoshop, du behöver det extra utrymmet ett par år senare. Samtidigt som du ökar din MacBook lagring senare är ibland möjligt, lösningar kan vara dyrt och obekvämt.

Grunderna

När du först startar upp din nya Mac, du kan konfigurera ditt konto användarnamn och ställa upp (eller logga in med ett Apple-ID. Med det ur vägen, du har en stationär framför dig som ser samtidigt bekant och som något främmande.

Hur man Använder Styrplattan eller Musen

Innan vi börjar, det är en bra idé att bekanta dig med några vanliga åtgärder som du kommer att använda medan du gör din väg runt macOS:

 • Rullning: Om en styrplatta, du rulla med två fingrar, som du skulle göra på en mobil enhet.
 • Klicka på: styrplattan är en stor knapp, så du kan klicka var som helst.
 • Höger – eller två-finger-klicka på: för Att öppna “höger-klicka” sammanhangsberoende meny, placera två fingrar på styrplattan och “klicka” med en. Du kan också höger-klicka med en vanlig mus eller håll ner ctrl-tangenten och klicka.

Bryggan

I botten av skärmen, du hittar macOS-Docka. Detta är Mac motsvarande Windows-aktivitetsfältet. Det är ett av de enklaste sätten att starta och få tillgång till dina program. Det finns två områden på Bryggan åtskilda av en partition. På vänster hittar du dina program, och på den högra, mappar, Papperskorgen, och alla minimerade fönster du har öppna.

För att fästa en punkt till Bryggan, du höger-klicka på den (eller två-finger klicka på en styrplatta), och välj sedan Alternativ > Behåll i Dock. Att få bort något, klicka och dra den till “ta Bort” visas och släpp sedan. Du kan konfigurera Dock för att visas på den nedre eller den vänstra eller högra kanten av skärmen. Du kan också konfigurera det att auto-hide. Starta systeminställningar > Docka att ställa in det precis som du vill.

Menyraden

På toppen av skärmen, kan du se Mac-menyn (visas nedan). Till skillnad från Windows, där drop-down menyer som Arkiv och Redigera visas dockad till fönstret som du använder, macOS dessa platser längst upp på skärmen hela tiden. Du kan tala om vilket program som är i bruk på grund av att dess namn att visas i det övre vänstra hörnet bredvid Apple-logotypen.

Till höger om menyraden är Apples motsvarighet till Windows system tray (se nedan). Det är där du gör saker som att ansluta till Wi-Fi-nätverk eller kolla din batteritiden i procent. Många program, som Evernote och Google Drive, placera ikonerna här för enkel åtkomst. macOS har också en hälsosam antal appar som bor i menyraden.

Över tid, menyraden kan blir rörigt och svåröverskådligt, som visas ovan. Om du tycker att detta är fallet, kan du städa upp det med Bartender.

Rampljuset

När Dock ett av de enklaste sätten att få tillgång till applikationer, det är inte den mest effektiva. Om du trycker på Kommando + Blanksteg du starta Spotlight-sökning. Detta är Mac ‘ s allomfattande sökmotor, och det är ett perfekt sätt att starta program—skriv bara in namnet på programmet, och tryck sedan Enter.

Du kan göra en hel del med Spotlight. Du kan komma åt de alternativ paneler under systeminställningar, söka efter filer, och även utföra enkla summor eller konvertera valuta. Du kan också använda naturligt språk i din sökning, som, “PDF-filer jag öppnade förra veckan,” för att finjustera dina resultat ytterligare. Det är en bra idé att få en vana av att använda Spotlight, särskilt för att starta program.

System Preferences (Systeminställningar)

Mac-motsvarigheten till Kontrollpanelen på Windows System Preferences (systeminställningar). Det är där du går att lägga till nya användare till din maskin, ändra säkerhetsinställningar, eller anpassa ditt skrivbord (bara för att nämna några av dess viktiga funktioner). Tredje-parts program kan också installera en egen alternativ paneler här. Det är värt att rota runt systeminställningar, så att du kan bekanta dig med dess olika alternativ.

Anmälan Center & Idag

I det övre högra hörnet av menyn bar är en ikon som du kan klicka på för att öppna Anmälan Center eller skärmen Idag. Du kan också dra inåt från den högra kanten av styrplattan. macOS har en robust anmälningar system, och det är där de verkar alla. Rulla upp på den här skärmen för att aktivera Stör Ej-läge eller nattskift.

Idag-skärmen (se bilden ovan) bor också här. Detta fungerar precis som Idag-skärmen på iPhone och iPad. Det består helt och hållet av widgets. Bläddra till längst ned på skärmen Idag och klicka på “Redigera” för att organisera och aktivera eller inaktivera widgets. Många appar från tredje part också installera widgets som du kan komma åt i den här panelen. Du kan lägga till väderprognoser, ett Påminnelser widget, eller ens en miniräknare.

Siri

Siri är en personlig assistent som hjälper dig att hitta filer eller information på internet. För att komma åt Siri, håll ned Kommando + Blanksteg eller klicka på Siri-ikonen i menyraden. Du kan ändra den här inställningen (och andra, som Siri röst eller språk) under systeminställningar > Siri.

Du kan också fästa en del av Siri svar på din skärmen Idag. Till exempel, om du be Siri att visa dig premiership tabell, kan du klicka på det lilla plustecknet (+) till stift denna fråga (se ovan). Det kommer att uppdateras när ny information finns tillgänglig. Siri kan göra alla möjliga saker på en Mac, inklusive skriver tweets eller e-post och, naturligtvis, att söka på internet.

Hur att Installera och ta Bort Programvara

Processen att installera programvaran på en Mac är något annorlunda än på en Windows-maskin, men det är fortfarande enkelt. Det finns tre huvudsakliga metoder för att installera ett program på en Mac:

 • Manuell installation: När du hämtar en disk image file med DMG förlängning, dubbel-klicka på den för att montera den. Ett fönster dyker upp med en app-ikon i det (och kanske en README-fil). Klicka och dra programikonen till din “Program” – mappen i Finder. Många DMG installatörer ge dig en genväg till mappen Program och instruktioner.
 • Package installer: Dessa fungerar precis som att installera guider på Windows. Dubbelklicka PKG-filen för att köra den. Följ anvisningarna på skärmen (vanligtvis, du bara klicka på “Nästa” ett par gånger) tills din programvara som är installerad.
 • Mac App Store-installationer: Starta Mac App Store och hitta den app som du vill ladda ner. Klicka på “Hämta” (eller “Köp” om det är en betald app) och skriv ditt Apple-ID lösenord. Appen installeras automatiskt i mappen Program.

Det finns en annan metod som du kan använda som innebär att den fria app Homebrew. Det är en pakethanterare som arbetar via kommandoraden, precis som många Linux-distributioner. Du kan läsa mer om hur du hittar och installerar programvara via Homebrew, här.

De två huvudsakliga metoder för att ta bort programvara är:

 • Manuell borttagning: se programmet i Program-mappen, och klicka och dra den till Papperskorgen. Du kanske behöver för att ge ditt Admin-lösenord för att avinstallera ett program helt. Tömma Papperskorgen för att återställa den fria rymden.
 • Automatisk uninstallers: Vissa program inkluderar uninstallers som fungerar precis som de på Windows, så kolla i mappen Program först. Om du hittar ett avinstallationsprogram för en app, dubbelklicka på den och följ instruktionerna på skärmen.

Om du har några problem med att ta bort en app, det finns en gratis app som heter AppCleaner som kan hjälpa dig. AppCleaner scrubs några tecken på en app från din dator, och det kan vara nödvändigt ibland för att ta bort en envis programpaketet.

Du kan läsa mer om hur du avinstallera programvaran från en Mac här.

Hur att Hantera macOS

Generellt sett, dagligt underhåll är lättare på en Mac än på Windows. Du behöver inte uppdatera drivrutiner manuellt—Apple ger alla förare och firmware-uppdateringar för dig. Det är också något register på en Mac, och de flesta OS städning tas om hand för dig med bakom kulisserna.

Activity Monitor

Du kan starta aktivitetskontroll (utföra en Spotlight-sökning för det eller fästa den på Docka för enkel åtkomst) för att se exakt vad som händer på din Mac. Detta är macOS motsvarande Windows Task Manager. Det finns flikar för att övervaka CPU, Minne, Energi, Disk-och Nätverks-användning. Att döda processer, markera dem och klicka sedan på “X” i det övre vänstra hörnet.

Program som inte längre svarar (det är, de har kraschat) är markerade i rött. Du kan använda rutan i övre högra hörnet för att söka efter enskilda processer. Om du har problem med prestanda, kan du starta aktivitetskontroll som ett första steg för att diagnostisera problemet.

Gå hit för att lära dig hur man använder Activity Monitor som ett proffs.

Hur du Uppdaterar Programvaran och macOS

Du kan uppdatera all programvara du installera från Mac App Store i ett enda klick på “Uppdateringar” – fliken i Mac App Store. För att automatisera denna process, gå till systeminställningar > programuppdatering och sedan aktivera automatiska uppdateringar. De appar du installerar manuellt bör utföra egna kontroller, att meddela dig när nya versioner är redo, och sedan bjuda in dig att installera uppdateringen och starta om appen.

Ibland, du måste ladda ner den nya versionen av en app direkt från utvecklarens hemsida att uppdatera. Detta är vanligtvis fallet för äldre apps och ett litet gratis verktyg som saknar infrastruktur för automatiska uppdateringar.

Du kan också uppdatera macOS manuellt via Software Update settings panel (se bilden ovan). Du kan välja att aktivera automatisk hämtning eller för att automatisera uppdateringen också. Nya, större versioner för macOS släpps varje år, vanligtvis i oktober. Du kommer att uppmanas att uppdatera din Mac om det är förenligt med den nya uppdateringen. Denna process tas om hand via Mac App Store.

Om du använder programvara som inte är kompatibel med en ny, större version av macOS, kanske du vill vänta innan du uppdaterar ditt system.

Du kan läsa mer om hur du håller din Mac och dess mjukvara up-to-date här.

Säkerhetskopiera med Time Machine

macOS har en inbyggd backup-system som heter Time Machine. Det enklaste sättet att använda Time Machine är att köpa en extern hårddisk som är minst storleken på din Mac-datorns internminne. Sätt i hårddisken, och sedan starta Time Machine (Spotlight-sökning eller klicka på ikonen Time Machine i menyraden).

Härifrån kan du utse den volym som en backup-disk. När du ansluter denna enhet i framtiden, macOS säkerhetskopierar automatiskt ditt system. Om något går fel, kan du enkelt återställa ditt system från Time Machine. Om du förlorar alla filer som du har säkerhetskopierat med Time Machine kan du bara ansluta enheten och välja ut enskilda filer eller mappar.

Du kan också återställa hela din Mac från en Time Machine-säkerhetskopia. Detta är perfekt när man flyttar från en Mac till en annan, eller i fallet av ett katastrofalt fel på maskinvaran.

Du kan gå hit för att få reda på vad du kan göra med Time Machine.

Filhantering i macOS

Finder är macOS motsvarande Windows Explorer. Det är hur du får hela operativsystemet och dess grundläggande funktioner bör vara bekant för alla som har använt Windows. Du kan klicka och dra för att markera filer och höger-klicka (eller två-finger-klicka) för att öppna sammanhangsberoende menyer och skapa mappar.

Kopiera och klistra in fungerar på samma sätt som det gör i Windows, även om du använder Command + C (kopiera) och Command + V (klistra in) i motsats till Ctrl i Windows. Styckning kallas “Flytta” på en Mac, och det fungerar lite olika. Att “klippa” en fil, kopiera den först, och sedan använda Kommando + Alternativ + V för att flytta det. Om du högerklickar på den och tryck Alternativ knappen “Klistra in” ändras till “Klipp ut” i menyn.

macOS använder ett UNIX-liknande HFS+ eller APFS filsystem. Rotmappen på din “Macintosh HD” macOS installera enheten innehåller följande viktiga mappar:

 • /Användningsområden: Detta är där dina program live.
 • /System: Filer som är relaterade till den normala driften av macOS.
 • /Bibliotek: Delade bibliotek som används av program och grundläggande OS.
 • /Användare: Om användarens filer och mappar som är lagrade.
 • /Volumes: Där alla monterbar volymer (som .DMG filer) och externa enheter är monterade.
 • /Nätverk: nätverk Där volymerna är monterad.

På grund av det sätt UNIX file system är strukturerad, det finns ingen separat monterad C: – enheter. Detta kan vara förvirrande för människor som är ny på Mac. Kom ihåg, om du letar efter en fil eller mapp du kan söka efter det med Spotlight för att hitta det snabbt. Om du känner till den specifika mappen som du vill, starta Finder väljer du Gå > Gå till Mapp och sedan skriva läge. Till exempel, för att gå till din Dokument-mapp, skulle du skriva: /Användare/användarnamn/Dokument.

Ett problem som du kan stöta på när du flyttar från Windows kompatibilitet med NTFS-formaterade volymer, som externa hårddiskar och USB-enheter. Detta är Microsofts format, och du kommer förmodligen använda den antingen på din gamla Windows-DATOR eller extern lagring. macOS kan läsa från NTFS-volymer, men det går inte att skriva till dem direkt. Du kan dock lägga till NTFS skriva kapacitet till din Mac med ytterligare programvara.

macOS Säkerhet

Apple anklagas ofta av övergripande när det gäller att skydda Mac-användare från potentiella hot. I verkligheten, skydd i macOS inte är ett stort avsteg från vad som Microsoft har lagt till Windows 10. Den stora skillnaden på en Mac är att du inte behöver ett antivirusprogram igång hela tiden.

GateKeeper

GateKeeper lades till macOS till att skydda systemet från osignerad mjukvara. När du startar en app, GateKeeper visar en varning (se nedan) inte olika dem du ser på Windows-10. Om du försöker att köra en app som du antingen inte hämta från Mac App Store eller utvecklaren har inte undertecknat med Apple, kommer du inte att kunna öppna det. Naturligtvis, det är ett enkelt sätt att gå runt det.

Efter att du har nytta av appen inte är öppen, gå till systeminställningar > Säkerhet och Integritet. På fliken Allmänt i den nedre delen av skärmen, ser du ett meddelande som varnar dig om att en app hindrats från att starta. Klicka på “Starta Ändå,” och din app kommer att öppna (du kommer inte att upprepa det i framtiden).

Systemet Integritet Skydd

I ett försök att skydda vissa delar av operativsystem, Apple introducerade Systemet Integritet Skydd (eller SIP). SIP utför alla följande funktioner för macOS:

 • Det skyddar core system filer och kataloger.
 • Det hindrar kod som kan utgöra ett hot mot säkerheten från den sprutas in förinstallerade program, som Finder och Safari.
 • Det slutar installation av osignerad kärnan förlängningar (som förare och alternativ paneler i System Preferences (systeminställningar).

Du kan inaktivera SMUTTA på din Mac om du vill, men du borde verkligen inte.

App Sandlåda

Någon programvara som du installerar via Mac App Store är utformade för att vara förenliga med Apple ‘ s app sandbox riktlinjer. Detta kraftigt begränsar den skada en skurk app kan göra för att ditt system. Sandlåda ger appen med bara de resurser som den behöver för att utföra sin avsedda användning och lite annat.

Inte alla apps sandlåda—de du installera utanför Mac App Store är det inte. Du kan märka vissa utvecklare underhålla två versioner av sina appar: en något begränsad Mac App Store version, och en fullt fungerande, fristående version.

Hur att skydda sig Mot Skadlig kod

Mac malware existerar—det är naivt att tro något annat. För att skydda datorn från skadlig kod, är det bäst att undvika osignerade applikationer, till förmån Mac App Store, och avhålla sig av piratkopierade eller knäckt programvara.

Du behöver inte ett antivirus som din Mac driver redan en låg nivå kallad XProtect (du kan läsa mer om det här). Men, kanske du vill skanna din Mac med jämna mellanrum med ett anti-malware verktyg, som Malwarebytes, och en ihållande installer checker, som KnockKnock. Det bästa sättet att använda antivirus på din Mac är att förhindra smittan från att spridas mellan din Windows-maskiner.

Tangentbord, Styrplatta och Mus

De flesta av de skillnader mellan Windows och macOS bara ta ett par timmar i verkliga världen använder för att anpassa sig till. En som kanske tar lite längre tid är den fysiska skillnaden i tangentbordslayout—framför allt tre nycklar: Kontroll, Alternativ och Kommando (se nedan).

Kommandot viktiga är Mac ‘ s motsvarighet till Windows Ctrl-tangenten. Du använder det för vanliga genvägar, som för att kopiera (Command + C) för att spara ditt arbete (Command + S), och att växla mellan appar (Kommando + Tab). Den viktigaste justeringen problemet med denna nyckel är dess fysiska placering, närmast blanksteg. Du kommer att få användas till det i tid.

Tangenten Option är en modifierare. Det förändrar vad vanliga genvägar gör (som Kommando + Alternativ + V för att Flytta istället för att Klistra in). Det förändrar också alternativ-menyn visas och vilka tangenter typ.

Här är några saker du kan göra med tangenten Option:

 • Högerklicka på ett program som är aktivt i Dockningsstationen och tryck sedan på alt-tangenten. “Nära” ändras till “Avsluta Kraft.”
 • Tryck på och håll ned Alternativ medan du klickar på Wi-Fi-ikonen i menyraden för att se betydligt mer information om ditt nätverkskort.
 • Håll ned Alternativ medan du skriver för att få tillgång till speciella tecken och accenter, som Option + P för π.

Ctrl-tangenten är kontextuell. Det är ofta används inom appar för app-specifika kortkommandon som Ctrl + Tab för att växla mellan flikar i Safari eller Chrome. Du kan också använda Kontroll i den globala macOS genvägar. Du kan till exempel trycker Kontroll + Piltangenterna för att växla mellan stationära datorer.

Den andra skillnaden som kan resa upp nykomlingar är att istället för att Backstegs-tangenten, kan du se ta Bort. Delete-tangenten fungerar precis som Backsteg på Windows (du kan hold-Funktion + Backsteg för att reproducera sitt Windows beteende).

Vanliga Windows-Kortkommandon på en Mac

Många macOS genvägar är liknande till sin Windows motsvarigheter. Här är en lathund för att komma igång:

 • Kopiera: Command + C
 • Klistra In: Command + V
 • Flytta (Cut): Kommando + Alternativ + V
 • Ångra: Kommando + Z
 • Välj Alla: Kommando + A
 • Växla app/fönster: Kommando + Tab
 • Minimera app/fönster: Kommando + M
 • Avsluta en app: Kommando + Q
 • Stäng fönster/flik: Kommando + W
 • Ta en skärmdump (hela skärmen): Skift + Kommando + 3

macOS fungerar bäst med en trackpad. Om du har haft några dåliga Windows bärbara datorer i det förflutna, kan du bli förvånad över hur lyhörd din MacBook s styrplattan är. Med styrplatta kan du använda gester för att påskynda navigering, och du kan konfigurera alla av dem enligt dina önskemål. Bege dig till systeminställningar > Styrplatta för att se vilka gester som är tillgängliga. Du kan också titta på videor som visar dig hur man använder dem.

Om du inte har en MacBook, kan du köpa en Magic Trackpad 2 (se nedan) för att använda med din iMac eller annat skrivbord systemet.

Apple

Din Mac fungerar med nästan alla USB-mus eller ett tangentbord, även om det är utformat för Windows. Men du kanske måste installera tillverkarens programvara för att konfigurera enheten korrekt. Du kan också binda någon nyckel (inklusive Windows-tangenten) på ett tangentbord med en gratis app som heter Karabiner-Element. Detta är ett bra sätt att få mer körsträcka av gamla Fönster kringutrustning.

Det Tar Bara Tid

Apple gör det svårt att “bryta” macOS på din egen, så känn dig fri att utforska operativsystemet i din egen takt. Många människor dras in i Apples ekosystem eftersom de vill ha en bättre användarupplevelse. Det faktum att Apple mönster både hårdvara och mjukvara tillsammans ger det en nivå av kontroll över sina maskiner som Windows Oem-tillverkarna inte kan matcha.

Också, trots att den gamla myten, en Mac är perfekt för att spela spel. När du ställer dig upp till hastigheten på grunderna, se till att kolla in hur att spela spel på din Mac.

RELATERAT: Hur att Spela Spel på en Mac 2019

LÄS NÄSTA

 • “Vill Överleva Ransomware? Här är Hur du Skyddar Din DATOR
 • “Hur Får man Hjälp i Windows 10
 • “Aktivera Ultra-Low Latency Mode för NVIDIA-Grafik
 • “Den Nya Microsoft Kanten Är Nu “Klar för Dagligt Bruk”
 • “Kan Du Använda iMessage på en Windows PC eller Android-Telefon?