Vad Är VBScript, och Varför Microsoft Bara Döda Det?

0
59

VBScript är borta. När ett skriptspråk för att konkurrera med JavaScript i webbläsare, VBScript är nu inaktiverad som standard på alla versioner av Windows efter en nyligen Windows update. Men VBScript har varit bleknar bort i år.

Adjö, VBScript!

Den 13 augusti 2019, Microsoft funktionshindrade VBScript som standard på Windows 7, 8, och 8.1-system via en Patch tisdag uppdatering. Microsoft släppte en liknande uppdatering för Windows 10 9 juli 2019. Nu, på alla kompatibla Windows-system med de senaste uppdateringarna installerade, VBScript kommer att vara inaktiverad som standard.

VBScript redan var mestadels borta. Microsoft aldrig stöds i Microsoft VBScript Kanten, vilket innebar att det var begränsat till Internet Explorer 11. Andra webbläsare som Mozilla Firefox, Google Chrome och Apple Safari aldrig genomfört VBScript, heller.

VBScript Tävlade Med JavaScript

VBScript var ett skriptspråk modellerad efter Microsofts Visual Basic. Dess fullständiga namn är “Microsoft Visual Basic Scripting Edition.”

Detta språk för första gången i en konsumentprodukt tillbaka i 1996, när det lades till i Internet Explorer. Webbplatser kan använda VBScript precis som de kunde använda JavaScript, och Internet Explorer som stöds av båda. Men, VBScript bara fungerade i Internet Explorer medan JavaScript var en cross-browser lösning som även arbetat i andra webbläsare. Det är en stor anledning till varför JavaScript vann, och de flesta webbsidor aldrig antagit VBScript för klientsideskript.

Microsoft precis funktionshindrade VBScript i webbläsaren. Som standard är Internet Explorer 11 kommer inte längre köra VBScript som finns på webbsidor. Det var sällan används, men det kan fortfarande vara en del gamla interna verksamhet webbplatser som är beroende av VBScript i stället av JavaScript.

Microsoft ‘ s Edge webbläsare team skrev om att “säga adjö” till VBScript och andra gamla tekniker som ActiveX tillbaka i 2015, och påpekar att “JavaScript har blivit de-facto språket för webben.” Kanten har aldrig stött VBScript.

VBScript Var inte Bara För Webbläsare

Medan den senaste uppdateringen är allt om Internet Explorer, VBScript var för mer än så. Microsoft Internet Information Services (IIS) web server kan köra server-side VBScript. Windows Script Host (WSH) kan köra VBScript-filer, ofta med .vbs-fil förlängning. Det dök upp på alla möjliga ställen—till exempel Microsoft Outlook 97 används VBScript som sin makro-språk, även om det var endast för Microsoft Office-program att göra så.

VBScript såg några användning av Windows-administratörer för skript utanför webbläsaren, byter batch-filer. Men VBScript mestadels föll ur modet sedan länge. Som Paul Thurrott påpekar, “av sekelskiftet, var Microsoft övergång till .NET, och VBScript var kvar. “

Systemadministratörer som vill automatisera saker med skript kommer i allmänhet att nu använda PowerShell istället för VBScript. Moderna versioner av Microsoft Office block VBScript kontroller.

Varför Är VBScript Gå Bort?

Den här uppdateringen är inte en överraskning. Tillbaka i 2017, Microsoft förklarade att den avsåg att inaktivera VBScript som standard i Internet Explorer i framtiden—att framtiden är nu.

VBScript är för gammal även för Internet Explorer. Internet Explorer 11 kommer endast att visa VBScript för webbsidor som utförs i ett äldre dokument läge. Microsoft ‘ s Edge webbläsare team skrev att detta var en “tillfällig lösning”. Microsoft kan stödja Internet Explorer 11 för överskådlig framtid, men företaget är inte stödja VBScript tillsammans med den.

Visst, Windows innehåller många gamla kompatibilitet funktioner, men VBScript är potentiellt farliga. Det är en helt skriptspråk som finns på webbsidor i Internet Explorer, en redan gammal webbläsare. Några webbsidor fortfarande använda den, och ingen finns som kan utvecklas med det längre. Inaktivera det genom att standard är en no-brainer.

Hur Re-aktivera VBScript (Om Du inte Absolut Måste)

Denna förändring skulle inte påverka något för den stora majoriteten av människor. Om en webbplats krävs VBScript, det skulle bara fungera i Internet Explorer. Förutsatt att du inte använder det gamla IE-bara webbplatser, du är bra. Även om du gör det, de flesta av de gamla webbplatser inte använda VBScript.

Men, om du fortfarande behöver VBScript i Internet Explorer av någon anledning, det är fortfarande en sätt att använda den. Administratörer kan aktivera VBScript för vissa säkerhetszoner via ett register eller grupprincip-inställningen.

Microsoft har inte gjort det här alternativet lätt att hitta. Det beror på att denna funktion egentligen är för företag som behöver det. Vanliga människor ska inte röra det.

I själva verket, Microsoft säger att det kommer att erbjuda dessa alternativ bara “för en begränsad tid.” Räkna med att se dem försvinna bort i en framtida version av Windows 10, helt och hållet ta bort VBScript stöd från Internet Explorer.

Medan detta språk hade en lång sikt, det har varit bleknar bort för en lång tid. De senaste Windows Update inte ändra mycket. De allra flesta Windows-användarna inte ska märka av VBScript har inaktiverats, och de kommer inte ha någon anledning att bry sig.

RELATERAT: Hur man Öppnar Gamla Webbsidor i Internet Explorer på Windows-10

LÄS NÄSTA

  • “I hur man kan Migrera Ditt Bo-Konto till ett Google-Konto
  • “Kommer Din Favorit iPhone Apps Fungerar på iPad?
  • “Felsökning av problem med Webbsidor Som Laddar inte
  • “Vad är Nytt i Windows 10 19H2 Uppdatering, som kommer att Falla 2019
  • “Hur kan man Göra Nästan Alla Dumma Apparaten Smart