Vad du ska Göra Innan (och Efter) Din Telefon Är Stulen

0
106
vchal/Shutterstock

Miljontals telefoner stulna varje år, och det finns en chans att ditt kan vara en av dem. Men det behöver inte vara så—du kan göra din telefon theftproof! Vi kommer visa dig hur och vad du ska göra om din telefon skulle bli stulen.

Aktivera Fjärr-Spårning

Avlägsna spårning (som heter “Hitta Min telefon” på Android och “Hitta Min iPhone” på iOS) ger dig möjlighet att spåra en telefon befinner sig och torka sina uppgifter. Detta innebär att du kan hitta din telefon om den saknas eller torka sina uppgifter om att den blivit stulen.

Om du använder en Android-telefon, gå till “Inställningar” öppnar Google alternativ, bläddra ner till “Säkerhet” och att “Hitta Min Enhet.” Du kan sedan spåra din telefon eller torka sin data från Hitta Telefonen webbsida.

Om du använder en iPhone, gå till “Inställningar” tryck på ditt Apple-ID (ditt namn), öppna “iCloud inställningar” och att “Hitta Min iPhone.” Nu kan du följa eller torka din telefon från iCloud webbplats.

Använd ett Starkt Lösenord

Ett komplicerat lås skärmen lösenord kan vara en smärta i halsen, men det är det bästa sättet att hindra tjuvar från att gräva runt din telefon. Prova att ange ett starkt lösenord på alla dina enheter. Helst ett lösenord ska innehålla versaler, siffror och symboler. (Du kan använda den Hur Säkert Är Mitt Lösenord verktyg för att se till att du använder en uncrackable lösenord.)

oatawa/Shutterstock

Om du inte vill skriva på ett komplicerat lösenord varje gång du använder telefonen, aktivera biometrisk autentisering. Face ID och iris eller skanning av fingeravtryck är stora, trygga alternativ.

Göra Anmälningar Privat

Om du är orolig för tjuvar att läsa sms och meddelanden på låsskärmen kan du dölja innehållet i dessa meddelanden visas på låsskärmen.

På en Android-enhet, gå till “Inställningar” öppna “- Ljud och Aviseringar” hitta på “När Enheten Är Låst”, och ställ sedan in den för att “Dölja Känsliga Anmälan Innehåll.” Om du trycker på “Visa inte Meddelanden Till Alla,” du kommer inte se meddelanden även när telefonen är olåst (inte nödvändigtvis en dålig sak).

På en iPhone, gå till “Inställningar” öppnar “Aviseringar” i menyn och tryck på “Visa Förhandsgranskning” alternativet. Härifrån kan du dölja anmälan smakprov på låsskärmen eller bli av med dem helt och hållet.

Om du har en iPhone med Face ID, det döljer meddelanden från dina lås skärmen tills du låser upp din telefon som standard. Detta förhindrar tjuven från att se anmälningar med säkerhet koder utan att låsa upp telefonen.

Aktivera Synkronisering Moln

Om du bryr dig om data på din telefon, bör du aktivera moln synkronisering. Lita på oss—på distans torka telefonen känns mycket mindre skrämmande när man vet att alla dina bilder och kontakter backas upp på moln.

NiglayNik/Shutterstock

För Android-telefoner, gå till “Inställningar”, “Konton Och Backup,” och aktivera “säkerhetskopiera Mina Data.” Här säkerhetskopierar dina kontakter, login info och inställningar. Sedan ladda ner en app som Dropbox, Google Drive, Google-Bilder, eller Amazon Foton för att säkerhetskopiera dina dokument, bilder och videoklipp. Telefoninställningar och kontakter synkas automatiskt med en ny telefon. Du kan komma åt dina foton och videor från din valda cloud lösning.

För iphone, gå till “Inställningar” tryck på ditt Apple-ID (ditt namn), öppna “iCloud-inställningarna,” öppna “iCloud-Backup” och aktivera “iCloud-Backup.” När du får en ny iPhone, installationen tillfrågas du om du vill återställa inställningar, kontakter, foton och videor från iCloud.

Tänk Bärare Försäkring

Till skillnad från de flesta utökade garantier, bärare försäkring är oftast värt ett par hundra spänn. Transportören försäkring täcker olyckor, trasiga skärmar, uttjänta batterier och, naturligtvis, förlorade eller stulna telefoner. Men, har du vanligtvis för att betala en självrisk eller avsluta betala av din ursprungliga telefonen för att få en ersättare.

Om du vill bärare försäkring (det är inte en nödvändighet, det är bara trevligt om du förlorar eller bryta en telefon), kontakta din telefon bärare. Eller, gå på Verizon, Sprint, eller AT&T webbplatser. Om du äger en iPhone, överväga att registrera dig för AppleCare+ (som nu omfattar stulna iPhones).

Vad Gör jag Om Telefonen Försvinner eller blir Stulen

Nu när din telefon har ett säkert lösenord synkroniseras till molnet, och är tillgänglig via remote spårning, du behöver inte oroa dig för mycket om den blivit stulen.

Kryuchka Yaroslav/Shutterstock

Fortfarande finns det några fler åtgärder du kan vidta för att hindra tjuven från att komma åt dina privata filer, kontakter, foton, och svarar:

  • Spåra telefonen: Gå till Hitta Min Telefon eller iCloud hemsida för att hitta din telefon. Om det är i närheten eller i ett lokalt företag, se om du kan hitta den.
  • Om den är stulen, torka av det: Det är ingen mening med att slåss mot ett gäng onda bara för att hämta telefonen. Om du misstänker att det är stulna, torka av data.
  • Tala om för din operatör den är stulen: När du torkar av din telefon, kontakta din operatör om du vill anmäla den stulen. Du kan antingen leta upp din transportföretagets telefonnummer eller anmäla det online på Min Verizon eller Min Sprint (du måste ringa AT&T—sorry!). På detta sätt kan ditt SIM-kort är låst och kan inte användas på en annan enhet. Plus, du kan kontanter i vad transportören försäkring du har.
  • Kontrollera dina konton: Även om du har två-faktor autentisering aktiverat, är det en god idé att kontrollera att ingen har tittat på dina konton. Du kanske också vill ändra ditt lösenord (särskilt för bank-och e-postkonton) bara i fallet.
  • Ring polisen (kanske): Om du är 100% säker på att din telefon blev stulen (såsom i, har du sett det hända), gå vidare och anmäla det till polisen. Det finns en stor svart marknad för stulna telefoner, och tjuven kan ofta området med en avsikt att stjäla mobiltelefoner. Bara vet att du förmodligen inte kommer att få din telefon tillbaka, även om tjuven är fångad.

Om du har tur, kommer du aldrig att uppleva att förlora en telefon, men det finns en chans att du kommer. Medan ovanstående steg kan tyckas lite tidskrävande, de är verkligen inte för mycket av ett problem. Och de är väl värt att skydda din integritet och säkerhet.

LÄS NÄSTA

  • “Tech-Industrin Vill Döda Lösenord. Eller Gör Det Det?
  • “Hur att Styra Hela Din Smarthome Via En App
  • “Alla är att Göra ett PC-Spel Prenumeration: Är det Värt Det?
  • “Hur man Installerar Linux 5.0 Update på Ubuntu LTS 18.04
  • “Hur man kan Stoppa Företag Från att Lyssna till Din Röst Assistent Inspelningar